ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΣΕ ΜΟΝΟΠΑΤΙ.
 
1. Καλό θα είναι στα ταξίδια σας να υπάρχει πάντα ένα μικρό σακίδιο πλάτης, το οποίο θα χρησιμοποιείται κάθε φορά που θα θέλετε να κάνετε μια βόλτα σε ένα μονοπάτι. Στο σακίδιο θα πρέπει να έχετε πάντα νερό, αδιάβροχο, σοκολάτες, φρούτα ή ξηρούς καρπούς, τα οποία θα υπολογίζετε σε ίσες ποσότητες, για το κάθε άτομο της παρέας σας ξεχωριστά (καλύτερα να τα έχετε και να μη τα χρησιμοποιήσετε, παρά να τα χρειαστείτε και να μην έχετε κάτι από αυτά).

2. Κατά τη διάρκεια του περπατήματος τα χέρια θα πρέπει να είναι ελεύθερα, για να κρατάτε ισορροπία ή να χρησιμοποιήσετε μπατόν ή γκλίτσα που θα σας βοηθάει στο περπάτημά σας.

3. Πριν ξεκινήσετε το περπάτημα, προετοιμάστε λίγο το σώμα σας για τη δράση με λίγες διατάσεις και κινήσεις στα πόδια, τη μέση και τους ώμους.

4. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε, αφού ζεσταθείτε, είναι να συντονίσετε την αναπνοή σας με το βάδισμα, εισπνοή στο ένα βήμα (αριστερό), εκπνοή στο επόμενο (δεξί).

5. Προσπαθήστε να βαδίζετε σταθερά και τόσο αργά, όσο χρειάζεται, για να μην ανεβαίνουν υπερβολικά οι σφυγμοί σας. Για να το πετύχετε αυτό, να κάνετε πάντα μικρά βήματα.

6. Φροντίστε να έχετε ξεκινήσει με σχετικά λίγα ρούχα, ώστε να μην αισθανθείτε δυσφορία μετά τα πρώτα βήματα.

7. Σε κάθε στάση, όσο μικρή κι αν είναι αυτή, φορέστε κάποια επιπλέον ρούχα ακόμα και το καλοκαίρι.

8. Σφίξτε καλά τα κορδόνια στην κατηφόρα, ιδιαίτερα στο πάνω μέρος της μπότας, ώστε να περιορίσετε την κίνηση του ποδιού στο εσωτερικό. Αυτό θα μειώσει τις τριβές και το στρίμωγμα των δαχτύλων μπροστά. Για να επιτύχετε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, πριν σφίξετε τα κορδόνιά σας, μπορείτε να χτυπήσετε το παπούτσι με τη φτέρνα στο έδαφος, ώστε να πάει όλο το πόδι προς τα πίσω.

9. Η αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας έρχεται με το νερό και το φαγητό. Η κατάποση του νερού πρέπει να γίνεται σταδιακά με μικρές γουλιές και, αν είναι δυνατόν, να μοιράζεται σε όλο το χρόνο του διαλείμματος. Αποφύγετε να πιείτε απότομα πολύ ή κρύο νερό.

10. Η ορειβατική ηθική επιβάλλει να δίνετε προτεραιότητα σε αυτούς που ανεβαίνουν το μονοπάτι. Κάντε στην άκρη και βοηθήστε τους να μην κόψουν το ρυθμό τους. Οι πιο γρήγοροι επίσης έχουν προτεραιότητα. Παραχωρήστε λίγο χώρο, όπου μπορείτε, για να σας προσπεράσουν.

11. Ακολουθείτε πάντα το χαραγμένο μονοπάτι. Αφήστε τις άσκοπες παρακάμψεις και ακολουθείτε πιστά τα σήματα. Αυτά θα σας πάνε γρηγορότερα και πιο ξεκούραστα από ό,τι πιστεύετε στον προορισμό σας.

12. Σταματήστε, για να βοηθήσετε τον πεζοπόρο που έχει ανάγκη. Μην εγκαταλείπετε ποτέ τον αδύναμο, τον ασθενή και τον ανήμπορο.

13. Απολαύστε τους ήχους της Φύσης και αφήστε τους θορύβους της καθημερινότητάς σας πίσω.

14. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής να φροντίζετε για την καθαριότητα του μονοπατιού. Για αυτό το λόγο καλό θα ήταν σκουπίδια, όπως πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια νερού, κουτάκια αναψυκτικών, χαρτιά, πλαστικά, σακούλες, γόπες τσιγάρων κλπ., να τα κρατάτε στα σακίδιά σας και να μην τα πετάτε όπου βρείτε, παρά μόνο στον πιο κοντινό κάδο, όταν επιστρέψετε στη βάση σας. Θα πρέπει να θυμόσαστε ότι σκοπός του πεζοπόρου είναι η κίνηση και η απόλαυση της Φύσης στα πιο βατά μέρη του βουνού και αυτό αποτελεί ίσως τον πιο σοβαρό λόγο του να περνάτε « απαρατήρητοι » σε μια πιθανή απόδρασή σας στο βουνό.

Απολαύστε, κάθε στιγμή της περιπέτειάς σας.....