15/12 Προφήτης Ηλίας Παλαιού Παντελεήμονα (640m) – Λίμνη Κατή (1.360m)

Προφήτης Ηλίας Παλαιού Παντελεήμονα (640m) – Λίμνη Κατή (1.360m)

Συνολική απόσταση 16 km.
Διάρκεια διαδρομής 7 ώρες.
Βαθμός δυσκολίας Β.
Συντονιστές : Πάλμερ Κώστας, Στάμος Θωμάς

Προορισμός μας είναι η πανέμορφη Λίμνη Κατή που βρίσκεται κρυμμένη σε ένα οροπέδιο μεταξύ Παλαιάς Σκοτίνας και Καλλιπεύκης στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου. Η λίμνη είναι τεχνητή με επιφάνεια περίπου 10 στρέμματα. Κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και είναι σε πλήρη αρμονία με την φύση που την περιβάλλει. Πήρε το όνομα της από την βρύση του Κατή όπου σύμφωνα με την παράδοση, επί Τουρκοκρατίας ένας Τούρκος δικαστής (Κατής) περνώντας από την περιοχή κάθισε να ξαποστάσει και πέθανε πίνοντας το κρύο νερό της βρύσης. Από το 1881 ως το 1912 το οροπέδιο ήταν το σύνορο μεταξύ ελεύθερης και τουρκοκρατούμενης Ελλάδας και στην περιοχή λειτουργούσε Οθωμανικός μεθοριακός σταθμός. Υπάρχουν θρύλοι για κρυμμένα γρόσια και λίρες, υπάρχουν σημεία σκαμμένα μάλλον από επίδοξους χρυσοθήρες.
Ο πραγματικός όμως θησαυρός είναι η ίδια η λίμνη και το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτή και αξίζει να τα επισκεφθεί κανείς όλες τις εποχές του χρόνου.

Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία  πάνω από τον Παλαιό Παντελεήμονα. Στην αρχή θα προχωρήσουμε σε ένα χωματόδρομο διαβρωμένο από τις βροχές που διασχίζει ένα δάσος από καστανιές. Σε λίγο θα αφήσουμε τον χωματόδρομο και θα μπούμε στο μονοπάτι που οδηγεί στην λίμνη Κατή. Το μονοπάτι που έχει πολλή καλή σήμανση σε όλο το μήκος του, διασταυρώνεται με δασικούς δρόμους στους οποίους όμως η πορεία μας θα είναι μικρή. Η διαδρομή είναι πανέμορφη και το τοπίο αλλάζει συνεχώς καθώς περνά μέσα από πυκνά δάση με καστανιές, οξιές, έλατα αλλά και ρέματα και μικρά ξέφωτα. Η πορεία είναι ανηφορική αλλά χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες κλίσεις. Μετά από 3,5 ώρες πεζοπορία θα ξεπροβάλλει μπροστά μας το οροπέδιο και η λίμνη Κατή. Θα  κάνουμε ένα διάλειμμα σε ένα άλσος στις όχθες της λίμνης και αφού ξεκουραστούμε θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής από το ίδιο μονοπάτι.  
Ανάλογα με την ώρα που θα επιστρέψουμε στον Παλαιό Παντελεήμονα θα αποφασίσουμε εάν μείνουμε εκεί για καφέ ή φαγητό πριν επιστρέψουμε στην Θεσσαλονίκη. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: 
Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας στο δασωμένο περιβάλλον λόγο της ολισθηρότητας των φύλλων.
Βρύσες και πηγές δεν υπάρχουν στην διαδρομή μας επομένως πρέπει να έχουμε μαζί μας επαρκή ποσότητα νερού.

Αναχώρηση 07:00 όπως πάντα από τα γραφεία του συλλόγου (Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία). Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις.
Επιστροφή περίπου στις 19:00

Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν (απαραίτητα), αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, ζακέτα fleece ή μάλλινη, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Προαιρετικά δεύτερα ρούχα & παπούτσια στο λεωφορείο για χρήση μετά το τέλος της πορείας.

Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια της ομάδας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Συμμετοχή: Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€ Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€ Άνεργοι & Φοιτητές: 10€. Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Νίκο Πετρούδη που μας υπέδειξε την διαδρομή και μας έδωσε πολλές πολύτιμες πληροφορίες.