16-01-2021 ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΡΟ

Εξόρμηση στον Τίταρο
Διαδρομή: Λιβάδι (1180m) - Κορυφή «Σάπκα» (1823m) Κορυφή «Μικρό Φλάμπουρο» (1839m)
Υψομετρική διαφορά: 759m
Μήκος διαδρομής: 13,5 km
Τύπος διαδρομής: Κυκλική
Συντονιστές: Κώστας Πάλμερ & Μαρία Μπόζιου
Βαθμός δυσκολίας: Β+
Αναχώρηση την Κυριακή στις 16 Ιανουαρίου από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45 και από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00. Άφιξη στο χωριό  Λιβάδι σε 2 ώρες περίπου. Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις.
Σε απόσταση115 χλμ από την Θεσσαλονίκη βρίσκεται το χωριό Λιβάδι Ολύμπου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο ορεινό χωριό σε υψόμετρο 1180 μέτρα. Το Λιβάδι θα αποτελέσει την αφετηρία και τον τερματισμό της διαδρομής μας.
Ο Τίταρος είναι ένα ασβεστολιθικό βουνό με ψηλότερη κορυφή το Μικρό Φλάμπουρο στα 1.839 μέτρα, που απλώνεται με δυτική προς ανατολική κατεύθυνση, στα βόρεια του Νομού Λάρισας, στα όρια της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία.   Ο Τίταρος  βρίσκεται στο νομό Πιερίας και το νομό Λάρισας . Μπορεί να θεωρηθεί  τμήμα των Πιερίων αλλά και ανεξάρτητο Βουνό, ενώ στα νότια και δυτικά συνορεύει με τα Καμβούνια Όρη, από τα οποία τον χωρίζουν τα στενά του Σαραντάπορου.
Ο Τίταρος συνδέεται με ένα σημαντικό ιερό, το πρώτο μαντείο της Δωδώνης, όπως μαρτυρεί η επίκληση του Αχιλλέα προς το Δία (Ιλιάδα, Π230-235), όπου την αναφέρει ως “δυσχείμερον” που υπηρετείται από τους Σελλούς που ζουν γύρω από τον Τιταρήσιο ποταμό που πηγάζει από τον Τίταρο. Συνδυάζοντας το γεγονός ότι ο μάντης της εκστρατείας των Ελλήνων Αργοναυτών είναι από τον Τίταρο, συνάγεται ότι εκεί πρέπει να βρισκόταν και η αρχική Δωδώνη. Όταν οι Πελασγοί της περιοχής διώχθηκαν από τους Λάπιθες προς την Ήπειρο, εκεί ίδρυσαν τη δεύτερη Δωδώνη, που είναι ευρύτερα γνωστή.
Μεγάλο μέρος του καλύπτεται από δάση. Είναι κατάφυτο κυρίως στις ΒΑ πλαγιές του από δρύες χαμηλά και αιωνόβιες οξιές ψηλότερα. Η θέα προς τον Όλυμπο είναι φανταστική εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν
Το Λιβάδι, πατρίδα και γενέτειρα του μεγάλου αγωνιστή του 1821 και Φιλικού Γεωργάκη Ολύμπιου, είναι κτισμένο στις νότιες πλαγιές του Τιτάριου Όρους σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα λιθόστρωτα δρομάκια, τον αιωνόβιο πλάτανο και τη βρύση με το κρυστάλλινο νερό στην πλατεία, να επισκεφθεί το σπίτι του Γεωργάκη Ολύμπιου που λειτουργεί ως μουσείο και να συναντήσει έναν πεταλωτή ή τσαγκάρη που ασκεί την τέχνη του.
Η πορεία μας ξεκινά μέσω μονοπατιού. Μετά από τα πρώτα 800 μέτρα θα εισέλθουμε σε χωματόδρομο ο οποίος μετά από λίγο θα μετατραπεί σε μονοπάτι. Κατόπιν εισερχόμαστε και πάλι σε χωματόδρομο αλλά σύντομα θα συναντήσουμε την αφετηρία του κυρίως μονοπατιού της διαδρομής μας κοντά σε ένα ξύλινο κιόσκι. Μετά από 2 χλμ ανάβασης θα βρεθούμε σε κορυφή με υψόμετρο 1115m. Εκεί θα γίνει μια στάση για ξεκούραση και κατόπιν θα ξεκινήσουμε να βαδίζουμε προς την κορυφή του Τιτάρου. Αρχικώς κατηφορίζουμε προς ένα πλάτωμα και έπειτα ξεκινάμε για το τελευταίο τμήμα της ανάβασης μήκους 2 χλμ που θα μας οδηγήσει στην κορυφή.
Εκεί θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα και θα ξεκουραστούμε. Κατόπιν ξεκινούμε την κατάβαση μας από την κορυφή μέσω μονοπατιού μέχρι να συναντήσουμε έναν χωματόδρομο. Ο χωματόδρομος αυτός θα μας οδηγήσει μέχρι το κιόσκι που συναντήσαμε κατά την ανάβαση. Από εκεί και μετά θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδρομή που κάναμε κατά την ανάβαση μας από το χωριό μέχρι το κιόσκι.
Θα υπάρχει αρκετός χρόνος για όσους επιθυμούν να γευματίσουν η να απολαύσουν τον καφέ τους στο Λιβάδι.
Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 15€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 17€
Άνεργοι-Φοιτητές μ
έλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 12€
Για όσα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης
 θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 6€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙ­ΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN : GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση, μάσκα), κατά την μετακίνηση με λεωφορείο.
Συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συνορειβάτες μας.
Για το λόγο αυτό θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόσουμε ό,τι αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ισχύει από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.
Η επιβίβαση επιτρέπεται σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου.
Ειδικότερα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω σε αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και πούλμαν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς επιτρέπεται εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε κορωνοϊό COVID-19 με εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι ή PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών.
Τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. Η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης, η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr, είναι υποχρεωτική στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας των ανωτέρω πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής covid free app σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο.