11/11 ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ ΞΗΡΟΒΟΥΝΙ

Ξηρολίβαδο Ξηροβούνι

Βαθμός Δυσκολίας  : Β
Συντονιστές: Καλογριδάκης Π., Σαράπης Σ.

Όρος: Βέρμιο
Τοποθεσία: Ξηροβούνι μέσω του χωριού Ξηρολίβαδο
Τύπος διαδρομής: Κυκλική
Συντονιστές: Πάνος Καλογριδάκης & Σταύρος Σαράπης
Μήκος διαδρομής: 13 km
Υψομετρική διαφορά: 600m
Βαθμός δυσκολίας: Β

Πρόγραμμα & πληροφορίες

Αναχώρηση στις 07:00 π.μ. από τα γραφεία του συλλόγου (Καρόλου Ντηλ με Τσιμισκή γωνία). Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις.
Σε απόσταση 90 χλμ από την Θεσσαλονίκη βρίσκεται το χωριό Ξηρολίβαδο.Άφιξη μετά από 1.30 περίπου ώρα.Το Ξηρολίβαδο είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό χτισμένο σε ένα μικρό οροπέδιο του Βερμίου με υψόμετρο 1220 μέτρα. Το Ξηρολίβαδο θα αποτελέσει την αφετηρία και τον τερματισμό της διαδρομής μας.
Από το Ξηρολίβαδο ξεκινά η πορεία μας. Αρχικώς Θα κινηθούμε σε δασικό δρόμο ο οποίος σε πολλά σημεία παρακάμπτεται από μονοπάτι. Μετά από πορεία 4 χλμ αφήνουμε τον δασικό δρόμο και ξεκινούμε να βαδίζουμε στο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην κορυφή. Το μονοπάτι προσφέρει εξαιρετική θέα προς το οροπέδιο του Ξηρολίβαδου και τις γύρω κορυφές. Στην αρχή είναι δασωμένο αλλά αργότερα καθώς θα ανεβαίνουμε η βλάστηση αραιώνει. Στα 5 χλμ συναντούμε διάσελο όπου θα πραγματοποιηθεί μια στάση για ξεκούραση και φωτογραφίες. Μετά θα βαδίσουμε το τελικό τμήμα της διαδρομής (μήκους 700m)και σε λίγη ώρα θα βρεθούμε στην κορυφή του Ξηροβουνίου με υψόμετρο 1800m. Εκεί θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα και θα ξεκουραστούμε. Κατόπιν θα συνεχίσουμε την διαδρομή μας προκειμένου να επιστρέψουμε στο Ξηρολίβαδο. Η κατάβαση μας θα γίνει κατά μήκος της κορυφογραμμής του Ξηροβουνίου η οποία προσφέρει αδιάκοπη θέα και από τις δυο πλευρές κινούμενοι ανάμεσα σε αραιή βλάστηση. Στο σημείο όπου θα έχουμε διανύσει 8.8 χλμ αφήνουμε το μονοπάτι και εισερχόμαστε σε δασικό δρόμο εντός πευκοδάσους. Μετά από πορεία 2.3 χλμ εγκαταλείπουμε τον δασικό δρόμο και αρχίζουμε να βαδίζουμε σε πυκνά δασωμένο μονοπάτι. Αφού διανύσουμε απόσταση χιλίων μέτρων θα διασχίσουμε μια μικρή κοιλάδα και μετά από ακόμη χίλια μέτρα θα βρεθούμε στο σημείο που ξεκινήσαμε έχοντας απολαύσει μια υπέροχη ορειβατική διαδρομή.
Η αναχώρηση από το Ξηρολίβαδο θα γίνει (το αργότερο) στις 16.00 και σε απόσταση 10 χλμ θα κάνουμε στάση για καφέ η φαγητό. Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη στις 17:00

Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, ζακέτα fleece, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό και καπέλο. Προαιρετικά δεύτερα ρούχα & παπούτσια στο λεωφορείο για χρήση μετά το τέλος της πορείας
Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια της ομάδας.
Συμμετοχή:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€
Άνεργοι & Φοιτητές: 10€
Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος
Τηλ. 2310 266928, 2310 240889