24/25-03-2018 ΠΑΠΙΚΙΟ

Ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης στη Ροδόπη το διήμερο 24-25 Μαρτίου.

Βαθμός Δυσκολίας  : A+, Β++
Συντονιστές : Μαυρίδης Γ., Καραγκιόζη Β.  - Κοινή με ΕΟΣ Κομοτηνής
Κορυφές: Ίσμαρος, Παπίκιο
 
Πρώτη ημέρα:
Αναχώρηση από το Αρχαιολογικό Μουσείο στις 7.00 πμ, άφιξη περίπου στις 11.00 πμ στο χωριό Μαρώνεια του νομού Ροδόπης το οποίο βρίσκεται 30 χλμ νότια της Κομοτηνής. Εκεί θα μας περιμένουν μέλη από τον ΕΟΣ Κομοτηνής για να περπατήσουν μαζί μας και να μας μιλήσουν για την ιστορία του τόπου τους.
Από την πλατεία του γραφικού αυτού χωριού ξεκινάει η ανάβαση της πρώτης ημέρας. Ξεκινάμε από ένα πλακόστρωτο μονοπάτι έντονα ανηφορικό το οποίο και περνάει από σημείο μπαλκόνι με υπέροχη θέα στο Θρακικό Πέλαγος. Στη συνέχεια ανηφορίζουμε για να φτάσουμε στο κιόσκι και τις κεραίες όπου τελειώνει και το πλακόστρωτο μονοπάτι .Από εκεί περνάμε δεξιά και συνεχίζουμε για την κορυφή του Ίσμαρου στην οποία δεν μπορούμε να καταλήξουμε γιατί υπάρχει στρατόπεδο. Θα σταματήσουμε λίγα μέτρα πιο κάτω, εκεί βρίσκεται το γκρεμισμένο εκκλησάκι του Αγίου Αθανάσιου και τα βόρεια τείχη της αρχαίας Ισμαρας.
Αφού θαυμάσουμε τη θέα και ξεκουραστούμε θα ξεκινήσουμε για την επιστροφή. Κατηφορίζοντας θα συναντήσουμε τα αρχαία πατητήρια και θα τραβερσάρουμε αριστερά για να επισκεφτούμε το υπόγειο εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα και καταλήγουμε στο χωριό. Από εκεί θα μας παραλάβει το λεωφορείο όπου θα πάμε κοντά στην Κομοτηνή για να τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο.
Η βραδιά είναι ελεύθερη.
Συνολική πορεία πρώτης ημέρας 6,5 χλμ., 4 ώρες περίπου διάρκεια.
Βαθμός δυσκολίας Α+.
 
Δεύτερη μέρα: Κορυφή Παπίκιο 1485μ:
Αφού μαζέψουμε τα πράγματα μας και πάρουμε πρωινό θα ξεκινήσουμε στις 7.00 πμ για το χωριό Θαμνά από όπου και θα ξεκινήσει η πορεία μας. Το χωριό απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Κομοτηνή και βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 120 μ. Εκεί θα μας περιμένει ο ΕΟΣ Κομοτηνής ο οποίος θα κάνει την ίδια πορεία μαζί μας.
Η πορεία ξεκινάει από την άκρη του χωριού και μπαίνουμε σε πευκόφυτο μονοπάτι έντονα ανηφορικό και συνεχίζει η διαδρομή με πιο ήπια κλίση. Μετά από δυο ώρες περίπου φτάνουμε στο πρώην στρατιωτικό φυλάκιο Μάχαιρα όπου σταματάει η πορεία της Β ομάδας.
Η Α ομάδα συνεχίζει σε μια διαδρομή πανέμορφη γεμάτη πανύψηλες οξιές για την κορυφή Παπίκιο Βαθμός δυσκολίας Β΄ ομάδας Β και για την Α΄ ομάδα Β+.
Συνολική πορεία για την Α΄ ομάδα 23χλμ.
Ώρα αναχώρησης για Θεσσαλονίκη περίπου 17.30 μμ.
Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, 2 ζευγάρια γάντια (το ένα αδιάβροχα) , σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
Συμμετοχή - Διαμονή: Συμμετοχή λεωφορείου 45euro. Η διαμονή θα γίνει στο ξενοδοχείο CHRIS AND EVE HOTEL. Το κόστος για το δίκλινο είναι 45 και για το τρίκλινο 62 στα οποία περιλαμβάνεται και το πρωινό της Κυριακής.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη γραμματεία του Συλλόγου ΜΟΝΟ με προκαταβολή 45.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 16 Μαρτίου