01-04-2018 ΆΓΚΙΣΤΡΟ - ΔΡΕΠΑΝΟΕΙΔΕΣ 1195 μ.

ΆΓΚΙΣΤΡΟ - ΔΡΕΠΑΝΟΕΙΔΕΣ 1195 μ.

Βαθμός Δυσκολίας  : Β+, B++
Συντονιστές : Αλεξάνδρου Β., Μπρούνης Α.Ανάβαση
Αναχώρηση στις 07:00 από τα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας).
Μετά από περίπου 2 ώρες θα φτάσουμε στο χωριό Άγκιστρο από όπου και θα ξεκινήσει η πορεία μας. Αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και ετοιμαστούμε θα αρχίσουμε το περπάτημα.
Η πορεία μας στην αρχή είναι σε παλαιό χωματόδρομο στον οποίο θα κινηθούμε για αρκετή ώρα, κάποια στιγμή στρίβει αριστερά και συνεχίζει μέχρι την είσοδο μας σε ανηφορική πλαγιά. Ακολουθούμε τη σήμανση και κερδίζουμε γρήγορα υψόμετρο μέχρι να μπούμε σε δασικό μονοπάτι το οποίο τραβερσάρει τις πλαγιές  της κορυφής του Τσιγκελίου, κάποια στιγμή φτάνουμε σε διασταύρωση από όπου θα συνεχίσουμε ευθεία την πορεία μας για το Δρεπανοειδές, το μονοπάτι γίνεται ελφρά κατηφορικό και μετά βγάζει σε παλιό πλατύ δρομάκι το οποίο θα μας οδηγήσει σε στρατιωτικό φυλάκιο.
Η Α ομάδα θα συνεχίσει την πορεία της ακολουθώντας το δρόμο που θα την οδηγήσει σε άλλο παλαιό στρατιωτικό φυλάκιο στη βάση της κορυφής του Δρεπανοειδούς. Προσοχή επειδή στην περιοχή υπάρχουν κοπάδια με αγελάδες καιτσοπανόσκυλα να μην τα προκαλέσουμε και να μην είναι κανένας μόνος του. Η τελική ανηφόρα των 400+ μέτρων θα απαιτήσει καλή φυσική κατάσταση και καλό ρυθμό, θα μας οδηγήσει μετά από περίπου 40-50 λεπτά στην κορυφή. Η επιστροφή θα γίνει από την ίδια διαδρομή.
Η Β ομάδα με την άφιξη της στο χώρο του φυλακίου θα κάτσει και θα ξεκουραστεί ενώ για όσους θέλουν ανάλογα και με τη διαθεσημότητα του συντονιστή πολύ προσεκτικά μπορούν να μπουν στο οχυρό που βρίσκεται κάτω από τα πόδια τους για μια μικρή περιήγηση. Μετά την ξεκούραση της Β ομάδας θα επιστρέψει από την ίδια διαδρομή στο χωριό και όσοι θέλουν θα πάνε στα λουτρά.
Η σήμανση αποτελείτε  παλαιές λευκές κόκκινες κορδέλες και πορτοκαλί σημάδια.
Οι συνολικές ώρες ανάβασης είναι περίπου 3-4 για την ομάδα κορυφής και θα χρειαστούμε και άλλες 2-3 για την επιστροφή στο σημείο εκκίνησης στην πλατεία του χωριού. Όσοι θέλουν μπορούν να γευματίσουν αλλά μετά θα πρέπει να προσέλθουν στο χώρο των λουτρών όπου θα μας περιμένει και το λεωφορείο του συλλόγου.
Η υψομετρική ανάβαση είναι περίπου 800 μέτρα, και η απόσταση ως την κορυφή κοντά στα 9 χλμ.
Όσοι θέλουν να κάνουν λουτρά θα πρέπει να μας ενημερώσουν (οταν δηλώνουν συμμετοχή) για να ενημερωθεί το χαμάμ. Η πληρωμή θα γίνει από τους ίδιους κατευθείαν στο ταμείο των λουτρών.
Αναχώρηση αργά το απόγευμα και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη μετά τις 20:00.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας στο δασωμένο περιβάλον λόγο της ολισθηρότητας των φύλλων και των πεσμένων κορμών.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών ή και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.
Κόστος συμμετοχής: Μέλη 13 ευρώ, άνεργοι-φοιτητές 10 ευρώ. (Κόστος λουτρών 4 ευρώ καταβάλετε στα λουτρά)
Εξοπλισμός: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια (Όχι χαμηλά παπούτσια), μπατόν πεζοπορίας (θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό στο μονοπάτι), αδιάβροχο αντιανεμικό μπουφάν, fleece, νερό τουλάχιστον 2 λίτρα υγρά, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καπέλο, σκούφος, γάντια καθώς και ΔΕΥΤΕΡΑ ΡΟΥΧΑ και ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ τα οποία θα είναι στο λεωφορείο για να αλλάξουμε όταν κατεβούμε. Όσοι κάνουν λουτρά θα πρέπει να έχουν μαγιό, πετσέτα, παντόφλες.
Η περιοχή είναι ιστορική γιατί κατασκευάστηκαν τα οχυρά Καρατάς και Κάλη τα οποία αποτελούσαν μέρος της αμυντικής γραμμής Μεταξά, σε μερικά από αυτά έγιναν σκληρές μάχες στον Β΄Π.Π..