03-06-2018 ΌΛΥΜΠΟΣ ΚΑΚΑΒΡΑΚΑΣ

Όλυμπος-Κακάβρακας, 3 Ιουνίου 2018
 
Συντονιστές: Μ. Χατζηθεόκλητος, Π. Καψούδας
Βαθμός δυσκολίας: Γ
 
Την Κυριακή 3 Ιουνίου ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης διοργανώνει εξόρμηση στις νοτιοδυτικές κορυφές του Ολύμπου, Κακάβρακα και Μεταμόρφωση.
Το λεωφορείο θα αναχωρήσει από τα γραφεία του συλλόγου, Τσιμισκή και Καρόλου Ντηλ, στις 07:00. Ύστερα από περίπου τρεις ώρες θα φτάσει στην περιοχή Βρυσοπούλες, όπου βρίσκεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) του Στρατού (υψόμ. 1720μ). Αφού ετοιμαστούμε και περάσουμε από τις διατυπώσεις της εισόδου, θα αρχίσουμε να ανηφορίζουμε στην πίστα του χιονοδρομικού κέντρου. Σε περίπου 1,5 ώρα θα φτάσουμε στο καταφύγιο ανάγκης «Κ. Μιγκοτζίδης» (υψόμ. 2360μ), όπου θα γίνει στάση για την ανασυγκρότηση της ομάδας και για την ομαλή προσαρμογή και εξοικείωσή μας με το υψόμετρο. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας μέχρι το τέλος της πίστας, όπου θα εντοπίσουμε μονοπάτι σημασμένο με κόκκινη μπογιά επάνω σε λευκό φόντο. Σύντομα, θα τραπούμε δεξιά και με ανατολική κατεύθυνση θα περάσουμε κάτω από την κορυφή Άγιος Αντώνιος. Θα ακολουθήσουμε την πορεία του μονοπατιού που στρέφεται προς νότον και θα φτάσουμε στο διάσελο μεταξύ των κορυφών Κακάβρακας και Μεταμόρφωση (υψόμ. 2500μ). Μέχρι εδώ θα έχουμε περπατήσει περίπου 3 ώρες. Αφού ανασυγκροτηθεί, η ομάδα θα στραφεί προς τα δυτικά και ακολουθώντας τα κόκκινα-λευκά σημάδια θα αρχίσει να ανεβαίνει στη ράχη που σε περίπου 20 λεπτά θα τη φέρει στην κορυφή Κακάβρακας (υψόμ. 2619μ). Ύστερα από την απαραίτητη ξεκούραση και τις αναμνηστικές φωτογραφίες, η ομάδα θα κατέβει προς το διάσελο από το ίδιο μονοπάτι. Αν οι συνθήκες και οι δυνάμεις τις ομάδας το επιτρέπουν, θα ανηφορίσουμε προς την άλλη πλευρά του διάσελου, με κατεύθυνση ανατολική, προς την κορυφή Μεταμόρφωση (υψόμ. 2692μ). Η κατάβαση από τον Κακάβρακα και η ανάβαση στη Μεταμόρφωση υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου 1 ώρα. Η επιστροφή στο ΚΕΟΑΧ υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου 2,5 ώρες.
 
Συνολική διάρκεια πορείας: 8-9 ώρες
Συνολική απόσταση: 17 χιλιόμετρα
 
Οι συντονιστές της πορείας έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, αν συντρέχουν λόγοι που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ομάδας.
 
Δεδομένου ότι η πορεία ξεκινά και καταλήγει σε ελεγχόμενη στρατιωτική περιοχή, καλό θα είναι οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους τις αστυνομικές τους ταυτότητες.
 
Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά παπούτσια, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης, μπατόν, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, καπέλο, αντηλιακό, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής. Δεύτερα ρούχα, κάλτσες και παπούτσια, τα οποία θα μείνουν στο λεωφορείο και θα χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση αυτών που χρησιμοποιήθηκαν στην πορεία.
 
Συμμετοχή:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€
Άνεργοι-Φοιτητές: 10€
 
Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος
Τηλ. 2310 266928, 2310 240889