30-31/12/2017, 1/1/2018 ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ 30-31/12/2017, 1/1/2018

Βαθμός Δυσκολίας  : Α, Β+
Συντονιστές : Τορέγας Βασίλης

 

Πρωτοχρονιά στα Τζουμέρκα, 30-31/12, 1-1.

Πρώτη ημέρα: Αναχώρηση από αρχαιολογικό μουσείο το Σαββάτο στις 07:00 π.μ. μέσω της Εγνατίας οδού για τα Τζουμέρκα. Μετά από 3 ώρες περίπου και την απαραίτητη στάση στα Γρεβενά, λίγο πριν τα Ιωάννινα βγαίνουμε από την Εγνατία οδό και παίρνουμε το δρόμο του Πετροβουνίου με προορισμό το γραφικό Συρράκο. Να σημειωθεί ότι ο δρόμος αυτός είναι ιδιαίτερα δύσκολος με συνεχόμενες στροφές και η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2 ώρες. Όσοι έχουν πρόβλημα με τις στροφές ας το έχουν υπόψη τους.

Φτάνοντας στο Συρράκο ξεκινά και η διαδρομή της πρώτης μέρας με κατεύθυνση το επίσης γραφικό και πανέμορφο χωριό των Καλαρρυτών μέσω του φαραγγιού του Χρούσια. Μετά από 1,5 ώρα περίπου φτάνουμε στους Καλαρρύτες, όπου και θα κάνουμε μικρή στάση για καφεδάκι ή κάποιο ρόφημα στη πλατεία του χωριού. Θα συνεχίσουμε τη πορεία μας προς τη σκάλα των Καλαρρυτών, η οποία θα μας οδηγήσει μετά από 1 ώρα στο νερόμυλο και τον καταρράκτη της Κουιάσας. Μετά τις απαραίτητες φωτό, θα ξεκινήσουμε ανάβαση από άλλο μονοπάτι το οποίο μετά από 1 ώρα θα μας βγάλει λίγο έξω από το Συρράκο, όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο για τη μετάβαση μας στα καταφύγια που θα διανυκτερεύσουμε. Συνολικές ώρες πορείας 4-4,5.

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής Α’.

Δεύτερη ημέρα: Τη δεύτερη μέρα θα έχουμε δύο επιλογές για δραστηριότητες. Η μία θα είναι rafting στον Άραχθο ποταμό, κατάλληλη και για αρχάριους, τη διοργάνωση και ευθύνη της οποίας θα έχει η Hellas Trekking. Τιμή 30€. Λεπτομέρειες για εξοπλισμό, διάρκεια κλπ. Εδώ:

rafting Αραχθος

Οι υπόλοιποι θα ξεκινήσουμε την πορεία μας από το καταφύγιο των Μελισσουργών στα 1025 μ., με κατεύθυνση τη πηγή Αγκάθι, συνεχίζουμε προς τη θέση Μπαλτινέζι και από εκεί ανεβαίνουμε προς τον αυχένα (Αυτί) των Μελισσουργών και τις δύο κοντινές κορυφές της Τούρλας και της Τσουκνίδας στα 1.900 μ. και οι δύο. Ο αυχένας των Μελισσουργών είναι το πέρασμα από την Ήπειρο προς τη Θεσσαλία και η θέα από εκεί είναι καταπληκτική: Κρυάκουρας, Κακαρδίτσα, Άγραφα, κ.α. θα απλώνονται μπροστά μας. Η επιστροφή θα γίνει από το ρέμα της Κρανιάς το οποίο κατεβαίνει παράλληλα με το Μελισσουργιώτικο ρέμα προς τους Μελισσουργούς.

Η πορεία συνολικά είναι 15 χλμ και η υψομετρική διαφορά +900 μ. Ώρες πορείας 7-8.

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής Β+

Η συγκεκριμένη πορεία θα γίνει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν. Σε κάθε περίπτωση δεν θα απαιτηθεί τεχνική ανάβαση.

H διαδρομή με τα υψομετρικά κλπ εδώ: https://el.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=8950829

Τρίτη ημέρα: Την τρίτη μέρα, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, αφού μαζέψουμε τα πράγματα μας θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο με κατεύθυνση το χωριό Ματσούκι από όπου θα ξεκινήσουμε την πορεία μας, που θα είναι Ματσούκι-Ι.Μ. Βύλιζας-φαράγγι Καρλίμπου.

