3/4/5-06-2017 ΗΠΕΙΡΟΣ, ΚΑΜΕΝΙΚ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΚΑΜΕΝΙΚ
3-4-5 Ιουνίου 2017 - Τριήμερο Αγίου Πνεύματος
Στα μονοπάτια του άγνωστου Γράμου.
Μονοπάτι των πέτρινων γεφυριών, Κάμενικ 2042, Λίμνες

"Η εξόρμηση αυτή γίνεται για πρώτη φορά από το σύλλογο
και θα πάμε σε ένα από τα πιο όμορφα και άγνωστα μέρη της χώρας μας."

Βαθμός Δυσκολίας : Β+, Γ
Συντονιστές : Γιακαμόζης Γιαν., Κουβαλακίδου Γλυκερία, Αλεξάνδρου Βασίλειος

1η ημέρα: Σάββατο 3 Ιουνίου.

Μαζευόμαστε στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης για να αναχωρήσουμε στις 07:30 το πρωί για το χωριό Αγία Βαρβάρα στο Κάμενικ. Θα ήμαστε ντυμένοι με τα ορειβατικά μας και θα έχουμε τα σακίδια ημέρας έτοιμα. Άφιξη στην περιοχή μετά απο περίπου 5 ώρες.
Το λεωφορείο θα μας αφήσει περίπου 1 χιλιόμετρο έξω από το χωριό από όπου και θα ξεκινήσουμε για την πορεία της πρώτης μέρας.
Κατηφορίζουμε τον άσφαλτο και αφού φτάσουμε στην εκκλησία του χωριού στρίβουμε δεξιά σε μονοπάτι κατηφορικό και κινούμαστε σε αυτό για περίπου 10 λεπτά μέχρι να βρούμε το πρώτο πέτρινο γεφύρι που θα δούμε. Μικρή στάση εδώ για φωτογραφίες και επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι για το χωριό όπου και θα προσπεράσουμε και θα κατηφορίσουμε προς το ποτάμι για να δούμε και το δεύτερο γεφύρι μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον, μικρή στάση πάλι και ξεκινάμε την πορεία σε ανηφορικό μονοπάτι και περνάμε με την σειρά τον οικισμό Άγιος Δημήτριος και μετά το χωριό Αμάραντο. Αφού περάσουμε τον Αμάραντο συνεχίζουμε την ανηφορική πορεία μας μέχρι να φτάσουμε τον οικισμό της λουτρόπολης του Αμάραντου σε υψόμετρο 1240 μέτρα που ειναι και η βάση μας για υπόλοιπο του τριημέρου μας.
Τακτοποίηση στον ξενώνα.

Συνολικές ώρες πορείας: 3.5 ώρες
Υψομέτρική διαφορά : περίπου 500+ μέτρα.
Βαθμός δυσκολείας: Β+

2η ημέρα: Κυριακή 4 Ιουνίου

Ξυπνάμε και παίρνουμε το πρωινό μας, ετοιμαζόμαστε για την εκκίνηση της πορείας μας που ξεκινάει στις 08:30 και ακριβώς έξω απο τον ξενώνα.
Αρχικά στην πορεία κινούμαστε σε ελαφρά κατηφορικό δασικό δρομο, χάνουμε περίπου 50 μέτρα ύψος αλλά μετά ανηφορίζουμε μέχρι μια μικρή πηγή στα αριστερά του δρόμου όπου και μπαίνουμε σε μονοπάτι αρκετα ανηφορικό, κινουμαστε σε αυτό για περίπου 15 λεπτά μέχρι που βγαίνουμε στο δασικό που αφήσαμε νωρίτερα, μέχρι εδώ εχουμε κερδίσει περίπου 100 μέτρα υψομετρικής. Συνεχίζουμε για τα επόμενα 10 λεπτά στον δασικό δρόμο μέχρι να δούμε ασπρα-κόκκινα σημάδια στα αριστερά όπου και θα ακολουθήσουμε για να βγούμε σε ένα μεγάλο λιβάδι στην μέση ενός όμορφου δασούς, στην ακρη αυτού θα κάνουμε και την πρωτη μας στάση και ανασύνταξη με την υπόλοιπη ομάδα. Μέχρι εδώ έχουμε κάνει περίπου 1 ώρα πορεία.
Αφού ξεκουραστούμε συνεχίζουμε την πορεία ελαφρά ανηφορικά με εναλλαγές απο δάσος οξιάς και δρυός μέχρι το διάσελο της ψηλότερης κορυφής του Κάμενικ με ύψος 2042 μέτρα και της Γκόλιο 1919 μέτρα. Ξεκούραση και ανασύνταξη της ομάδας και ξεκινάμε για την κορυφή του βουνού. Απο το διασελο μεχρι την κορυφή ειναι περίπου 45 λεπτά. Στην κορυφή μπορούμε να απολαύσουμε την θέα στα γύρω βουνά, μπορούμε να διακρίνουμε τον Σμόλικα, τον Γράμμο, την Τύμφη, την Τραπεζίτσα κλπ. Πάνω στην κορυφή υπάρχει παλιό γκρεμισμένο στρατιωτικό φυλάκιο και, αν είναι ευδιάκριτα, μπορεί να βρούμε και διάφορα υπολείμματα από της σφοδρές μάχες που έλαβαν μέρος στην περιοχή. Αφού ξεκουραστούμε επιστρέφουμε στην λουτρόπολη απο το ίδιο μονοπάτι.

