24-26/10/2015 ΑΓΡΑΦΑ - ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΙ

Πρώτη μέρα (24/10/2015)
Αναχώρηση από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στις 08:00. Ύστερα από 4 ώρες, περιλαμβανομένης μίας στάσης για καφέ και ξεμούδιασμα, φτάνουμε στα νοτιοδυτικά της λίμνης Πλαστήρα, στην περιοχή του χωριού Βραγγιανά Ευρυτανίας και ειδικότερα στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Από εκεί ξεκινούμε την πορεία προς την κορυφή Μπορλέρο (υψ. 2094μ.), στην οποία φτάνουμε ύστερα από πεζοπορία περίπου 1,5 ώρας. Η πορεία αρχικά τραβερσάρει την κορυφή από τα δυτικά και μετά από μία δυνατή ανηφόρα περίπου 20 λεπτών βγαίνει στην κορυφογραμμή και από εκεί στην κορυφή. Αφού απολαύσουμε τη θέα προς τον κάμπο της Θεσσαλίας, τη λίμνη Πλαστήρα και τους ορεινούς όγκους της Κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφουμε στο λεωφορείο από το ίδιο μονοπάτι. Από εκεί σε μία ώρα βρισκόμαστε στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων (υψ. 1536μ.), επάνω από το χωριό Νεράιδα, όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

Δεύτερη μέρα (25/10/2015)
Αφού ξυπνήσουμε και πάρουμε το πρωινό μας, ξεκινάμε την πορεία για την κορυφή Βουτσικάκι. Αρχικά ανηφορίζουμε προς την κορυφή Τέμπλα (υψ. 1809μ.), στην οποία θα βρεθούμε έπειτα από πορεία μίας ώρας. Στη συνέχεια κατηφορίζουμε και σε άλλη μία ώρα βρισκόμαστε στο διάσελο κάτω από το Βουτσικάκι (υψ. 2145μ.). Ξεκινάμε την ανάβαση προς την κορυφή, όπου θα βρεθούμε μετά από άλλη μία ώρα πορείας. Αφού ξεκουραστούμε και θαυμάσουμε τη θέα, θα συνεχίσουμε την πορεία προς βορρά και, κάνοντας τον γύρο μιας δολίνης, θα βρεθούμε και πάλι στο διάσελο, απ’ όπου θα επιστρέψουμε στο καταφύγιο έχοντας περπατήσει συνολικά 6 ώρες.
Σε περίπτωση που σχηματιστεί υποομάδα με δυνάμεις και διάθεση, αυτή θα κατευθυνθεί από το Βουτσικάκι προς τη γειτονική κορυφή Καζάρμα (υψ. 1977μ.) προσθέτοντας στο ενεργητικό της άλλες τρεις ώρες πορείας.

Τρίτη μέρα (26/10/2015)
Αναχωρούμε από το καταφύγιο και μετά από διαδρομή μίας ώρας με το λεωφορείο φτάνουμε στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, στον δρόμο για το χωριό Βλάσι. Από εκεί ξεκινάμε την πορεία για την Καράβα (υψ. 2184μ.), την ψηλότερη κορυφή των Αγράφων. Αρχικά κινούμαστε σε δασικό δρόμο για μία ώρα και στη συνέχεια ανηφορίζουμε τραβερσαριστά για να φτάσουμε ύστερα από άλλη μία ώρα σε ένα μικρό οροπέδιο, όπου σχηματίζεται μικρή αλπική λίμνη. Μπροστά μας υψώνεται η κορυφή της Καράβας, στην οποία φτάνουμε ύστερα από ανάβαση μίας ώρας. Αφού ξεκουραστούμε και γράψουμε τα ονόματά μας στο βιβλίο της κορυφής, επιστρέφουμε στο λεωφορείο από την ίδια διαδρομή.
Μετά από τις απαραίτητες διευθετήσεις του εξοπλισμού μας, αναχωρούμε για τη Θεσσαλονίκη και το σημείο εκκίνησης της εξόρμησης, όπου αναμένεται να φτάσουμε αργά το απόγευμα.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, fleece, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, ισοθερμικά εσώρουχα, σακίδιο πλάτης, μπατόν, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, καπέλο, αντηλιακό, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής.

Οι συντονιστές της εξόρμησης διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο για λόγους ασφαλείας ή λόγω των καιρικών συνθηκών.

Κόστος συμμετοχής: εισιτήριο λεωφορείου 45€.
Κόστος διαμονής στο καταφύγιο για 2 διανυκτερεύσεις: 24€.
Κόστος διαμονής σε ξενώνα στη Νεράιδα: 45€ το δίκλινο ανά διανυκτέρευση
Πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου, Κ. Ντηλ 19, 3ος όροφος. Τηλ: 2310-266928 και 2310-240889.
Συντονιστές: Πέτρος Καψούδας (6946-106595), Παναγιώτης Κόντρας