19-11-2017 ΜΠΑΡΜΠΑΛΑΣ, ΌΛΥΜΠΟΣ

ΜΠΑΡΜΠΑΛΑΣ 1847 μ., ΌΛΥΜΠΟΣ

Βαθμός Δυσκολίας  : Β, Γ
Συντονιστές : Μπλιάμης Χρ., Σταυριανουδάκης Πα.

Τύπος εξόρμησης: Ανάβαση 


Αναχώρηση στις 07:00 (όλοι θα πρέπει να παρευρίσκονται έως τις 06:45 στο χώρο γιατί το λεωφορείο θα φύγει στις 7:00) από τα γραφεία του συλλόγου, άφιξη στο χώρο που θα ξεικινήσουμε μετά από 2 περίπου ώρες.

Η διαδρομή ξεκινά από το εκκλησάκι πάνω από τη Βροντού Πιερίας και υψόμετρο περίπου 350 μέτρα. Από εκεί κινούμενοι αρχικά μέσα σε χαμηλή βλάστηση και μετά το υψόμετρο των 750 μέτρων σε οξιές και μαυρόπευκα σε 1:30 με 2:00 ώρες φτάνουμε, στο οροπέδιο Κρεβάτια, όπου μετά από λίγο συναντούμε και το ομώνυμο καταφύγιο, σε υψόμετρο 1020 μέτρων.

Η πρώτη ομάδα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και το πεδίο, θα επιχειρήσει για την κορυφή Μπαρμπαλά και θα ακολουθήσει το μονοπάτι μετά το καταφύγιο που ελίσσεται, αρκετά ανηφορικό στην αρχή, ανάμεσα σε οξιές και μαυρόπευκα, ενώ λίγο πριν την κορυφή, γίνεται πάλι έντονα ανηφορικό, σε γυμνή πλαγιά με λίγα πυξάρια. Η ανάβαση, από το καταφύγιο ως την κορυφή, διαρκεί περίπου 2:00 με 2:30 ώρες και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγο της κλίσης και της υγρασίας για την αποφυγή πτώσεων.

Η δεύτερη ομάδα θα φτάσει με πιο αργό ρυθμό στο καταφύγιο όπου και θα περιμένει την πρώτη ομάδα για να επιστρέψουν κάτω μαζί.
Η επιστροφή γίνεται από το ίδιο μονοπάτι.

Συνολική διάρκεια της πορείας περίπου 7+ ώρες, για όσους ανέβουν στην κορυφή.
Επιστροφή αργά το βράδυ, αναχώρηση από την περιοχή περίπου στις 17:00 μ.μ. 

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), 2 μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, {πιολέτ-κραμπόν ανάλογα με το πεδίο} .

Ώρες πορείας: 7+ για την ομάδα κορυφής. 4+ για την δεύτερη ομάδα. 

Προϋποθέσεις συμμετοχής: Στην ομάδα κορυφής μπορούν να συμμετέχουν μόνο άτομα με πολύ καλή φυσική κατάσταση και εμπειρία και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Άτομα που δεν έχουν τις προϋποθέσεις θα αποκλειστούν. Σε περίπτωση βροχής, χιονιού ή πεδίου με υγρασία θα πρέπει να προσέχουμε τα βήματα μας για την αποφυγή πτώσεων και διαστρεμάτων.