10-06-2018 ΜΕΝΟΙΚΙΟ


H ανάβαση της Κυριακής 10 Ιουνίου 2018 στο Μενοίκιο ακυρώνεται.
Όσοι δηλώσαν συμμετοχή θα ενημερωθούν τηλεφωνικά.
 

ΜΕΝΟΙΚΙΟ
Μενοίκιο από Χιονοχώρι (682) κορυφή Μαυρομάτα 1963

Βαθμός Δυσκολίας  : Β+, Γ
Συντονιστές :Καραμανίδης Γ., Αλεξάνδρου Β.
Τύπος δράσης: Ανάβαση
Αναχώρηση ώρα 07:00 (όλοι θα πρέπει να βρίσκονται νωρίτερα έως τις 06:45 για να γίνει έγκαιρη η αναχώρηση μας) από τα γραφεία του Συλλόγου Καρόλου Ντηλ 19 (Τσιμισκή γωνία).
Άφιξη στο χωριό Χιονοχώρι μετά από περίπου 2 ώρες. Ετοιμασία και έναρξη της πορείας η οποία ανάλογα με τη δυναμικότητα των μελών της θα αναπτύξει και τον κατάλληλο ρυθμό.
Διαδρομή: Η διαδρομή ξεκινά μέσα από το χωριό. Στην αρχή είναι ένας χωματόδρομος και σε μια περίπου ωρίτσα φτάνουμε σε ένα σημείο όπου στα αριστερά μας είναι ένας λόφος όπου δεσπόζει τις περιοχής. Εκεί έχει έναν σταυρό, δυο παλαιές πολεμίστρες -υπολείμματα πύργων. Από το σημείο εκείνο μπορεί κανένας να θαυμάσει την πεδιάδα των Σερρών, να δει την πόλη πανοραμικά και το πανέμορφο μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου.
Η ομάδα που δε θέλει να συνεχίσει επιστρέφει από τον ίδιο δρόμο στο Χιονοχώρι. Η ομάδα κορυφής δε θα σταματήσει στο σημείο του Σταυρού. Η πρώτη ομάδα θα συνεχίσει για λίγο στο χωματόδρομο και θα κόψουνε δεξιά για να βγούνε στην κορυφογραμμή. Ακολουθούνε έναν πλαστικό σωλήνα με ιδιαίτερη προσοχή και αργά βήματα, αποφεύγοντας να πατάνε σε πουρνάρια γιατί η περιοχή έχει αρκετά φίδια.
Μετά από 20 λεπτά το πεδίο ανοίγει γίνεται αλπικό και είναι ευκολότερο το να έχεις μεγαλύτερη οπτική επαφή. Από εκεί η ομάδα Β θα συνεχίσει μέχρι το πρώτο υψομετρικό και μετά από μια στάση θα πάρει προσεκτικά το δρόμο της επιστροφής όπως γύρισε και όχι κόβοντας μέσα από πουρνάρια δρόμο.
Η ομάδα κορυφής θα συνεχίσει και θα περάσει και από ένα κατεστραμμένο υψομετρικό. Λίγο αργότερα θα συναντήσει ημιάγρια άλογα και γελάδες, δεν τα προσεγγίζουμε για λόγους ασφαλείας. Η θέα είναι πανέμορφη, η υψομετρική διαφορά αμελητέα και κάποια στιγμή θα φτάσει στο υψομετρικό της κορυφής.
Από εκεί θα επιστρέψει για Χιονοχώρι από την ίδια διαδρομή χωρίς να κόψει δρόμο μέσα από πουρνάρια. Η συνολική πορεία για την ομάδα κορυφής είναι περίπου 29 χλμ. Επιστροφή στην πόλη αργά το βράδυ.
Δε θα γίνει στάση για φαγητό οπότε θα πρέπει να έχουμε προνοήσει για τα αυτονόητα. Τα άτομα της ομάδας θα πρέπει να έχουνε καλό εξοπλισμό, καλή φυσική κατάσταση και εμπειρία - αντοχή σε μεγάλες πορείες, επίσης θα χρειαστεί να έχουνε μεγάλες ποσότητες υγρών. Επιστροφή αργά το απόγευμα.
Οι συντονιστές ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.
Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, 2 μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, πάνω από 2,5 lit νερό, φακός κεφαλής, σφυρίχτρα, αλουμινοκουβέρτα, ατομικά τρόφιμα, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο, κουτί πρώτων βοηθειών, γάντια, σκούφος, fleece, ιμάντες, καθώς και δεύτερα ρούχα-παπούτσια στο λεωφορείο.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών ή και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.

Συμμετοχή:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€
Άνεργοι-Φοιτητές: 10€
 
Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος
Τηλ. 2310 266928, 2310 240889