07/09-04-2018 ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΠΩΓΩΝΟΧΩΡΙΑ

Πάσχα με τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης στα Πωγωνοχώρια 7-8-9 Απριλίου

Πωγώνι Ιωαννίνων, ένας τόπος ανόθευτος

Κορυφές: Κουτσόκρανο 1325 μέτρα, Κασιδιάρης 1312 μέτρα.

Βαθμός Δυσκολίας  : Α++, Β, Β+
Συντονιστές :  
Σταυριανουδάκης Παντελής, Βρυώνη Ελένη.


Αν και είναι περίκλειστο από ψηλά βουνά και δύσβατα φαράγγια, το Πωγώνι, λόγω της νευραλγικής θέσης του, κατάφερνε πάντα να βρίσκεται στο προσκήνιο της Ιστορίας. Βρίσκεται στο νομό Ιωαννίνων, ακριβώς πάνω στη μεθοριακή γραμμή που χωρίζει την Ελλάδα από την Αλβανία, σ’ έναν τόπο όπου κυριαρχούν οι ορεινοί όγκοι των βουνών Νεμέρτσικα, Κασιδιάρης, Τσαμαντάς και τον διατρέχουν ζωηρά ποτάμια (όλα παραπόταμοι του Καλαμά).Eνα μέρος των χωριών αυτών, μοιράζονται την ίδια φυσική περιοχή και συνδέονται μεταξύ τους με κοινή μοίρα και ιστορία, βρίσκεται στην Αλβανία (Β. Hπειρο). Εμείς θα βρεθούμε στα χωριά που αναπτύσσονται στο ελληνικό έδαφος. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Δελβινάκι, το Δολό, η Πωγωνιανή και αρκετά ακόμη που διατηρούν ατόφια την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Ο τοπικός θρύλος θέλει η περιοχή να οφείλει το όνομά της στον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Πωγωνάτο, που έζησε εδώ για δύο χρόνια (γύρω στο 700 μ.Χ.). Τα χωριά του Πωγωνίου ανέκαθεν βρίσκονταν πάνω στους χερσαίους εμπορικούς δρόμους που συνέδεαν τις πόλεις της Αδριατικής θάλασσας και την Ιταλία με τα ανατολικά Βαλκάνια και τη Μικρά Ασία. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το Πωγώνι και κυρίως τα χωριά Πωγωνιανή και Δελβινάκι αναδείχτηκαν σε σημαντικά εμπορικά κέντρα. Tο Πωγώνι φημίζεται και για την παράδοση του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Πωγωνίσια πανηγύρια μιας και αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα παραδοσιακής μουσικής ,χορού, φορεσιάς αλλά και γαστρονομίας. Τα πανηγύρια αποτελούσαν και αποτελούν αντάμωμα των απανταχού Πωγωνίσιων σε όποια γωνιά της γης και αν βρίσκονται.
 
Στην τριήμερη εξόρμηση, θα περάσουμε απο τα παρακάτω χωριά:
 
Ωραιόκαστρο (χωριό διαμονής)
Το Ωραιόκαστρο Πωγωνίου  (πρώην Λαχανόκαστρο) είναι χτισμένο κοντά στις πηγές «Γκλάβας» από τις οποίες σχηματίζεται ο ποταμός Γορμός, ένας από τους κυριότερους παραπόταμους του Καλαμά. Κοντά στο χωριό βρίσκεται ο καταρράκτης στην θέση «Δέση», σε μια περιοχή με πλούσια βλάστηση,καθώς και ένας νερόμυλος με δύο νεροτριβές, το πέτρινο δίτοξο κατωγέφυρο,
αλλά και αρχαιολογικοί χώροι όπως τα ερείπια της ακρόπολης.
 
Δελβινάκι      
Όμορφο ορεινό κεφαλοχώρι που στην εποχή της τουρκοκρατίας έπαιξε σημαίνον ρόλο στον διωγμό του Αλί Πασά.
Χτισμένο σε υψόμετρο 700, το Δελβινάκι είναι έδρα του ομώνυμου δήμου και το μεγαλύτερο χωριό της επαρχίας Πωγωνίου.
Η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση στο πολυφωνικό τραγούδι.
 
Πωγωνιανή
Παραμεθόριο χωριό της επαρχίας Πωγωνίου και έδρα της ομώνυμης κοινότητας, η Πωγωνιανή είναι χτισμένη στο όρος Μπόζοβο, σε υψόμετρο 740. Έχει αρκετά πετρόχτιστα σπίτια με ενδιαφέροντα δείγματα αρχιτεκτονικής. Στο χωριό λειτουργούν τμήματα τεχνικών σχολών του Ιδρύματος Λάτση.
 
