18-03-2018 ΧΑΝΙ - ΣΕΡΒΙΑ


Διάσχιση στενών Σαρανταπόρου (Χάνι Χατζηγώγου – Σέρβια)

Βαθμός Δυσκολίας  : Α+,Β

Αναχώρηση στις 07:00 από τα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας).

Μετά από περίπου 2,5 ώρες(στο λεωφορείο) θα φτάσουμε στο ιστορικό Χάνι Χατζηγώγου, στο 20ο χλμ της εθνικής οδού Ελασσόνας-Κοζάνης, όπου δίπλα βρίσκεται το μουσείο της Μάχης του Σαρανταπόρου. Το Χάνι του Χατζηγώγου υπήρξε το στρατηγείο του Διαδόχου και Αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου, στη μάχη των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων στις 8 με 10 Οκτωβρίου του 1912, πιο γνωστή ως Μάχη Σαρανταπόρου. Το Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου χτίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1972 προς  τιμή των πεσόντων της ιστορική μάχη. Στον εξωτερικό χώρο βρίσκεται το Ηρώο πεσόντων, ενώ στον εσωτερικό χώρο εκτίθενται κειμήλια από τους αγωνιστές της μάχης.
Εδώ κάνουμε μία σύντομη στάση 1 ώρας, για ξενάγηση στα μουσεία. Στη συνέχεια θα μπούμε στα λεωφορεία και θα πάμε στο χωριό Σαραντάπορο (σε 10 λεπτά), όπου και είναι η εκκίνηση της διαδρομής μας.
Αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και ετοιμαστούμε, θα αρχίσουμε το περπάτημα.
Μια μέτριας δυσκολίας διαδρομή 16 περίπου χλμ. που παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον λόγω της μάχης του Σαρανταπόρου το 1912. Είναι ίδια διαδρομή που είχε ακολουθήσει ο ελληνικός στρατός.
Ξεκινάμε απο το χωριό Σαραντάπορο (840μ) και φτάνουμε στην είσοδο των Στενών(795μ) μετά απο 5 χλμ πορεία.  Απο την είσοδο των Στενών, συνεχίζουμε 5χλμ πορεία και  φτάνουμε στα ορυχεία της Λαρκο(900μ).
Μετά 2,5 χλμ απο τα ορυχεία, θα συναντήσουμε το εγκαταλελειμμένο χωρίο Παλιά Λάβα(880μ), με πολλά ερειπωμένα πέτρινα κτίσματα.
Θα περάσουμε το ρέμα Καθάριο έχοντας διανύσει 2,5χλμ. απόσταση, με τους πολλούς μικρούς καταρράκτες και τους ιδιόμορφους χωμάτινους γεωλογικούς σχηματισμούς («μπουχάρια» στην τοπική διάλεκτο).
Στο τέλος του ρέματος και αφού διανύσουμε άλλο 1χλμ για να φτάσουμε στον τελικό προορισμό, θα συναντήσουμε στο δρόμο μας, το λόφο με το μεσαιωνικό κάστρο των Σερβίων(590μ) και ένα πέτρινο μονοπάτι που διασχίζει το μεγάλο φαράγγι των Σερβίων.
 
Η διαδρομή είναι συνολικά 5-6 ώρες. Στο τέλος της διαδρομής υπάρχει αναψυκτήριο-ταβέρνα, όπου και θα γευματίσουμε.
 
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.

Κόστος συμμετοχής: Μέλη 13 ευρώ, άνεργοι-φοιτητές 10 ευρώ. 

Εξοπλισμός: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια (Όχι χαμηλά παπούτσια), μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο αντιανεμικό μπουφάν, fleece, γκετες, 1 λίτρο νερό, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα,  σκούφος, γάντια.
 
Εγγραφές για την εξόρμηση γίνονται στα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ 19.
Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889
 
Συντονιστές εξόρμησης :
Τοπαλίδης Βαλάντης 6947205560
Κατσαρός Παναγιώτης 6978333833