24-09-2017 ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ, ΛΟΥΤΡΑΚΙ


Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 ο ΕΟΣ  Θεσσαλονίκης οργανώνει εξόρμηση στον ορεινό όγκο του Καϊμακτσαλάν.
Το λεωφορείο θα αναχωρήσει από τα γραφεία του συλλόγου (Τσιμισκή και Καρόλου Ντηλ) στις 07:00 ακριβώς, γι’ αυτό καλό θα είναι οι συμμετέχοντες να φροντίσουν να βρίσκονται εγκαίρως στον χώρο. Ύστερα από ταξίδι 2,5 ωρών, θα φτάσουμε στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, απ’ όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας. Εκεί θα δημιουργηθούν δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα, η οποία θα απαρτίζεται από άτομα με πολύ καλή φυσική κατάσταση και αντοχή, θα κινηθεί αρχικά στον χωματόδρομο που ξεκινά από το χιονοδρομικό κέντρο (υψ. 2100μ.). Αφού παρακάμψει τις κορυφές Προφήτης Ηλίας και Κουτσόμπεης, θα κινηθεί προς την κορυφή Μπέλο Γκρότλο, στην οποία επίσης δεν θα ανεβεί. Από εκεί (υψ. περ. 2300μ.), θα κατηφορήσει ανατολικά στον αυχένα με κατεύθυνση προς την κορυφή Δόντι (υψ. 2146μ.). Στην κορυφή, δίπλα στα ερείπια ενός γιουγκοσλαβικού στρατιωτικού φυλακίου, θα γίνει στάση και επανασύνταξη της ομάδας. Στη συνέχεια, η πορεία αφήνει το αλπικό πεδίο και ακολουθεί ένα παλιό στρατιωτικό μονοπάτι, το οποίο σε πολλά σημεία είναι σχεδόν κλειστό και χρειάζεται αρκετή προσοχή. Προσοχή, επίσης, χρειάζεται σε δύο σημεία λόγω της διάβρωσης του εδάφους. Το μονοπάτι περνά από έναν ακόμη αυχένα και ανηφορίζει γλυκά προς την κορυφή Κιλιντέρκα (υψ. 1726μ.). Στην Κιλιντέρκα θα γίνει στάση για ξεκούραση και κολατσιό. Αφού αναλάβει, η ομάδα θα συνεχίσει την  πορεία της προς ανατολάς κατηφορίζοντας στον επόμενο αυχένα. Στο τμήμα αυτό θα πρέπει να διατηρήσει τη συνοχή της, γιατί το δάσος είναι αρκετά πυκνό και το μονοπάτι δεν είναι σαφές. Σύντομα, θα βρεθεί κάτω από την κορυφή Σόκολ και θα αρχίσει να τραβερσάρει την πλαγιά με νότια κατεύθυνση, μέχρι να βρεθεί στο μονοπάτι που οδηγεί από το Λουτράκι στο Σόκολ. Αφού μπει στο μονοπάτι και στη συνέχεια στον χωματόδρομο, θα φτάσει στην περιοχή των λουτρών. Το συνολικό μήκος της πορείας είναι 30 χιλιόμετρα και ο χρόνος που θα χρειαστεί, μαζί με τις στάσεις, υπολογίζεται σε 11 ώρες. Γι’ αυτό, στην ομάδα θα συμμετέχουν μόνο άτομα που έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις μιας τόσο μεγάλης απόστασης και θα πρέπει όλοι να φέρουν μαζί τους φακό κεφαλής, αφού είναι βέβαιο ότι η πορεία δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τη δύση του ήλιου. Νερό υπάρχει μόνο στην αρχή του χωματόδρομου, δηλαδή μετά από 24 χιλιόμετρα πορείας.

Η δεύτερη ομάδα είναι ιδανική για αρχάριους ή για άτομα που δεν επιθυμούν να οδοιπορήσουν για πολλή ώρα. Θα ξεκινήσει και αυτή από το χιονοδρομικό κέντρο (υψ. 2100μ.) και θα κατευθυνθεί προς την κορυφή Προφήτης Ηλίας (υψ. 2524μ.), την οποία υπολογίζεται να προσεγγίσει σε 1,5 ώρα. Εκεί, θα γίνει στάση και μικρή ξενάγηση. Η ομάδα θα επιστρέψει στο χιονοδρομικό κέντρο και θα επιβιβαστεί στο λεωφορείο για να μεταβεί στα λουτρά Πόζαρ. Στον χώρο των λουτρών θα έχει αρκετό χρόνο για μπάνιο, καφέ και φαγητό, καθώς θα αναμένει την άφιξη της πρώτης ομάδας.

Εκτιμώμενη ώρα αναχώρησης από τα λουτρά: 21:30.

Βαθμός δυσκολίας:
Πρώτη ομάδα: Γ
Δεύτερη ομάδα: Α

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι απειλείται η ασφάλεια της ομάδας ή οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για την ολοκλήρωσή του.

Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13 ευρώ
Άνεργοι-φοιτητές: 10 ευρώ
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15 ευρώ

Απαραίτητος εξοπλισμός: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια, μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο αντιανεμικό μπουφάν, fleece, νερό τουλάχιστον 2 λίτρα, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, ατομικό κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καπέλο, σκούφος, γάντια. Προαιρετικά, δεύτερα ρούχα και παπούτσια τα οποία θα μείνουν στο λεωφορείο για να αλλάξουμε όταν κατεβούμε.

Συντονιστές: Πέτρος Καψούδας (6946106595), Γιώργος Καραμανίδης, Κωνσταντίνος Σφαιρόπουλος