29/09 ΑΛΙΣΤΡΑΤΗ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΟ

Φαράγγι του Αγγίτη - Σπήλαιο Ορφέα-Σπήλαιο Αλιστράτης
Πρόγραμμα: Παιδί και βουνό.
Βαθμός Δυσκολίας : A

Συντονιστές : Καραμανίδης Γ.,  Βρυώνη Ελ.

Αποσταση 5 km—Υψομετρική διαφορά 256 μ.

Αναχώρηση 8:00 π.μ. όπως πάντα από τα γραφεία του συλλόγου (Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία). Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις, με προορισμό το χωριό  Συμβολή (Φράγμα) από όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας σε πλακόστρωτο μονοπάτι περπατώντας και θαυμάζοντας το υποβλητικό  Φαράγγι του Αγγίτη, το Βράους όπως λένε το ντόπιοι. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νομού Σερρών και έχει μήκος 15 χιλιόμετρα.

Το φαράγγι βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Παγγαίο και Μενοίκιο (17 χλμ από την πόλη της Δράμας) και εκτείνεται από το χωριό Συμβολή (Φράγμα)μέχρι το Σταθμό Άγγιστας

Το φαράγγι είναι γνωστό και ως «Στενά Πέτρας» και «Διώρυγα». Σε τρία σημεία του φαραγγιού έχουν βρεθεί βραχογραφίες που παριστάνουν καμήλες, ελάφια, ιππείς που κρατούν τα ηνία των αλόγων και ακόντια, αλλά και αφηρημένα σχέδια.
Συνεχίζοντας την όμορφη βόλτα μας με τους μικρούς-ες εξερευνητές και αφού διασχίσουμε την γέφυρα που τέμνει τις  δυο άκρες του φαραγγιού θα περάσουμε στην απέναντι πλευρά με κατεύθυνση το Σπήλαιο του Ορφέα  που είναι ένας απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς μέρος. Μέσα στο σπήλαιο, η αργή αλλά ανίκητη δύναμη του νερού έχει λαξεύσει σταλαγμίτες 45.000 ετών, σε εκπληκτικούς σχηματισμούς.
Πέραν όμως της φυσικής ομορφιάς, το Σπήλαιο του Ορφέα είναι ένα «σεντούκι» που προστατεύει καλά σημαντικά μυστικά της ανθρώπινης ιστορίας. Από τις έρευνες της Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, βρέθηκαν μέσα στο σπήλαιο ευρήματα που αποκαλύπτουν ότι άνθρωποι έζησαν εκεί ακόμη και 9.000 χρόνια πριν.
Από τα υπολείμματα άνθρακα που ανακαλύφθηκαν μέσα στο σπήλαιο μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι άνθρωποι έμειναν εκεί. Από τη χρονολόγηση των ευρημάτων προκύπτει ότι για τέσσερις ιστορικές περιόδους άνθρωποι έμειναν στο Σπήλαιο του Ορφέα.
Υπήρχε ζωή πριν από 3.000 χρόνια, πριν από 6.000 με 7.000 χιλιάδες χρόνια και το αποτέλεσμα της ραδιοχρονολόγησης στο βαθύτερο σημείο έδειξε ότι υπήρχε ζωή και πριν από 9.000 χρόνια!

Αφού ξεκουραστούμε και ‘’δώσουμε’’ στα παιδιά και στους γονείς πληροφορίες σχετικά με το σπήλαιο επιστροφή έως  την διασταύρωση με κατεύθυνση  το μαγευτικό σπήλαιο Σπήλαιο Αλιστράτης όπου όσοι γονείς και παιδιά θέλουν θα κάνουν μια ξενάγηση.
Όσοι δεν προτιμήσουν την ξενάγηση μπορούν να ξεκουραστούν και να δροσιστούν και οι γονείς να πιουν τον καφέ τους στο αναψυκτήριο

Το Σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα Σπήλαια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης με συνολικό μήκος διαδρομών που αγγίζουν τα 3 χλμ
Όσοι θέλουν να περιηγηθούν θα πρέπει να το δηλώσουν όταν δηλώσουν και τη συμμετοχή τους.
Το κόστος περιήγησης για όσους θελήσουν να μπουν στο σπήλαιο είναι: για τους ενήλικους 6 ευρώ, για τα παιδιά έως πρωτοβάθμιας 3 ευρώ και τα για υπόλοιπα παιδιά 4 ευρώ. Αν έχει πολλά άτομα θα γίνουν 2 γκρουπ με διαφορά μισής ώρας.

Μετά το τέλος της περιήγησης θα επιστρέψουμε από το ίδιο μονοπάτι στο λεωφορείο και από εκεί θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής με μια στάση για φαγητό στην περιοχής της Τούζλας.

Επιστροφή αργά το απόγευμα.

Εξοπλισμός : αθλητικό  παπούτσι, αντιανεμικό/αδιάβροχο, νερο 1 λίτρο, σνακ, σακίδιο πλάτης, καπέλο.

Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια της ομάδας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Συμμετοχή: Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης, Γονείς-Συνοδοί: 10 ευρώ, Παιδιά: 5 ευρώ.
Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889