21/04 ΛΙΒΑΔΙΑ- ΑΥΤΙ

ΛΙΒΑΔΙΑ 1377 // ΑΥΤΙ 1108 ΑΠΟ ΆΝΩ ΓΑΦΕΡΙ


Βαθμός Δυσκολίας  : Β, B+
Συντονιστές : Μπρούνης Αστέριος, Αλεξάνδρου Βασίλειος
 
Ανάβαση
Αναχώρηση στις 07:00 από τα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας).
Μετά από περίπου 2 ώρες θα φτάσουμε στην πλατεία του  χωριού Άνω Γαρέφι κοντά στα 300 περίπου μέτρα υψόμετρο από όπου και θα ξεκινήσει η πορεία μας. Αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και ετοιμαστούμε θα αρχίσουμε το περπάτημα μέσα από το χωριό και σε 15 περίπου λεπτά θα βρεθούμε στην άκρη του χωριού κοντά στο νεκροταφείο.
Η πορεία μας στην αρχή θα είναι συνδυασμός χωματόδρομου και ανηφορικής υπερκέρεσης αυτών μέσα από δασικό ανάγλυφο σε πεύκα για την αποφυγή της ελικοειδούς πορείας του χωματόδρομου. Σε περίπου 40 λεπτά θα φτάσουμε σε ποτίστρα όπου τρέχει νερό, από εδώ θα ακολουθήσουμε το χωματόδρμο μέχρι το σημείο όπου θα ξαναμπούμε σε ανηφορική πετρώδη άτραπο η οποία θα μας ξαναβγάλει σε χωματόδρομο τον οποίο και θα ακολουθήσουμε για αρκετή ώρα.   Στρίβουμε αριστερά σε μονοπάτι ακολουώντας τη σήμανση και ξαναβγαίνουμε σε δρόμο τον οποίο ακολουθούμε για λίγα μέτρα πριν μπούμε πάλι σε μονοπάτι στα αριστερά μας.
Θα περάσουμε πίσω από στάνη και θα συνεχίσουμε μέχρι να βγούμε στο επόμενο σημείο ενώσεως με το χωματόδρομο, η βλάστηση πλέον έχει αλλάξει και έχουμε ολόγυρα μας οξιές, σε λίγο θα συναντήσουμε και τσιμεντένια βρύση που δεν έχει νερό, συνεχίσουμε την πορεία μας με ανηφορική κλίση σε υλοτομικό δρόμο και περνάμε κάθετα τον “κύριο χωματόδρμο”, θα φτάσουμε σε ποτίστρα στα 1050 μέτρα περίπου υψόμετρο, ως εδώ θα έχουμε κάνει περίπου 2,5 ώρες.

Η Β' ομάδα θα κάνει στάση και θα πάρει τις ανάσες της πριν συνεχίσει για την κορυφή Αυτί στα 1108 μέτρα υψόμετρο από όπου η θέα προς την πλευρά το Πίνοβου είναι εκπληκτική, μετά τις απαραίτητες αναμνηστικές θα πάρει το δρόμο της επιστροφής από το ίδιο μονοπάτι.

Η Ά ομάδα θα συνεχίσει την πορεία της ακολουθώντας την πορεία που θα εναλλάσεται ανάμεσα σε δασικό δρόμο, μονοπάτι, υλοτομικό δρόμο μέχρι να βγει σε ένα μεγάλο άνοιγμα στη βάση της κορυφής. Από εκεί θα συνεχίσει την ανάβαση σε υλοτομικό μέχρι εκεί που τελειώνει, από εδώ και μετά αρχίζει μια έντονη ανάβαση σε πεδίο με ένοτνη κίση, πεσμένα φύλλα και κλαδιά (στην αρχή) η οποία θα διαρκέσει για περίπου μισή ώρα ως την κορυφή Λιβάδια στα 1377 μέτρα υψόμετρο, λίγο πριν τη κορυφή θα συναντήσει ένα πλάτωμα άνοιγμα με χαρακτηριστικό βράχο στην άκρη του. Από το σημείο που αφήσαμε την Β' ομάδα ως την κορυφή θα πάρει περίπου μιάμιση ώρα.
Η θέα από την κορυφή προς τις κορυφές τις περιοχής είναι υπέροχη, με το Πέτερνικ και το Πίνοβο να ξεχωρίσουν. Μετά τις απαραίτητες ανάσες θα αρχίσει την κατάβαση με ιδιαίτερη προσοχή μέχρι να βγει στους υλοτομικούς λόγο της έντονης κλίσης. Επιστροφή από την ίδια πορεία ως το χωριό που θα διαρκέσει περίπου 3+ ώρες. 

Η υψομετρική ανάβαση είναι περίπου πάνω από 1000 μέτρα (800 για την Β΄ομάδα) και η απόσταση ως την κορυφή κοντά στα 7 χλμ., όποιος πάει στην ομάδα κορυφής θα πρέπει να έχει αρκετά καλή φυσική κατάσταση για να  φτάσει ενώ πρέπει να υπολογίζει-προβλέψει  να έχει δυνάμεις και για την επιστροφή στο κακοτράχαλο δρόμο.
Αναχώρηση αργά το απόγευμα και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη μετά τις 19:30.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας στο δασωμένο περιβάλον  που θα συναντήσουμε στο τέλος της ανάβασης πριν την κορυφή λόγο της ολισθηρότητας των φύλλων και της μεγάλης κλίσης. Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές ή το πεδίο επικίνδυνο, οι συντονιστές θα τροποποιήσουν το πρόγραμμα για λόγους ασφαλείας και θα πραγματοποιηθεί ανάβαση μόνο στο Αυτί 1108.

 
Εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια (Όχι χαμηλά παπούτσια), μπατόν πεζοπορίας (θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό στο μονοπάτι), αδιάβροχο αντιανεμικό μπουφάν, fleece, νερό τουλάχιστον 1,5 λίτρα υγρά, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καπέλο, σκούφος, γάντια, γκέτες καθώς και ΔΕΥΤΕΡΑ ΡΟΥΧΑ και ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ τα οποία θα είναι στο λεωφορείο για να αλλάξουμε όταν κατεβούμε.

Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
 
Συμμετοχή:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€
Άνεργοι & Φοιτητές: 10€
Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ.
 
Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889
 

Ιστορικά:
Όλη η περιοχή της Αλμωπίας ήτανε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια του Α' Π.Π. ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις και στις Βουλγάρικες που είχαν καταλάβει και οχυρωθεί στις κορυφογραμμές της περιοχής.
Η κορυφή Γκόλο Μπέλο (Γκόλο Μπίλο) είναι στρατηγικής σημασίας καθώς η θέα της προς την πεδιάδα είναι πολύ καλή, το 35ο Πεζικού το Σεπτέμβριο του 1918 μετά την κατάληψη του Βουλγάρικου παρατηρητηριου στην Κακούρου 1354 έκανε επίθεση και κατέλαβε και τα υψώματα του Γκόλο Μπέλο και έτσι συνετέλεσε μετά στην υποχώρηση των αντίπαλων δυνάμεων προς την περιοχή Πρεσλάπ. 
Είναι πιθανό κατά την πορεία μας να συναντήσουμε κάποιο θραύσμα ή καλύκα από τυφέκια καθώς και θέσεις μάχης χαρακώματα και πολυβολεία δυσδιάκριτα πια από το πέρασμα του χρόνου.