18/10/2015 ΤΖΕΝΑ (ΜΕΓΑΛΗ ΤΖΕΝΑ Ή ΒΑΚΟΥΦΙ ΄Η ΔΟΚΑΡΙ)

18 Οκτωβρίου 2014
Ανάβαση Βαθμός δυσκολίας Β-Γ
Τζένα  από Νότια

Αναχώρηση στις 07:00 από τα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ με Τσiμισκή γωνία (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας).
Μετά από περίπου 2 ώρες θα φτάσουμε στο χωριό Νότια {σε υψόμετρο 595 μέτρων} απ’ όπου και θα ξεκινήσει η ανάβαση. Στην αρχή ακολουθούμε τον δρόμο και μετά από λίγη ώρα στρίβουμε σε έναν χωματόδρομο μέχρι να φτάσουμε στην είσοδο του μονοπατιού. Καθώς περπατάμε στο χωματόδρομο θα περάσουμε και από την είσοδο του φαραγγιού αλλά ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ αυτό το μονοπάτι λόγω της επικινδυνότητάς του αυτήν την εποχή.
Σε περίπου 40 λεπτά θα φτάσουμε στην είσοδο του μονοπατιού, που έχει σήμανση λευκά-κόκκινα ταμπελάκια. Το μονοπάτι ακολουθεί παλαιούς μουλαρόδρομους κατά διαστήματα και είναι μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος. Κατά τη διάρκεια της ανάβασης μπορεί να χάσουμε τη συνέχεια της σήμανσης, καθώς η υλοτομία που γίνεται στην περιοχή έχει αφήσει κάποια κενά στη σήμανση,  και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να πηγαίνουμε συγκροτημένα σαν ομάδα.
Ακολουθώντας το μονοπάτι και αφού περάσουμε δίπλα από μια φυσική λίμνη θα φτάσουμε σε περίπου 2 ώρες σε έναν μεγάλο χωματόδρομο με σωρούς από ξύλα, τον οποίο και θα ακολουθήσουμε με δεξιά πορεία. Στη συνέχεια ακολουθούμε ένα ανηφορικό κομμάτι του στρίβοντας αριστερά, το οποίο και σε 15-20 λεπτά θα μας βγάλει σε άλλο χωματόδρομο τον οποίο και θα ακολουθήσουμε δεξιά για λίγα μέτρα μέχρι να ξαναμπούμε στον παλαιό μουλαρόδρομο που μας οδηγεί στο ξέφωτο. Στο σημείο αυτό, που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1700 μέτρων, θα γίνει στάση και ανασυγκρότηση της ομάδας.
Όσοι θέλουνε να ανέβουν στην κορυφή θα ξεκινήσουν και θα πάρουνε το μονοπάτι που θα τους οδηγήσει στην αλπική ζώνη και ως το διάσελο (κοντά στα 1800 μέτρα) με τη χαρακτηριστική πινακίδα με πληροφορίες για τις δύο κορυφές. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τη σύνθεση της ομάδας θα αποφασιστεί αν και σε ποια κορυφή θα πάμε.
Αν ακολουθήσουμε το δεξιό (Νοτιοανατολικό) μονοπάτι θα μας οδηγήσει στην κορυφή Μικρή Τζένα μετά από μια όμορφη αλλά λίγο απαιτητική πορεία σε βραχώδες πεδίο που θα την οδηγήσει στο σπασμένο υψομετρικό της κορυφής, με τη χαρακτηριστική πινακίδα από τον Ορειβατικό σύλλογο Αριδαίας, μετά από περίπου μια ώρα.  Αν είμαστε τυχεροί και το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες η θέα θα μας αποζημιώσει και θα μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα τις κορυφές της Μεγάλης Τζένας, του Πινόβου, της Μάλα Ρούπα και των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου των Σκοπίων  Kozouf. Η κορυφή της Μικρής Τζένας είναι απότομη από τη  Ανατολική πλευρά της και θα θέλει προσοχή αν έχει χιόνι. Η επιστροφή θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι με μοναδική ίσως αλλαγή την επιλογή ενός πιο κοφτού μονοπατιού που οδηγεί στο χωριό για την αποφυγή του χωματόδρομου. Αν ακολουθήσουμε το αριστερό θα πάμε στην κορυφή Μεγάλη Τζένα  μετά από παρατεταμένη ανάβαση 1,5 ώρας.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.
Εξοπλισμός: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια, μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο μπουφάν, fleece, νερό τουλάχιστον 2 λίτρα, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καπέλο, σκούφος, γάντια, γκέτες καθώς και ΔΕΥΤΕΡΑ ΡΟΥΧΑ και ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ τα οποία θα είναι στο λεωφορείο για να τα αλλάξουμε καθώς μπορεί να έχει αρκετή λάσπη η διαδρομή. 
Όποιος δεν έχει ορειβατικό μποτάκι  και τον ελάχιστο απαιτούμενο εξοπλισμό θα αποκλειστεί και δε θα ακολουθήσει καμία δραστηριότητα.
Επιστροφή αργά το απόγευμα περίπου στις 19:30.
Συντονιστές εξόρμησης: Αλεξάνδρου Βασίλειος, Μπαντέκας Στέργιος.
Πληροφορίες: Ένα λάθος που γίνεται συχνά, κυρίως από τους ντόπιους, είναι να μπερδεύουν τη Μικρή Τζένα με τη Μεγάλη Τζένα (2182). Αυτό γίνεται γιατί η ψηλότερη κορυφή της Τζένας, την οποία ξέρουνε οι παλαιότεροι με την ονομασία Πόρτες,  γίνεται ορατή σχεδόν μετά το διάσελο.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ  13€