15-17 IOYNIOY - ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ (ΑΓ.ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ)

Εξόρμηση στα Ζαγοροχώρια 15-17 Ιουνίου

Συντονιστές : Φλώρος Ν., Γιάντσιος Β.


Σάββατο 15/6: αναχώρηση από Αρχαιολογικό Μουσείο στις 07:00, με προορισμό την Κλειδωνιά .

Όταν φτάσουμε στην γέφυρα της Κλειδωνιάς, η ομάδα θα κατέβει από το λεωφορείο και θα ξεκινήσει πεζοπορία προς το γεφύρι της Αρίστης, διασχίζοντας την κοιλάδα του Βοϊδομάτη. Είναι μια εύκολη διαδρομή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Κινείται παράλληλα με τον Βοϊδομάτη, διατρέχοντας πότε τις βραχώδεις πλαγιές της χαράδρας και πότε τις κατάφυτες με πλατάνια, όχθες του. Στο μέσον περίπου της κοιλάδας βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων και τα ερείπια της ομώνυμης μονής τα οποία θα επισκεφτούμε. Στην ανατολική έξοδο της κοιλάδας φτάνουμε στο γεφύρι της Αρίστης όπου μας περιμένει το λεωφορείο. Επιβιβαζόμαστε και μας μεταφέρει σε 20' στο Μεγάλο Πάπιγκο.

Ώρες πορείας: 1,30. Βαθμός δυσκολίας: A

Μετά επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο και πάμε στο Μεγάλο Πάπιγκο όπου θα γίνουν οι διανυκτερεύσεις.

Κυριακή 16/6:
Αναχώρηση για το Μικρό Πάπιγκο στις 07:30. Ξεκινάμε την πορεία από το Μικρό Πάπιγκο (980μ), θα ανεβούμε το μονοπάτι και αφού περάσουμε τέσσερις πηγές (την Αβραγόνιο λίγο έξω από το χωριό, την Αντάλκη που το νερό της λέει ο τοπικός θρύλος ότι έρχεται από το βάραθρο της Προβατίνας, την Τράφο λίγο πριν τη διασταύρωση για Αστράκα και τέλος την Κρούνα λίγο πριν την τελική ανηφόρα) θα φτάσουμε σε 3 περίπου ώρες στο καταφύγιο, στον αυχένα της Αστράκας (1940μ). Εκεί θα ξεκουραστούμε και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε την πορεία για την Δρακόλιμνη (2050μ) όπου θα φτάσουμε μετά από 1,5 ώρα.  Από εδώ η θέα προς την Γκαμήλα και την κοιλάδα του Αώου είναι ανεπανάληπτη.


Όσοι επιθυμούν, μπορούν να σταματήσουν στο καταφύγιο ( το οποίο είναι σε πλήρη λειτουργία με διαχειριστή ) και να περιμένουν την ομάδα να επιστρέψει από την Δρακόλιμνη.

Επιστροφή στο καταφύγιο και κατέβασμα στο Μικρό Πάπιγκο. Εάν υπάρξει χρόνος, θα επισκεφτούμε και τις Βάθρες για ξεκούραση δίπλα (ή μέσα) στα παγωμένα νερά. Αναχώρηση για το Μεγάλο Πάπιγκο περίπου στις 19:00.

Ώρες πορείας: Μικρό Πάπιγκο – καταφύγιο – Δρακόλιμνη και πίσω στο Μικρό Πάπιγκο: 9   Συνολικός βαθμός δυσκολίας Β-Γ.

Δευτέρα 17/6:
Μαζεύουμε τα πράγματα μας από τους ξενώνες φορτώνουμε το λεωφορείο και ξεκινάμε στις 08:00 την πορεία από το Μεγάλο Πάπιγκο προς το χωριό Βίκος. Μια κατηφορική διαδρομή μέσα σε  βλάστηση από γαύρους και βελανιδιές. Στη συνέχεια  περνώντας από την βάση ενός κάθετου χαρακτηριστικού βράχου διασχίζουμε μια μεγάλη σάρα από πέτρες και χαλίκια και αρχίζουμε την απότομη κατάβαση προς την κοίτη του Βίκου δίπλα στα  χαρακτηριστικά, βραχώδη μυτίκια,  που στέκονται σαν φυσικά γλυπτά στην πλαγιά. Φτάνοντας στην κοίτη και στην αρχή της ανόδου για το χωριό Βίκος θα κάνουμε μια μικρή παράκαμψη από τη διαδρομή μας  προς την εκκλησία της Παναγίας, δίπλα στις πηγές του Βοϊδομάτη, ένα μέρος εξαιρετικής ομορφιάς.  Στη συνέχεια ξεκινάμε την τελική ανάβαση προς το χωριό Βίκος επανακάμπτοντας στο μονοπάτι .


Ώρες πορείας περίπου 3. Βαθμός δυσκολίας Β.

Στο χωριό Βίκος θα γίνει στάση για ξεκούραση και φαγητό. Μετά θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής προς Θεσσαλονίκη όπου αναμένεται να φτάσουμε αργά το βράδυ.

Κόστος μεταφοράς: 65 ευρώ.
Κόστος διανυκτερεύσεων:
          Ξενώνας « ΚΑΙΤΗ»:   6 δίκλινα (με διπλό κρεβάτι ) 60 με πρωινό.
                 Ξενώνας «ΡΟΔΙ»:  3 δίκλινα ( με διπλό κρεβάτι ) 55 με πρωινό και 2 τρίκλινα ( 1    διπλό κρεβάτι και ένα μονό ) 70 με πρωινό.
            Ξενώνας «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ»:  2 δίκλινα ( με διπλό κρεβάτι ) 60 με πρωινό, 1 τρίκλινο ( 1 διπλό κρεβάτι και ένα μονό ) 70 με πρωινό   και 3 τετράκλινα  (με 2 διπλά κρεβάτια)  70 με πρωινό.

    Ενδεικτικός εξοπλισμός: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά  μποτάκια, μπατόν, αδιάβροχο - αντιανεμικό, ζακέτα φλις, καπέλο, υδροδοχείο, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, αλουμινοκουβέρτα, ελαφριά τροφή – σνακ, ατομικό κουτί πρώτων βοηθειών.

    Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας. Οι ώρες πορείας είναι ενδεικτικές.

Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

    Πληροφορίες από τους αρχηγούς, στα γραφεία του συλλόγου (Καρόλου Ντηλ 19, | 546 23 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-266928, 2310-240889) κάθε Τετάρτη μετά τις 20:30.