Μια πανέμορφη και εύκολη διαδρομή που ξεκινά λίγο έξω από το χωριό στη χαρακτηριστική γέφυρα Μπέλευ, από όπου έχουμε και θέα του μεγάλου καταρράκτη της περιοχής που ονομάζεται Καμίλη. Σήμα κατατεθέν της περιοχής ο επιβλητικός καταρράκτης των 45 μέτρων στη γέφυρα πριν το Ματσούκι. Μέρος των νερών που αποστραγγίζονται από τις κορυφές της Κακαρδίτσας δημιουργούν το Ματσουκιώτικο φαράγγι που βρίσκεται πάνω από το ομώνυμο χωριό. Ο μεγάλος καταρράκτης αποτελεί την κατάληξη του φαραγγιού και ενώνεται με το Κόκκινο ποτάμι, άλλο φαράγγι που έρχεται από τις κορυφές της Κακαρδίτσας. Από εκεί και μετά έχουμε την έναρξη του Ματσουκιώτικου ρέματος.

Μετά από 40 λεπτά σε ελαφρά ανηφορικό πετρόχτιστο μονοπάτι με υπέροχη θέα στις χαράδρες της περιοχής θα φτάσουμε στη Ι.Μ. Βύλιζας και συνεχίζουμε σε έντονα δασωμένο μονοπάτι προς το φαράγγι Καρλιμπού. Μας μένει ένα έντονα ανηφορικό –αλλά μικρό- κομμάτι και βγαίνουμε μετά από 1,5 ώρα και συνολικά 4 χλμ στην άσφαλτο και συνεχίζουμε προς τη Ι.Μ. Κηπίνας στην οποία θα φτάσουμε μετά από μισή ώρα κατηφορικό περπάτημα στην άσφαλτο. Αφού επισκεφτούμε τη μονή, θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο το οποίο θα μας περιμένει εκεί και θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής προς τη Θεσσαλονίκη.

Συνολικές ώρες πορείας 4. Βαθμός δυσκολίας Α.

Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη αργά το απόγευμα.

Οι διαδρομές της πρώτης & τρίτης μέρας είναι εύκολες και κατάλληλες και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Η διαδρομή της δεύτερης μέρας δε θα έχει ιδιαίτερη δυσκολία, αλλά εάν κάποιοι θέλουν κάποια διαδρομή πιο χαλαρή, αυτή θα σχεδιαστεί επί τόπου ανάλογα με τους συμμετέχοντες.

Χρήσιμα links :

http://www.monastiria.gr/ipiros/nomos-ioanninon/iera-moni-kipinas/

μονή βύλιζας

Εξοπλισμός : Τυπικός χειμερινός

http://www.eosthessalonikis.gr/article/116/sakidio-platis---eksoplismos.html

Συμμετοχή – διαμονή: Συμμετοχή λεωφορείου 45€, η διαμονή μας θα γίνει στα ορειβατικά καταφύγια των Πραμάντων & Μελισσουργών το κόστος είναι 60€ και περιλαμβάνει 2 διανυκτερεύσεις, 2 πρωινά και το δείπνο του Σαββάτου 30 Δεκ. (δεν συμπεριλαμβάνονται ποτά-αναψυκτικά). Το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς θα υπάρχει εορταστικό μενού και στα δύο καταφύγια. Η πρόσβαση στο καταφύγιο των Πραμάντων γίνεται με 20λεπτο περπάτημα σε δασικό δρόμο, ενώ στων Μελισσουργών με 10λεπτο περπάτημα. Τα πράγματά μας θα ανεβούν με αυτοκίνητα των καταφυγίων. Οι κοινόχρηστοι χώροι και τα δωμάτια στα καταφύγια είναι non smoking.

 

Το καταφύγιο των Πραμάντων διαθέτει 2 οκτάκλινα και 1 δεκάκλινο δωμάτια με θέρμανση, μπάνιο με ζεστό νερό και wc σε κάθε δωμάτιο, όπως και κουβέρτες.

Το καταφύγιο των Μελισσουργών διαθέτει 5 πεντάκλινα δωμάτια με θέρμανση, μπάνιο με ζεστό νερό και wc σε κάθε δωμάτιο, όπως και κουβέρτες.

Link για τα καταφύγια:

καταφύγιο Πραμάντων

καταφύγιο Μελλισουργών

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη γραμματεία του Συλλόγου ΜΟΝΟ με προκαταβολή 45€.