Συνολικές ώρες πορείας: 5+ ώρες
Υψομέτρική διαφορά : περίπου 750 μέτρα.
Βαθμός δυσκολείας: Β+


3η ημέρα: Δευτέρα 5 Ιουνίου

Ξυπνάμε το πρωί και παίρνουμε το πρωινό μας. Έπειτα επιστρέφουμε στα δωματια μας και ετοιμάζουμε τις αποσκευές μας για να τις τοποθετήσουμε στο λεωφορείο της επιστροφής μας στην Θεσσαλονίκη. Αφού τα αφήσουμε ξεκινάμε την μικρή πορεία που θα έχουμε να κάνουμε την τρίτη μέρα. Αρχικά κατηφορίζουμε στην ασφαλτο προς το χωριο και μπαίνουμε κάποια στιγμή δεξιά σε δασικο δρόμο, προχωράμε σε αυτον κοντά στα 75 λεπτά μέχρι να δούμε μια πινακίδα που να γραφει λίμνες, κατηφορίζουμε αριστερά και βρίσκουμε αρχικα 2 μικρές λίμνες αφου της αφήσουμε αυτές συνεχίζουμε για άλλα 100 μέτρα μέχρι να βρούμε τη μεγαλύτερη λίμνη. Η τοποθεσία αυτής είναι άκρως ειδυλλιακή, λιβάδι με ανθάκια μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος και περιμετρικά να ξεχωρίζουν μερικές από τις ψηλότερες κορυφές του Κάμενικ.

Ώρες πορείας συνολικά 2,5.
Υψομετρική διαφορά 230 μέτρα
Βαθμός δυσκολίας Β-

Αφού κάνουμε ουσιαστικά το πικ-νικ μας εκει και χαλαρώσουμε απο την κουράση των προηγούμενων ημερών ξεκινάμε τον δρόμο της επιστροφής μας όπου στο τέρμα του δασικού δρόμου θα μας περιμένει το λεωφορείο μας για την τελική επιστροφή μας στην Θεσσαλονίκη που θα είναι και αργά το απόγευμα.

Το πρόγραμμα και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες θα εμπλουτιστεί με πρόσθετες δράσεις στη διάρκεια του απογεύματος. Ανάβαση για να δούμε το ηλιοβασίλεμα από το βράχο τη μια μέρα και προβολή ορειβατικής ταινίας στο χώρο του εστιατορίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας τόσο στο δασωμένο περιβάλλον λόγω της ολισθηρότητας των φύλλων και των πεσμένων κορμών όσο και στα πετρώδη εδάφη.

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.

Κόστος συμμετοχής
Μεταφορικά: 55 ευρώ
Διαμονή: 40 ευρώ για τις 2 ημέρες με πρωϊνό ανα άτομο σε δίκλινα και τρίκλινα στον  ξενώνα “Σάλβια” (www.konitsathermal.gr) .

Περιορισμένος αριθμός θέσεων στο λεωφορείο και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τις διαμονές μόνο με προκαταβολή του συνόλου του κόστους των μεταφορικών.

(Κόστος ατμόλουτρών 5 ευρώ καταβάλλεται στα λουτρά)

Εξοπλισμός: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια (Όχι χαμηλά παπούτσια), μπατόν πεζοπορίας (Απαραίτητα), αδιάβροχο αντιανεμικό μπουφάν, fleece, τουλάχιστον 2 λίτρα υγρά, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καπέλο, σκούφος, γάντια καθώς και όλα τα απαραίτητα για τη διαμονή τριημέρου στον ξενώνα.