26-28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

26-28/10 ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ


Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει τριήμερη  εξόρμηση στα Τζουμέρκα.
Συντονιστές : Μαυρίδης Γαβριήλ, Παπαχρήστου Χρήστος.


Αναχώρηση από το αρχαιολογικό μουσείο το Σάββατο 26/10/2019 08:00 π.μ. και επιστροφή αργά το βράδυ της Δευτέρας  28/10/2019.

Σάββατο 26/10/2019

Αναχώρηση από το Αρχαιολογικό μουσείο στις 08:00 π.μ. με προορισμό το χωριό Ματσούκι όπου θα επισκεφτούμε την Ι.Μ. Βύλιζας. Θα γίνει μας ξενάγηση από τον ιερέα ο οποίος λειτουργεί στην Μονή. Το μονοπάτι για την Μονή είναι σχεδόν κρεμασμένο επάνω στα βράχια αλλά απόλυτα ασφαλές με υπέροχη θέα στα Αθαμανικά όρη και τις γύρω κορυφές. Η παραμονή μας εκεί θα είναι τουλάχιστον μιάμιση ώρα.
Ξεκινάμε για τον τελικό προορισμό μας το ορειβατικό καταφύγιο Πραμάντων που θα μας φιλοξενήσει για το υπόλοιπο της εξόρμησης μας. θα μας περιμένει ο διαχειριστής για ν ανεβάσει τα σακίδια μας καθώς δεν είναι δυνατή η προσέγγιση του λεωφορείου στο καταφύγιο . Εμείς θα περπατήσουμε σε χωματόδρομο για 3 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουμε στο καταφύγιο (1300)μ. και να τακτοποιηθούμε απόγευμα ελεύθερο.

Κυριακή 27/10/2019

Α Ομάδα Ανάβαση στην θρυλική Στρογγούλα

Χιλιομετρική απόσταση 18 Km Ανάβαση 1168 Κατάβαση 1278m βαθμός Γ  Ώρες πορείας 12 ώρες.
Αναχώρηση της ομάδας κορυφής στις 6:00 το πρωί για την κορυφή Στργγούλα (2112)μ. Το μονοπάτι ξεκινάει από το γήπεδο που βρίσκεται μπροστά από το καταφύγιο τον Πραμάντων και συνεχίζει με έντονη ανάβαση για την κορυφή μέσα σε θαμνώδεις διαδρομή που μεταβάλλεται σε αλπικό πεδίο και εναλλάσσεται με βραχώδη περάσματα . Μετά από1 ώρα περίπου διαδρομής φτάνουμε στην θέση στάνη όπου θα γίνει ανασυγκρότηση της ομάδας, στην συνέχεια συνεχίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή από ένα δύσκολο και εκτεθειμένο πέρασμα για να βγούμε στο διάσελο πριν την κορυφή όπου στρίβουμε δεξιά για να μας οδηγήσει σε αυτήν. Αφού συγκεντρωθεί όλη η ομάδα και φυσικά ξεκουραστεί και μετά τις ανάλογες φωτογραφίες που αν θα έχουμε καλό καιρό θ ανταμειφθούμε για την προσπάθεια μας. Στην συνέχεια συνεχίζουμε την διάσχιση επάνω σε αυτήν την υπέροχη κορυφογραμμή με θέα όλες τις γύρω κορυφές και φυσικά μπροστά την Ρόκα που είναι και ο προορισμός μας. Στην διασταύρωση του μονοπατιού για τη Ρόκα θα γίνει στάση για ανασυγκρότηση και για να απολαύσουμε την υπέροχη κορυφή μιας και η πρόσβαση της είναι εξαιρετικά δύσκολη μόνο με τεχνικά μέσα. Συνεχίζουμε για το Γερακοβούνι και λίγο πριν από αυτό θα ξεκινήσουμε την κάθοδο για να βγούμε σε μια απαιτητική και αρκετά απόκρημνη πλαγιά στην θέση Αγκάθι όπου θα μας βγάλει σε χωματόδρομο. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας για το καταφύγιο των Μελισσουργών και από εκεί στο καταφύγιο Πραμάντων από όπου και ξεκίνησε η πορεία μας. Απαραίτητος ο φακός κεφαλής και νερό υπάρχει στην αρχή και στο τέλος της διάσχισης όταν βγούμε στο χωματόδρομο.

Β Ομάδα Συρράκο Καλαρρύτες Συρράκο

Χιλιομετρική απόσταση 10Km Ανάβαση 772m Κατάβαση 418m Βαθμός Α+ Ώρες πορείας 4 ώρες.
Αναχώρηση της ομάδας με προορισμό το χωριό Συρράκο στο οποίο υπάρχει πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων. Μέσα από το χωριό θα ξεκινήσουμε την πορεία για το φαράγγι του ποταμού Χρούσια παραπόταμου του Καλαρρύτικου που το 1881 ήταν το φυσικό σύνορο του Ελληνικού και Τουρκικού κράτους και  χρησιμοποιούνταν σε καθημερινή βάση για την επικοινωνία των κατοίκων των δύο χωριών. Ανηφορίζοντας το φαράγγι η θέα θα μας αποζημιώσει και μετα από μια όμορφη πορεία μιάμισης ώρας περίπου θα φτάσουμε στο χωριό Καλαρρύτες από όπου κατάγετε ο  Bulgari. Θα γίνει στάση για καφέ και ξεκούραση, και θα υπάρχει χρόνος να επισκεφτούμε το μουσείο παραδοσιακής Αργυροχρυσοχοΐας για να θαυμάσουμε αντικείμενα και έργα μιας άλλης εποχής η επιστροφή θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή.

Δευτερά  28/10/2019
Αναχώρηση κατά της 9:00 αφού έχουμε μαζέψει τα πράγματά μας θα κατηφορίσουμε τον χωματόδρομο όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο για να μας μεταφέρει στην Ι.Μ. Κηπίνας όπου θα περιηγηθούμε  στο μοναστήρι που βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε απόκρημνο βράχο και χάρη σε αυτό γλίτωσαν πολύ Έλληνες τις περιοχής επί τουρκοκρατίας ! Αναχώρηση από το σημείο με το λεωφορείο το μεσημέρι. Άφιξη στην Θεσσαλονίκη αργά το απόγευμα.

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για λόγους ασφάλειας της ορειβατικής ομάδας.
Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν(απαραίτητα), αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, ζακέτα fleece ή μάλλινη, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας.

Συμμετοχή λεωφορείου: 60€ για τα μέλη του συλλόγου, 65€ για τα μη μέλη.

Η διαμονή μας θα γίνει στο καταφύγιο Πραμάντων. Το κόστος ανέρχεται σε 13€ το άτομο την βραδιά  και 2€ για διαμονή σε σκηνή.(Θα πληρωθούν απευθείας στο καφύγιο).


Λόγω της αυξημένης ζήτησης οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μόνο με προκαταβολή για το κόστος του λεωφορείου [60€ / 65€].


Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889