28-05-2017 ΠΙΝΟΒΟ

Στο όρος Πίνοβο σε ένα βουνό με χαρακτηριστικό αλπικό χαρακτήρα θα πραγματοποιήσει την εξόρμησή του ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:

Αναχώρηση στις 07:00 το πρωί από τα γραφεία του συλλόγου, καλό είναι να συγκεντρωθούμε εκεί όλοι ένα τέταρτο νωρίτερα .
Άφιξη μετά από περίπου δύο ώρες στο χωριό Αετοχώρι και προετοιμασία για την ανάβαση . Η πρώτη ομάδα θα προσεγγίσει την κορυφή (2154 μέτρα) και η δεύτερη θα πάει ως τη σπηλιά που υπάρχει πηγή με τρεχούμενο νερό και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες ως την κοντινή κορυφή ''Καλόγερος'' στην αλπική ζώνη.

Η αφετηρία της πορείας βρίσκεται στο παλιό δημοτικό σχολείο του Αετοχωρίου, το μονοπάτι διασταυρώνεται σε κάποια σημεία με χωματόδρομο και θα συναντήσουμε ένα παλαιό βράχινο παρατηρητήριο που δεσπόζει στην περιοχή. Μετά αφού τον αφήσουμε περνάμε μέσα από αραιό δασός με κέδρα και σύντομα μπαίνουμε στα όμορφα δάση της οξιάς, ανηφορίζοντας συχνά με τραβέρσες σε δασωμένο περιβάλλον, περνώντας που και που από κάποια σημεία τρεχούμενου νερού.
Μετά από μιαμιση ώρα πορείας περίπου και μόλις φτάσουμε στον τελευταίο χωματόδρομο θα ανασυνταχθούμε και λίγο μετά θα συναντήσουμε ένα πέρασμα που θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή και αποστάσεις ασφαλείας για να το περάσουμε όλοι με ασφάλεια.
Συνεχίζουμε μέσα στο δάσος για λίγο ακόμα και μετά από λίγη ώρα φτάνουμε στα 1500μ και αρχίζουμε να μπαίνουμε στην αλπική ζώνη του βουνού, πεζοπορώντας μέσα σε μια ορεινή κοιλότητα με αρκετή κλίση ως τον Βράχο Σπηλιά.
Ως το σημείο αυτό θέλει περίπου 3-3,5 ώρες από την αρχή της πορείας μας. Από εκεί μπορούμε να θαυμάσουμε τη θέα προς την πεδιάδα καθώς και στις τριγύρω κορυφές που περικλείουν το οροπέδιο. Εκεί θα γίνει η συγκέντρωση των δύο ομάδων.
Η πρώτη ομάδα θα συνεχίσει για την κορυφή και αφού περάσει ένα διάσελο θα συνεχίσει το μονοπάτι προς την κορυφογραμμή. Εκεί θα περάσει κάτω από την κορυφή ''Βίσογκραντ'' και έχοντας κερδίσει την μεγαλύτερη υψομετρική απόσταση θα συνεχίσει σε καθαρά αλπικό πεδίο ως την κορυφή. Οι ώρες πορείας ως την κορυφή από την πηγή είναι περίπου 2,5 με καλό ρυθμό. Αφού πραγματοποιηθεί η ανάβαση η ομάδα κορυφής θα επιστρέψει στο Αετοχώρι από τον ίδιο δρόμο.
Η δεύτερη ομάδα θα ανασυνταχθεί στο σημείο αυτό και θα ξεκουραστεί προκειμένου να ανέβει στην κοντινή κορυφή ''Καλόγερος'' αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Η ανάβαση διαρκεί περίπου μισή ωρα από την σπηλιά με την πηγή. Η κατάβαση γίνεται από τον ίδιο δρόμο.
Η κατάβαση θα διαρκέσει περίπου 2,5-3 ώρες από το ίδιο μονοπάτι.
Το λεωφορείο θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη αργά το απόγευμα από το Αετοχώρι.

Ωρες πορείας:
Α ομάδας (κορυφής) συνολικά 9+. Βαθμός δυσκολίας: Γ
Β ομάδας συνολικά 6+. Βαθμός δυσκολίας: Β+

Απαραίτητος εξοπλισμός: Αδιάβροχο μπουφάν, ορειβατικά μποτάκια, ισοθερμικό μπλουζάκι , νερό 2 λιτρα, σνακ για την πορεία, ζακέτα fleece, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, μπατόν, κουτί πρώτων βοηθειών. Δεύτερα ρούχα και παπούτσια που τα αφήνουμε στο λεωφορείο.

Αρχηγοί εξόρμησης: Παλάγκας Δημήτρης 6939686715
Σταυριανουδάκης Παντελής
Μανιάτης Γιώργος

Κόστος συμμετοχής: 13€, άνεργοι -φοιτητές 10 ευρώ

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του συλλόγου τις ώρες λειτουργίας: 2310 266928, 2310 240889


Ελάχιστο υψόμετρο: 677 μ.
Μέγιστο υψόμετρο: 2154 μ.
Απόσταση: 11880 μ.

Επιστροφή αργά το βράδυ.
Το περιεχόμενο του προγράμματος μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις καιρικές ή άλλες συνθήκες που θα κρίνουν οι συντονιστές της