20/10 ΌΛΥΜΠΟΣ - ΠΡΙΟΝΙΑ ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ - ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΌΛΥΜΠΟΣ ΠΡΙΟΝΙΑ ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΎΣΙΟΣ - ΔΡΑΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΟ

Βαθμός Δυσκολίας  : Α
Συντονιστές : Μπρούνης Ασ., Γιάντσου Αθ.

Αναχώρηση στις 08:00 από τα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας).

Μετά από περίπου 1.5 ώρα θα φτάσουμε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο Λιτόχωρο όπου και θα ξεναγηθούμε για να μάθουμε το φυσικό πλούτο και την πολύπλευρη mοναδικότητα του Ολύμπου από τους υπεύθυνους του Φορέα.

Η ξενάγηση αυτή που είναι δωρεάν θα μας πάρει περίπου 1,5 ώρα, μετά το τέλος της παρουσίασης θα μεταβούμε στη θέση Πριόνια από όπου και θα ξεκινήσει η πορεία μας. Αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και ετοιμαστούμε θα αρχίσουμε το περπάτημα.

Ουσιαστηκά θα κάνουμε το πρώτο σκέλος του φαραγγιού του Ενιππέα ως το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου. Το μονοπάτι δεν έχει κάποια τεχνική δυσκολία (ήιπες κλίσεις) και η πορεία είναι βαθμού δυσκολίας Α, για έναν ενήλικα ο χρόνος πεζοπορίας είναι περίπου μια ώρα ενώ με τις απαραίτητες στάσεις και με τα παιδιά ο χρόνος θα είναι πάνω από μια ώρα μέχρι να φτάσουμε στο μοναστήρι. Θα δούμε ωραίες βάθρες καθώς και έναν καταρράκτη.  Όσα παιδιά θέλουμε μπορούνε να προχωρήσουν και προς το σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου για το οποίο θα χρειαστούμε άλλα περίπου 20 λεπτά.


Τα παιδιά αλλά και οι συνοδοί τους που θα συμμετέχουν στην πορεία Θα πρέπει να προσέχουν το βηματισμό τους  κατά τη διάρκεια της πορείας γιατί έχει πεσμένα φύλλα και επικρατεί υγρασία όσο και γιατί κατά σημεία το μονοπάτι είναι κατηφορικό.

Μετά το τέλος της δράσης και αφού συγκεντρωθούμε στο μοναστ΄ρι του Αγίου Διονυσίου, θα μπούμε στο λεωφορείο και θα μεταβούμε στο καταφύγιο του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης Δ. Μπουντόλας στη θέση Σταυρός όπου θα ακολουθήσουν άλλες δράσεις.


Στο καταφύγιο θα μπορέσουν τα  παιδιά αλλά και οι ενήλικες να  δούνε από κοντά τον ορειβατικό εξοπλισμό, να ατενίσουνε με τα κυάλια την περιοχή, να ζωγραφίσουν καθώς και να μάθουν για την ορειβασία ιστορικά στοιχεία. Επίσης θα πατήσουμε την κορυφή με το υψομετρικό 940 όπου αν μας το επιτρέψουν τα σύννεφα θα δούμε τις ψηλότερες κορυφές της χώρας το Μύτικα και το Στεφάνι.

Το καταφύγιο έχει οργανωμένη υποδομή για όποιον θέλει να γευματίσει ή να πιεί ένα καφέ.


Η αναχώρηση για την επιστροφή μας θα γίνει κατά τις 16:00.

Προϋποθέσεις συμμετοχής: Η δράση απευθύνεται σε παιδιά πάνω από 8 χρόνων. Κάθε παιδί θα πρέπει να συνοδεύεται τουλάχιστον από έναν κηδεμόνα.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας στο δασωμένο περιβάλλον λόγο της ολισθηρότητας των φύλλων και των πετρών.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών ή και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Εξοπλισμός :
Ενήλικες: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια ή αθλητικά παπούτσια (Όχι φλατ παπούτσια), αδιάβροχο αντιανεμικό μπουφάν, fleece, νερό τουλάχιστον 1 λίτρο υγρά, σνακ, καπέλο, σκούφος, γάντια καθώς και ΔΕΥΤΕΡΑ ΡΟΥΧΑ και ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ τα οποία θα είναι στο λεωφορείο για να αλλάξουμε όταν κατεβούμε.

Παιδιά: Σακίδιο πλάτης, νερό 0,5 λίτρο, σκακ, μπουφαν, ορειβατικό μποτάκι ή αθλητικό παπούτσι που δεν είναι επίπεδο από κάτω, καπέλο, δεύτερη μπλούζα, μπουφάν.

Συμμετοχή: Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης, Γονείς-Συνοδοί: 10 ευρώ, Παιδιά: 5 ευρώ.
Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889