18/11 Οσμανάκος-Στρατιώτης 1963 μ.

18-11-2018 
ΒΟΡΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΟΣΜΑΝΑΚΟΣ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ 1963

Βαθμός Δυσκολίας : Β+
Συντονιστές : Παπαχρήστου Χρήστος, Καραγκιώζη Βούλα.
Τύπος δράσης: Ανάβαση 

Αναχώρηση στις 07:00 από τα γραφεία του συλλόγου, Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας).

Μετά από περίπου 2 ώρες θα φτάσουμε στο χωριό Παναγίτσα και συνεχίζουμε για τη θέση του υδροηλεκτρικού σταθμού από όπου και θα ξεκινήσει η ανάβαση (1030 μέτρα υψόμετρο). Στο σημείο εκείνο υπάρχει τεχνητή λίμνη η οποία είναι περιφραγμένη και έχει μέσα πάπιες, χήνες, φραγκόκοτες, γαλοπούλες και κουνέλια. Χρειάζεται προσοχή γιατί πάνω από το συρματόπλεγμα έχει ηλεκτροφόρα καλώδια.

Αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και ετοιμαστούμε, θα αρχίσουμε την ανάβαση.
Στην αρχή ακολουθούμε τον δρόμο και μετά από λίγη ώρα στρίβουμε και μπαίνουμε στο δασικό μονοπάτι. Η σήμανση είναι με λευκές-κόκκινες κορδέλες και κατά διαστήματα στο δάσος της οξιάς με αχνά βαμμένα κόκκινα σημάδια. 

Λίγη ώρα αργότερα θα περάσουμε το ρέμα και θα μπούμε σε ένα πανέμορφο δάσος οξιάς, όπου υπάρχουν και νεαρά πευκάκια. Μετά το τέλος του δάσους θα βγούμε σε άνοιγμα και με μικρή πορεία σε χωματόδρομο θα ανηφορίσουμε και πάλι μέχρι τον τον τεχνητό υδατοσυλλέκτη. 

Η ομάδα θα συνεχίσει σε ανηφορικό μονοπάτι και μετά από λίγη ώρα και αφού περάσει χαρακτηριστικό σημείο με φτέρες θα φτάσει σε άνοιγμα όπου υπάρχει στάνη. Από εκεί σε λίγη ώρα θα πιάσει τη ράχη η οποία και θα την οδηγήσει σε μισή ώρα περίπου στην κορυφή Οσμανάκος, στα 1963 μέτρα. Από την κορυφή, αν βοηθήσει ο καιρός, θα έχουμε πανοραμική θέα προς τις κορυφές της Πιπερίτσας, του Προφήτη Ηλία, του Κουτσούμπεη, του Μπέλο Γκρότλο, στον αυχένα της Μπουρίκας όπως και στο Μαύρο δάσος. 

Οι συνολικές ώρες ανάβασης είναι περίπου 3-4 και θα χρειαστούμε και άλλες 2-2,5 για την επιστροφή στο σημείο εκκίνησης στην τεχνητή λίμνη. Η υψομετρική ανάβαση-κατάβασης είναι περίπου 1025 μέτρα, και η απόσταση ως την κορυφή κοντά στα 5,5 χλμ. Πληροφορίες: (http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=12#247).

Μετά το τέλος της διαδρομής στην περιοχή της τεχνιτής λίμνης υπάρχει υποδομή με καφέ (Evora: https://www.facebook.com/Evora-Cafe-Restaurant-178770018856364/) το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει όποιον ενδιαφέρεται. Αναχώρηση αργά το απόγευμα περίπου στις 17:30.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας στο δασωμένο περιβάλλον λόγο της ολισθηρότητας των φύλλων και των πεσμένων κορμών.


Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια (Όχι χαμηλά παπούτσια), μπατόν (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ), αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, ζακέτα fleece, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό και καπέλο. Προαιρετικά δεύτερα ρούχα & παπούτσια στο λεωφορείο για χρήση μετά το τέλος της πορείας. 
Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια της ομάδας.
Συμμετοχή:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€
Άνεργοι & Φοιτητές: 10€
Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος
Τηλ. 2310 266928, 2310 240889