23-06-2018 ΑΣΤΡΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

ΑΣΤΡΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

Βαθμός Δυσκολίας  : A
Συντονιστές : Βρυώνη Ελ., 

 

Ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή ερασιτεχνών αστρονόμων - μελών του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας διοργανώνει βραδιά αστροπαρατήρησης στο χωριό Βάβδος Χαλκιδικής.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει μια εύκολη, μικρής διάρκειας πεζοπορική διαδρομή στην περιοχή του Βάβδου, η οποία θα καταλήξει στο υπαίθριο αμφιθέατρο του χωριού για ολιγόωρη στάση, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον έναστρο ουρανό με τη χρήση τηλεσκοπίων.

Αναχώρηση στις 18:30 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Απαραίτητη προσέλευση 10’-15’ νωρίτερα.

Μετά από 1 ώρα περίπου θα φτάσουμε στo χωριό Βάβδος, απ’ όπου θα αρχίσει η πορεία μας.

Ξεκινώντας από την πλατεία, θα διασχίσουμε το χωριό και θα ανηφορίσουμε τον «καρόδρομο», το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί Βαβδινοί για να προσεγγίσουν το βουνό για τις αγροτικές εργασίες τους, με εξαιρετική θέα προς τις χερσονήσους της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας.

Μετά από 2 χλμ. περίπου θα αφήσουμε το παλιό μονοπάτι και θα μπούμε σε δασικό δρόμο με δρυοδάση και θέα προς την κορυφή του όρους Χολομώντα. Η τελευταία ανηφοριά θα μας οδηγήσει στην τοποθεσία «καζάνια τ’Αηλιά» σε υψόμετρο 900 μ. περίπου, εκεί όπου κάθε χρόνο διοργανώνεται από τους κατοίκους πανηγύρι για τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία.

Η πορεία θα καταλήξει μετά από 2 -2 ½ περίπου ώρες στο αμφιθέατρο του Βάβδου, όπου τα μέλη ΟΦΑ θα έχουν, ήδη, τοποθετήσει τηλεσκόπια και θα καθοδηγήσουν την περιήγησή μας στον έναστρο ουρανό.

Θα παρατηρήσουμε τους κρατήρες και τις θάλασσες της Σελήνης, τον πλανήτη Δία, θα μάθουμε τους κυριότερους αστερισμούς και τους αστέρες τους, καθώς και πώς να προσανατολιζόμαστε τη νύχτα (παρατήρηση της θέσης του πολικού αστέρα στον ουράνιο θόλο, που δηλώνει και τον Βορρά του τόπου).

Επισήμανση: Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης δεν επιτρέπεται η χρήση φωτός, παρά μόνο η περιορισμένη χρήση κόκκινου φωτός φακού κεφαλής. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να προσαρμοσθεί το μάτι του παρατηρητή στο σκοτάδι και να πετύχει την καλύτερη δυνατότητα οπτικής παρατήρησης (dark adaptation). Επίσης, η προσέγγιση στο χώρο θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, λόγω έλλειψης φωτισμού, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στον εξοπλισμό των μελών του ΟΦΑ.

Η αναχώρηση προβλέπεται να γίνει στις 00:00 περίπου και η επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη γύρω στην 01:00.

Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια της ομάδας.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά παπούτσια ή μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, φακός κεφαλής που διαθέτει και κόκκινο φως, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.

Κόστος συμμετοχής: 10 €

Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του συλλόγου.

 

O Όμιλος Φίλων Αστρονομίας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1997 με σκοπό να φέρει κοντά όλους όσους κοιτούν ψηλά θαυμάζοντας το μεγαλείο του σύμπαντος που μας περιβάλλει. Μέλος μπορεί να γίνει ο καθένας άσχετα με το επίπεδο των γνώσεων του ή με τον εξοπλισμό που διαθέτει και να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια αγάπη με αυτόν για το μεγαλείο του κόσμου που μας περιβάλει (www.ofa.gr)

Λίγα λόγια για το χωριό Βάβδος.

Ο Βάβδος είναι ορεινό χωριό της Κεντρικής Χαλκιδικής, κτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Χολομώντας, με υψηλότερη κορυφή τον ''Προφήτη Ηλία'' ή ¨Βίγλα¨ σε υψόμετρο 1.050μ., όπου βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι, με μοναδική θέα στον κάμπο "Κεραμαριά'' και τις ακτές της Χαλκιδικής. Απέχει 47 χλμ από την Θεσσαλονίκη και 24 χλμ από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Στην κεντρική πλατεία του χωριού, βρίσκεται ένας τεράστιος πλάτανος, ο οποίος το 1976 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Η ονομασία του χωριού πιθανότατα οφείλεται στον Ρωμαίο χιλίαρχο Vavdus ο οποίος εγκαταστάθηκε στην περιοχή περίπου στα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα με εντολή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Δεκίου, για να φυλλάσσει τα παράλια της νότιας Χαλκιδικής από τους πειρατές.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση χάρη στα μεταλλεία αργύρου και μολύβδου που υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή. Oι κάτοικοι εξόρυσσαν από το Στρατωνικό Ορος κυρίως (τον Αργυρόλοφο) ασήμι και μόλυβδο για το σουλτάνο, με αντάλλαγμα διοικητικά και φορολογικά προνόμια. Εκτός από μεταλλωρύχοι και πολύ καλοί μεταλλουργοί, οι κάτοικοι ασχολούνταν με την γεωργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο και τη βιοτεχνία (ταπητουργίες, υφαντήρια, κεραμουργεία κ.λ.π.). Από τον 19ο αιώνα η παραγωγή των μεταλλείων άρχισε να μειώνεται σημαντικά, ενώ σταμάτησαν οριστικά τη λειτουργία τους την δεκαετία του 1990.

Οι κάτοικοι του Βάβδου συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821 και πολέμησαν πλάι στον Εμμανουήλ Παππά και τον Καπετάν Χάψα στη μάχη των Βασιλικών. Οι Τούρκοι μετά από αυτήν τη μάχη έκαψαν το χωριό.

Προπολεμικά ο Βάβδος υπήρξε μεγάλο παραθεριστικό θέρετρο, χάρη στο υγιεινό και ξηρό κλίμα του. Σήμερα η απασχόληση των μόνιμων κατοίκων του χωριού είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και τα ελεύθερα επαγγέλματα. Στις 19 και 20 Ιουλίου το χωριό γιορτάζει την εορτή του Προφήτη Ηλία στην κορυφή της Βίγλας με το πατροπαράδοτο έθιμο ''τα καζάνια τ’ Αηλιά'' και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.