Δολό
To Δολό Ιωαννίνων είναι ένα από τα σαράντα χωριά που ανήκουν στα Πωγωνοχώρια, χτισμένο σε υψόμετρο 800μ. στο όρος Κουτσόκρανο. Βρίσκεται δίπλα στο φαράγγι του Κουβαρά, μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.Πρώτη ημέρα: 

Αναχώρηση από το Αρχαιολογικό Μουσείο στις 7.00 πμ, άφιξη στο Δελβινάκι περίπου στης 11.30 πμ. όπου και θα είναι η αρχή της πορείας μας. Θα ακολουθήσουμε πορεία ΒΔ σε χαμηλό υψόμετρο περιμετρικά του βουνού Κουτσόκρανο, με εναλλαγές σε δασικά μονοπάτια και χωματόδρομους της περιοχής και μερικά από τα γραφικά ξωκκλήσια της περιοχής, μέχρι να φτάσουμε στο χωριό Δολός, συνεχίζουμε μετά μέσα από την χαράδρα Κουβαρά μέχρι το χωριό Πωγωνιανή που θα μας περιμένει το λεωφορείο για να μας πάει στο χωριό Ωραιόκαστρο όπου και θα είναι η βάση μας στο 3ήμερο.
Στο Ωραιόκαστρο θα κάνουμε την Ανάσταση.

Συνολική πορεία πρώτης ημέρας 10 χλμ., 4 ώρες περίπου διάρκεια. 
Βαθμός δυσκολίας Α++. 

Δεύτερη μέρα:

Αναχώρηση από το Ωραιόκαστρο για την Πωγωνιανή που θα ξεκινήσουμε την πορεία μας, σχεδόν παρόμοια με της προηγούμενης μέρας αλλά σε μεγαλύτερο υψόμετρο.
Φεύγουμε από το χωριό και μπαίνουμε στην χαράδρα Κουβαρά για να περάσουμε προς τον Δολό, συνεχίζουμε από εκεί προς την πλαγιά, μέσα από δασάκι προς τον χαρακτηρισμένο διατηρητέο οικισμό Άγιο Χριστόφορο Δολού, το προσπερνάμε και συνεχίζουμε την πορεία μας ΝΑ ώσπου θα φτάσουμε στην κορυφή Κουτσόκρανο με ύψος 1325 μέτρα, ξεκούραση εκεί, θα απολαύσουμε από εκεί τα γύρο βουνά με αυτά που ξεχωρίζουν να είναι η Νεμέρτσικα, η Τύμφη και ο Μακρύκαμπος στα σύνορα με την Αλβανία. Συνεχίζουμε ΝΔ περνάμε την ομβροδεξάμενη Μωραϊτη και πέφτουμε σε χωματόδρομο που μας βγάζει στο Δελβινάκι. Μας παραλαμβάνει το λεωφορείο και επιστρέφουμε στο Ωραιόκαστρο για να γιορτάσουμε το Πάσχα με τοπικά εδέσματα.

Συνολική πορεία πρώτης ημέρας 16 χλμ., 5.5 με 6 ώρες περίπου διάρκεια. 
Βαθμός δυσκολίας Β,Β+

Τρίτη ημέρα:

Μαζεύουμε τα πράγματα μας τα βάζουμε στο λεωφορείο, παίρνουμε το πρωινό μας και φεύγουμε για το χωριό Κρυονέρι όπου και είναι η αρχή της τελευταίας μας πορείας στην περιοχή. Προχωράμε από το χωριό με πορεία νότια σε χωματόδρομο αρχικά μέχρι να μπούμε στης δασωμένες πλαγιές του βουνού Κασιδιάρη. Επιχειρούμε να φτάσουμε στην κορυφή του βουνού, ξεκούραση εκεί για λίγη ώρα και φεύγουμε για τον τελικό μας προορισμό που είναι το χωριό Στρατίνιστα. Μας παραλαμβάνει το λεωφορείο και φεύγουμε για Θεσσαλονίκη που θα φτάσουμε αργά το απόγευμα.

Συνολική πορεία πρώτης ημέρας 14 χλμ., 5 με 6 ώρες περίπου διάρκεια. 
Βαθμός δυσκολίας Β

Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, 2 ζευγάρια γάντια (το ένα αδιάβροχα) , σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα. 

Συμμετοχή - Διαμονή: Συμμετοχή λεωφορείου 60 ευρώ. Η διαμονή θα γίνει στον ξενώνα "ΠΑΝΟΡΑΜΑ" στο Ωραιόκαστρο Πωγωνίου. Το κόστος για το δίκλινο είναι 45 ευρώ και για το τρίκλινο 54 ευρώ στα οποία περιλαμβάνεται και το πρωινό.

Πληροφορίες για το ξενώνα θα βρείτε στο παρακάτω website:
http://pogoniPanorama.com


Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής  στη γραμματεία του Συλλόγου ΜΟΝΟ με προκαταβολή 60 ευρώ. 
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 28 Μαρτίου