17-12-2017 ΚΑΤΑΦΥΓΙ ΒΕΛΒΕΝΤΟ

ΚΑΤΑΦΥΓΙ-ΒΕΛΒΕΝΤΟ

Βαθμός Δυσκολίας  : A, B
Συντονιστές : Σιώτας Δ., Ζαριφίδης Β.


Στην περιοχή του Βελβεντού Κοζάνης θα πραγματοποιηθεί η εξόρμηση του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 07:00 (νέα ώρα αναχώρησης) από τα γραφεία του συλλλόγου (Καρόλου Ντήλ 19 και Τσιμισκή γωνία) με προορισμό, διασχίζοντας την λίμνη του Πολυφύτου, το ημιορεινό χωριό Βελβεντό.

Η διαδρομή είναι ένα ταξίδι στο χρόνο γιατί εως τα μέσα του προηγούμενου αιώνα ο δρόμος αυτός ήταν η κύρια σύνδεση του κεφαλοχωρίου Βελβεντός με το ορεινό χωριό Καταφύγι.

Η διαδρομή μας ξεκινάει από το Βελβεντό και το εξοχικό κέντρο «Μετόχι» με με προορισμό το εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου από, όπου περνάει το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4. Δέκα λεπτά μετά το «Μετόχι» συναντάμε δεξιά μας διασταύρωση του μονοπατιού το οποίο ανεβαίνει στο Καταφύγιο του Βελβεντού. Από τον Άγιο Γεώργιο συνεχίζουμε στο Ε4, από τον μουλαρόδρομο που παλιά χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του Καταφυγίου για να επικοινωνήσουν με τον Βελβενδό. Η διαδρομή είναι θαυμάσια, στην αρχή κινείται σε θάμνους με πουρνάρια, ανηφορίζοντας ομαλά από «καγκέλια», συνεχίζοντας, σύντομα φτάνουμε σε ρεματιά όπου το μονοπάτι στρίβει αριστερά και ανηφορίζει με βόρεια κατεύθυνση, φτάνοντας σε ράχη, ενώ στην συνέχεια καταλήγει σε υψόμετρο 1000μ, όπου αντικρίζουμε την καταπληκτική θέα του φαραγγιού του «Σκουλαρικιότικου» ρέματος.

Συνεχίζουμε μπαίνοντας σε δάσος με πεύκα και φτάνουμε σε διασταύρωση 500 μέτρα πριν την γέφυρα της Αγ. Παρασκευής. Αγνοούμε τον κλάδο που πάει δεξιά και συνεχίζουμε ίσια για να φτάνουμε σύντομα στην γέφυρα. Από την γέφυρα συνεχίζουμε έντονα από «καγκέλια» έχοντας δεξιά μας την ρεματιά, καταλήγουμε σε ράχη και στην συνέχεια σε λιβάδια, όπου φτάνουμε δεξιά μας σε εκκλησία με το νεκροταφείο του χωριού, και παίρνουμε τον δρόμο που μας πηγαίνει στην πλατεία του χωριού. Το χωριό Καταφύγι είναι κτισμένο σε πλάτωμα στα 1440 μ. με θέα όλη την λεκάνη του Αλιάκμονα και το Ανατολικό Βέρμιο

Η διαδρομή είναι βαθμού δυσκολίας Α-Β.

Συνολικές ώρες πορείας 3-4 αναλόγως του ρυθμού και συνολικής απόσταση 8,5 χλμ.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Αδιάβροχο/αντιανεμικό, ορειβατικό μποτάκι, σκούφος , γάντια, ισοθερμική φανέλα, ζακέτα fleece, νερό τουλάχιστο 1.5 λίτρο, ξηρά τροφή/σνακ

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.


Κοινή ανάβαση με τον ΕΟΣ Κοζάνης.

Τιμή συμμετοχής 13€, άνεργοι-φοιτητές 10€

Οι εγγραφές για την εξόρμηση γίνονται στα γραφεία του συλλόγου.