15-04-2018 ΒΟΪΟ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ

ΒΟΪΟ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ

Βαθμός Δυσκολίας  : Β+
Συντονιστές : Σιώτας Δ., 

ΒΟΙΟ- ΣΚΟΤΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ
Βυθός - Δάσος Σιουποτίστας - Σκοτωμένο Νερό - Μαύρη Ράχη - Σκάλες - Αηλιάς

Βαθμός δυσκολίας Β+.

Η ορειβατική διαδρομή ξεκινάει από το Βυθό και καταλήγει στον Προφήτη Ηλία, στη μία από τις δύο σχεδόν ίσου ύψους κορυφές του Βοΐου, διερχόμενη στο τελικό της τμήμα από το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 με πορεία, είτε συντομότερα μέσω της Ανατολικής ράχης, είτε εναλλακτικά από τις δύο σιδερένιες σκάλες που βρίσκονται στη δυτική πλευρά του βουνού γαντζωμένες σε βράχο. Χαμηλότερα, διασχίζει το αιωνόβιο καστανόδασος της ’’Σιουποτίστας’’ όπου υπάρχει και μία υπεραιωνόβια καστανιά και έπειτα ακολουθεί την κορυφογραμμή της Μαύρης Ράχης ή αλλιώς ’’Μαυριάχας’’.

Η πολύ καλή σήμανση επιτρέπει την επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι, αλλά και ευκολότερα μέσω του Ε6 που καταλήγει στον αυχένα της εθνικής οδού και έπειτα στον Πεντάλοφο. Στα πλαίσια της διαδρομής εντάσσονται και οι εντυπωσιακοί καταρράκτες του Σκοτωμένου Νερού, οι οποίοι αποτελούνται από την Κάτω Βάθρα, ύψους 20 μέτρων, την Άνω Βάθρα, ύψους 30 μέτρων και την Κρυμμένη Βάθρα ύψους 10 μέτρων. 

Οι καταρράκτες, που μέχρι τώρα θεωρούνταν άγνωστοι και απροσπέλαστοι, μπορούν να προσεγγιστούν μέχρι ενός σημείου και μέσω δασικής οδού που συναντά το μονοπάτι περίπου 4 χλμ. μετά το Βυθό. Μία δύσκολη ανάβαση, αλλά ιδιαίτερα πιο σύντομη, μπορεί να οδηγήσει απευθείας από την Κάτω στην Επάνω Βάθρα, ενώ η διαδρομές του Αηλιά επιτρέπουν την κυκλική πορεία γύρω από αυτόν.

Περιγραφή διαδρομής

(διάρκεια 6 με 7 ώρες)

Αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη στις 07:00, μπροστά από τα γραφεία του Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης επί της Τσιμισκή. Μετά από 3 ώρες θα έχουμε φθάσει στον προορισμό μας, στην θέση της Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Βυθού Βοϊου. Από εκεί θα ξεκινήσει η πορεία μας ακολουθώντας το με κίτρινο χρώμα χαρακτηρισμένο δασικό δρόμο, περνάμε το ρεματάκι που συναντούμε και μπαίνουμε στο ορειβατικό μονοπάτι που συναντούμε τα οποίο είναι σηματοδοτημένο με κόκκινο χρώμα, για να φθάσουμε μετά από 1 ώρα και 45’ στην θέση ιδάιτερη φυσικού κάλλους «Σκοτωμένο Νερό» και στις παρακείμενες βάθρες.
Κατόπιν ξαναγυρνάμε πίσω στο Κεντρικό Μονοπάτι, για να κατευθυνθούμε στον δρόμο για την κορυφή του Προφήτη Ηλία (1810 μέτρα), έως εδώ χρειαζόμαστε άλλες περίπου 2 ώρες, εδώ θα σχηματιστούν δύο ομάδες, η Α) ομάδα θα αποτελείται από έμπειρα μέλη και θα επιχειρήσουν ανάβαση και κατάβαση από την κορυφή, και θα συνεχίσουν για τον τερματισμό στο πλάτωμα της θέσης Κοτύλι, η Β) ομάδα, λιγότερο έμπειροι και αρχάριοι, θα κάμψει αριστερά προς το κεντρικό μονοπάτι, προκειμένου και αυτή να καταλήξει μετά από 1 ώρα στο πλάτωμα της θέσης Κοτύλι.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: (ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΑΡΒΥΛΑ, ΜΠΟΥΦΑΝ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ, ΣΚΟΥΦΟ, ΓΑΝΤΙΑ, ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ, ΔΥΟ ΖΕΥΓΗ ΚΑΛΤΣΕΣ, ΑΤΟΜΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΕΡΟ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 13 μέλη, 10 για άνεργους/ φοιτητές. (ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ)