28/29-04-2018 ΦΛΩΡΙΝΑ


Ο ΕΟΣ Θεσ/νικης στη Φλώρινα (Πρέσπες / Βαρνούντας)
Διήμερο 28-29/4/2018

Συντονιστές: Μπατής Αγάπιος, Τοπαλίδης Βαλάντης

Στα γεωφυσικά όρια του Νομού Φλώρινας, μέσα στη φιλόξενη αγκαλιά των γύρω ορεινών όγκων, βρίσκεται ένας μαγικός κόσμος ασύγκριτου φυσικού κάλλους,ο κόσμος της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας. Η γοητεία που ασκούν οι δίδυμες λίμνες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς στις υδάτινες επιφάνειές τους καθρεπτίζονται οι δασωμένες πλαγιές των γύρω βουνών και το μοναδικό φυσικό τοπίο. Από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, οι Πρέσπες θεωρούνται ως ο επίγειος παράδεισος των μεταναστευτικών πουλιών και όχι μόνο.

Ο Βαρνούντας είναι μια ενυπωσιακή οροσειρά που διακρίνεται για τα πλούσια δάση, τα πολλά ρέματα και τα μεγάλα αλπικά λιβάδια που φιλοξενούν μια πλούσια σε ενδημικά και σπάνια είδη χλωρίδα και πανίδα. Ο Βαρνούντας, που αναφέρετε και ως Βαρνούς, απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Φλώρινας, ακριβώς πάνω στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.  Ψηλότερη κορυφή του βουνού είναι το Κίτσεβο ή Δεσποτικό (2.330 μ.) και ακολουθείται από την κορυφή Μπέλα Βόντα (2.179 μ.) κ.α.
 
1η μέρα (ΠΡΕΣΠΕΣ)
Αναχώρηση από το Αρχαιολογικό Μουσείο στις 8.00 πμ (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας), άφιξη στις Πρέσπες περίπου 12:00 και συγκεκριμένα στο χωριο Μικρολίμνη, που θα ειναι η αφετηρία της  διαδρομή μας.  Αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και ετοιμαστούμε, θα αρχίσουμε το περπάτημα και θα φτάσουμε στην περιοχή Λατίστα. Από τη μια πλευρά θα έχουμε τα δάση βελανιδιάς και κέδρου και από την άλλη την απέραντη θέα στη Μικρή Πρέσπα. Στη Μικρή Πρέσπα θα μπορέσουμε να διακρίνουμε το Βιδρονήσι, μία από τις μεγαλύτερες αποικίες κορμοράνων.
Αφού τελειώσουμε τη διαδρομή μας(2,5 ώρες), θα μεταβούμε με το λεωφορείο στο νησί του Αγ. Αχίλλειου όπου θα παραμείνουμε περίπου 1,5 ωρα. Αυτή η νησίδα στη Μικρή Πρέσπα είναι το πιο τουριστικό σημείο της περιοχής.  Περπατώντας τη θρυλική πεζογέφυρα των 650 μέτρων και αφού θαυμάσουμε τις ξύλινες βάρκες, θα φτάσουμε στο μικροσκοπικό κατοικημένο νησάκι. Στο νησί του Αγίου Αχιλλείου μπορούμε να δούμε τα αρχαιολογικά καθώς και βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία με σημαντικότερη τη βασιλική εκκλησία του 10ου αιώνα.
Έπειτα θα μπούμε στο λεωφορείο και θα πάμε στο χωριό Πισοδέρι, το οποίο ειναι και το χωριό διαμονής μας.
Το βράδυ(για όποιους ενδιαφέρονται) θα γευματίσουμε στο εστιατόριο "Valia Aratsi" .
 
Διαδρομή 1ης μέρας στις Πρέσπες: Μικρολίμνη-Λατίστα-Μικρολίμνη
Ωρες Διαδρομής: 2,5 ωρες
Μήκος διαδρομής: 7000 μ.
Βαθμός Δυσκολίας: A
 
