21/10 ΣΚΡΑ - ΔΡΑΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΟ - ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΚΡΑ  - ΔΡΑΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΟ - ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Βαθμός Δυσκολίας  : Α+
Συντονιστές: Αλεξάνδρου Β., Κατσαρός Π., Καλογριδάκης Π.

Η σειρά δράσεων του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης “Οικογένεια και βουνό” θα ολοκληρωθεί για το 2018 με ένα ταξίδι ιστορίας, θέλοντας παράλληλα να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από την ιστορική Μάχη του Σκρά.

Στη δράση μπορούν να μετέχουν και μεγαλύτεροι φίλοι μας που θέλουν να επισκεφτούν την κορυφή του Σκρά και να απολαύσουν μια ήπια πεζοπορία.

Αναχώρηση στις 08:00 από τα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας).

Μετά από περίπου 2 ώρες θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα μας αφήσει το λεωφορείο και θα περπατήσουμε ένα έντονο κατηφορικό μονοπάτι που θα μας οδηγήσει σε 15 λεπτά στη Γαλάζια λίμνη του Σκρά. Εκεί θα βγούμε αναμνηστικές και θα συνεχίσουμε με το λεωφορείο για το σημείο από όπου και θα ξεκινήσει η πορεία μας στο οποίο θα φτάσουμε 20 λεπτά αργότερα, θα κατεβούμε με προσοχή και θα ετοιμαστούμε για την πορεία μας. Αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και ετοιμαστούμε θα αρχίσουμε το περπάτημα.

Το μονοπάτι δεν έχει κάποια τεχνική δυσκολία είναι κυρίως χωματόδρομος ανάμεσα σε χωράφια με κερασιές ( έχει ήπιες κλίσεις) και δασώδη έκταση (οξιές, καστανιές, βελανιδιές) ενώ η πορεία είναι βαθμού δυσκολίας Α+, για έναν ενήλικα ο χρόνος πεζοπορίας είναι περίπου μία ώρα. Σε περίπτωση βροχής ο δρόμος ενδέχεται να έχει λάσπη και θα πρέπει να προσέχουμε τα βήματα μας.

Στην κορυφή του Σκρά 1091 μέτρα υψόμετρο κι εφόσον μας βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες τα παιδιά θα μετέχουν στις ακόλουθες δράσεις.

1) Θα μπούν μέσα σε ένα μικρό καταφύγιο το οποίο το χρησιμοποιούσε η φρουρά που επάνδρωνε το φυλάκιο όταν ήταν σε λειτουργία.

2) Θα δούνε με τα κιάλια τις βουνοκορφές του Πάϊκου, του Πινόβου, της Τζένας καθώς και τον κάμπο.

3) Θα γίνει ένα σύντομο μάθημα ιστορίας της μάχης του Σκρά με αναφορές και στον Ά Παγκόσμιου Πολέμου με εικόνες για μικρούς και μεγάλους. Επίσης τα παιδιά θα δούνε σε εικόνες τις στολές μάχες των εμπλεκομένων δυνάμεων του Μακεδονικού Μετώπου. (Αν δε βοηθήσει ο καιρός θα γίνει στην πλατεία του χωριού.)

4) Θα παίξουμε ένα παιχνίδι προσανατολισμού με πυξίδα αναζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία (στολές). (Αν δε βοηθήσει ο καιρός θα γίνει στην πλατεία του χωριού.)

5) Θα βγούμε αναμνηστική στο ηρώο όπου είναι και το υψομετρικό της ΓΥΣ.

Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων μας που θα διαρκέσουν πάνω από μία ώρα, θα επιστρέψουμε από τον ίδιο δρόμο και θα φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης από όπου θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο και θα πάμε στο χωριό Σκρά στο οποίο θα φτάσουμε μισή ώρα μετά. Εκεί θα επισκεφτούμε το Μουσείο της Μάχης του Σκρά και θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να γευματίσει κάποιος ή να απολαύσει έναν καφέ.

Η αναχώρηση για την επιστροφή μας θα γίνει κατά τις 17:30.

 

Συμμετοχή: Ενήλικοι συνοδοί παιδιών (θα πρέπει να γίνουν μέλη του συλλόγου αν δεν είναι) 10 ευρώ, παιδιά 5, μέλη 13 ευρώ, φοιτητές- άνεργοι 10 ευρώ. Η αποπληρωμή μέσα στο λεωφορείο επιβαρύνεται με πρόσθετο 1 ευρώ.

Προϋποθέσεις συμμετοχής: Η δράση απευθύνεται σε παιδιά πάνω από 7 χρόνων. Κάθε παιδί θα πρέπει να συνοδεύεται τουλάχιστον από έναν κηδεμόνα.

Σε κάθε παιδί που έρχεται μαζί μας για πρώτη φορά, θα απονεμηθεί ένα αναμνηστικό μπαφ.
 


 

Προσοχή: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας γιατί ο χωματόδρομος θα έχει αρκετές λάσπες και θα γλιστράει.


Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών ή και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.

Εξοπλισμός:

Ενήλικες: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια (Όχι χαμηλά παπούτσια), αδιάβροχο αντιανεμικό μπουφάν, fleece, νερό τουλάχιστον 1 λίτρο υγρά, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καπέλο, σκούφος, γάντια καθώς και δεύτερα ρούχα και παπούτσια τα οποία θα είναι στο λεωφορείο για να αλλάξουμε όταν επιστρέψουμε.

Παιδιά: Σακίδιο πλάτης, νερό 0,5 λίτρο, σκακ, μπουφαν, ορειβατικό μποτάκι ή αθλητικό παπούτσι που δεν είναι επίπεδο από κάτω, καπέλο, δεύτερη μπλούζα και παπούτσια για να αλλάξουν μετά.

 

Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.