7/04 ΞΑΝΘΗ - ΚΟΡΥΦΕΣ ΜΕΛΤΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΙΣΙΩΜΑ

Ο ΕΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ στην Ξάνθη
Βαθμός Δυσκολίας: Β+, Α+
Συντονιστές : Μαυρίδης, Καραγκιόζη, Στάμος


Διαδρομές

Α ομάδα: Χωριό Χρύσα (234μ.) - κορυφή Μέλτη (974μ.)- κορυφή Μαύρο Ίσιωμα(1.094μ.) Βαθμός Δυσκολίας Β+
Β Ομάδα: Χωριό Χρύσα και πορεία μέσα στο φαράγγι. Βαθμός Δυσκολίας Α+

Ώρες διαδρομής: Α Ομάδας: 5

Ώρες διαδρομής: Β Ομάδας: 4

 

Αναχώρηση 7,00πμ. όπως πάντα από τα γραφεία του συλλόγου (Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία). Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις, με προορισμό το χωριό Χρύσα στο Νομό Ξάνθης. Άφιξη μετά από 3 ώρες περίπου με μια ενδιάμεση στάση στη Μούσθενη. Η πορεία θα ξεκινήσει μέσα από το χωριό και για τις δυο ομάδες και σε 5 λεπτά θα μπούμε στην αρχή του μονοπατιού, μετά από δέκα λεπτά και αφού περάσουμε ένα ρέμα θα φτάσουμε στο σημείο όπου θα χωρίσουν οι δυο ομάδες.

Ομάδα Α:

Η πορεία ξεκινά σε βραχώδες μονοπάτι με απότομη ανηφορική κλίση και αφού φτάσουμε στην πρώτη ράχη η θέα είναι εκπληκτική προς την πόλη της Ξάνθης και τις γύρω κορυφές . Συνεχίζουμε την ανηφορική πορεία μας και αφού περάσουμε άλλες δυο ράχες φτάνουμε στην πρώτη κορυφή Μέλτη ή Μισιεν Τεπε ή Αγιος Δημήτριος όπου υπάρχει και ένα μικρο εκκλησακι. Η θέα προς τις γύρω κορυφές Τσαλ, Αυγό, Καρπούζι, Γυφτόκαστρο, Παπίκιο, Θάσος, Σαμοθράκη και όλο το Θρακικό Πέλαγος θα μας ανταμείψει για την επίπονη προσπάθεια. Αφού ξεκουραστούμε και ανασυνταχθεί όλη η ομάδα ξεκινάμε για τη δεύτερη κορυφή. Κατηφορίζουμε και μπαίνουμε πλέον σε δασωμένο μονοπάτι και αφού κατεβούμε περίπου 100μ. υψομετρικής ξεκινάμε την τελική ανάβαση για την κορυφή Μαύρο Ίσιωμα. Το μονοπάτι είναι έντονα ανηφορικό, δασώδες με πυκνή βλάστηση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή λόγο των πεσμένων φύλλων. Μετά από μια ώρα περίπου φτάνουμε στην κορυφή και αφού ξεκουραστούμε παίρνουμε το ίδιο μονοπάτι για την επιστροφή. Καθ'όλη την διάρκεια της επιστροφής χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή λόγο της έντονης κλίσης και της επικινδυνότητας του βραχώδους πεδίου.

 

Ομάδα Β:

Η ομάδα θα κινηθεί σε μονοπάτι μέσα σε ένα όμορφο φαράγγι όπου οι εναλλαγές του τοπίου είναι ιδιαίτερα όμορφες. Ξεκινά με βραχώδες πεδίο με ελαφριά ανηφορική κλίση παράλληλα με το ρέμα, το οποίο δεν έχει νερό αυτήν την εποχή, που σε πολλά σημεία θυμίζει έντονα το φαράγγι του Ενιπέα. Συνεχίζουμε να πεζοπορούμε μέσα σε δάσος με οξιές και μετά από συνολική πορεία περίπου δυο με δυόμιση ωρών θα επιστρέψουμε στο χωριό όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο.

Στο χωριό υπάρχει ταβερνάκι για όσους θέλουν να γευματίσουν.

 

Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια (ΟΧΙ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ), μπατόν , αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, ζακέτα fleece ή μάλλινη, σακίδιο πλάτης, νερό 2 λίτρα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.

Προαιρετικά δεύτερα ρούχα & παπούτσια στο λεωφορείο για χρήση μετά το τέλος της πορείας.

Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια της ομάδας.


Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Συμμετοχή: Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€ Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€ Άνεργοι & Φοιτητές: 10€

Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889