2η μέρα (ΒΑΡΝΟΥΝΤΑΣ)
Μαζεύουμε τα πράγματα μας, τα βάζουμε στο λεωφορείο, παίρνουμε το πρωινό μας και ξεκινάμε την πορεία.
Η Α' ομάδα ξεκινάει απο το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλα. Περνάει απέναντι από το χιονοδρομικό κέντρο και μπαίνει αμέσως σε χωματόδρομο. Σε 0,5 χλμ. φτάνει σε μια εκκλησία που έχει βρύση με νερό. Συνεχίζει το χωματόδρομο για 4 χλμ και αφήνει την εκκλησία ακριβώς πίσω της, μπαίνει σε μονοπάτι όπου η κορυφή Μπέλα Βόντα (2.154 μ.) φαίνεται ευθεία και αριστερά. Συνεχίζει σε  μονοπάτι που είναι στην αριστερή πλευρά της πλαγιάς όπου τραβερσάρει την πλαγιά με τα χαμηλά δέντρα. Στη συνέχεια φτάνει σε μια πηγή που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω απο το μονοπάτι. Περνάει ένα διάσελο και πιάνει τη ράχη για την κορυφή Μπέλα Βόντα (2.154 μ.). Από την κορυφή  διακρίνεται η μικρή Πρέσπα. Αφήνει την κορυφή για να φτάσει σε μπαλκόνι με θέα όπου στο ψηλότερο σημείο του μπαλκονιού υπάρχει ένα τριγωνομετρικό. Είναι το ωραιότερο σημείο της διαδρομής γιατί αν βοηθάει ο καιρός ξεδιπλώνεται μπροστά όλο το μεγαλείο και των δύο των λιμνών ενώ στο βάθος διακρίνεται και το χωριό του τερματισμού, ο Αγ. Γερμανός.  Από εκεί κατεβαίνει την πλαγιά και μπαίνει πάνω στο μονοπάτι Ε6. Στη συνέχεια μπαίνει σε μονοπάτι απο οξιές, στρίβει αριστερά για να τραβερσάρει την πλαγιά μέχρι να βγει έξω από τα δένδρα. Κατηφορίζει πια για τελευταία φορά την γυμνή πλαγιά, περνάει από μικρό διάσελο και καταλήγει σε χωματόδρομο που οδηγεί στον Αγ.Γερμανό. Ο Αγ.Γερμανός είναι η Πρωτεύουσα των Πρεσπών, χτισμένο ανάμεσα σε μικρά ποτάμια, το χωριό οφείλει την ονομασία του στον ομώνυμο ναό του 10ου αιώνα που κοσμεί στο κέντρο της πλατείας. Είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού.
Η Β' ομάδα ξεκινάει ταυτόχρονα απο το χωριό Πισοδέρι. Η διαδρομή που ακολουθεί είναι σε χωματόδρομο, μέσα σε δάσος οξιάς και καταλήγει στη Μονή Αγ. Τριάδας.
 
Διαδρομή A' Ομάδας-2ης μέρας στο βουνό Βαρνούντας: Πισoδερι/Βίγλα (χιονοδρομικό 1041μ) - Κορυφή Μπέλα Βόντα (2154 μ.) - Αγ. Γερμανός (1040 μ.)
Η διαδρομή είναι κοινή με το Σ.Ε.Ο Φλώρινας
Μήκος διαδρομής: 17910 μ.
Υψ. Ανάβασης: 1168μ  /   Υψ. Κατάβασης: 1655μ
Ωρες διαδρομής: 7 ώρες
Δυσκολία: B+
 
Διαδρομή Β' Ομάδας-2ης μέρας: Πισoδερι (1460μ) - Μονή Αγ.Τριάδας(1300μ)
Μήκος διαδρομής: 7000 μ.
Ώρες διαδρομής: 2,5 ώρες
Δυσκολία: Α+
 
Συμμετοχή - Διαμονή
Συμμετοχή λεωφορείου: 40€ για τα μέλη του συλλόγου, 45€ για τα μέλη άλλων συλλόγων.
Κόστος διαμονής στο Πισοδέρι: 15€ το άτομο με πρωινό σε τετράκλινα,
ενώ για όποιον το επιλέξει υπάρχουν διαθέσιμα (Δίκλινα 45€ και τρίκλινα 55€ με πρωινό).
Οι ξενώνες που θα μας φιλοξενήσουν στο Πισοδέρι είναι: Μούσες και Ελένη Hotel.
 Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα και χώρος για να στήσετε δικές σας σκηνές.

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, 2 ζευγάρια γάντια (το ένα αδιάβροχα) , σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα

Εγγραφές για την εξόρμηση γίνονται στα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ 19.
ΜΟΝΟ με προκαταβολή 40€ για τα μέλη του συλλόγου, 45€ για τα μέλη άλλων συλλόγων
Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889