16/17-06-2018 ΒΕΡΛΙΓΚΑ

Ο Λάκμος (ή Περιστέρι) αποτελεί μια μακρόστενη, επιβλητική οροσειρά, με όμορφα αλπικά οροπέδια που υψώνεται σαν ένα γιγάντιο τείχος ανάμεσα στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Το βουνό αποτελεί τον ορεινό όγκο που συνδέει τη Βόρεια με την Κεντρική Πίνδο και η κατεύθυνση του είναι από τα βόρεια προς τα νότια με μήκος 18 χιλιομέτρα και πλάτος 12 χιλιομέτρα. Το μεγαλύτερο μέρος του Λάκμου ανήκει στο νομό Ιωαννίνων φτάνοντας στα νότια μέχρι τα σύνορα με τον νομό Τρικάλων.
Ψηλές κάθετες κορφές, αλπικές λίμνες, πολύχρωμες ανθισμένες πλαγιές και υδάτινοι μαίανδροι γεννιούνται και κυλάνε στο πιο όμορφο αλπικό τοπίο της Ελλάδας. Ένα μεγάλο μέρος του Λάκμου μαζί με τα Τζουμέρκα ανήκουν στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου ενώ γύρω από το βουνό απλώνονται αρκετά όμορφα χωριά που διακρίνονται για την ορεινή λαϊκή παράδοση, όπως το Συρράκο, οι Καλαρρύτες, το Χαλίκι, η Ανθούσα, το Βαθύπεδο κ.ά.
Στα χαμηλά του βουνού υπάρχουν πυκνά δάση βελανιδιάς ενώ πιο ψηλά ξεκινάει ένα δάσος ελάτης που διακόπτεται από μαυρόπευκα και οξιές. Στα ρέματα επικρατούν δάση με διάφορα πλατύφυλλα, ενώ πιο ψηλά υψώνονται λίγα μεγάλα ρόμπολα. Οι γυμνές υποαλπικές και αλπικές πλαγιές του βουνού καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις, κάτι που οφείλεται και στην αποψίλωση λόγω της παραδοσιακής κτηνοτροφίας που ασκείται εδώ και αιώνες στα ψηλά του βουνού.
Στα κεντρικά του Λάκμου βρίσκεται το διάσημο και σίγουρα το πιο όμορφο αλπικό οροπέδιο της χώρας μας, η Βερλίγκα (στα βλάχικα σημαίνει μαίανδρος). Στα βόρεια της υψώνεται η ψηλότερη κορφή του Λάκμου, Τσουκαρέλα (2.295 μ.) και στα νότια την αγκαλιάζουν τα βράχια της κορυφής Μέγας Τράπος (2.240 μ.).
Τα νερά που τρέχουν από τις κορυφές σχηματίζουν μαιάνδρους που άλλοτε φουσκώνουν δημιουργώντας μικρές λίμνες και άλλοτε στερεύουν αφήνοντας πίσω τα σκαμμένα μονοπάτια τους.
Εδώ βρίσκονται οι πηγές του ενός από τους δυο μεγάλους παραποτάμους που συγκλίνουν σε ένα μεγάλο ρέμα σχηματίζοντας τον Αχελώο, τον δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος ποταμό της χώρας (220 χλμ), τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής ονομάζουν Ασπροπόταμο ή Άσπρο, – ο άλλος πηγάζει από την κορυφή Ρόνα στο όρος Δοκίμι, βορειοανατολικά του Χαλικιού.
Το ιστορικό χωριό Χαλίκι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.150 μ., στην συμβολή του Κουτσοβού, όπως ονομάζεται σ’ αυτό το σημείο ο Ασπροπόταμος (Αχελώος) με την Καπραρία («Ρέμα των αγριόγιδων» στα βλάχικα). Είναι το δυτικότερο χωριό του νομού Τρικάλων και της Θεσσαλίας. Τη μακραίωνη κατοίκηση του χωριού επιβεβαιώνουν ιστορικές μαρτυρίες, οι οποίες αναφέρουν ότι στην ίδια θέση υπήρξε η «παρά τον Αχελώον» αρχαία Χαλκίς. Αυτό ήταν το όνομα του χωριού μέχρι τον 18o αιώνα. Κατά ή μετά την τουρκοκρατία καθιερώθηκε το όνομα Χαλίκι, που προέρχεται είτε από τα άσπρα χαλίκια του Αχελώου, στα οποία και το ίδιο το ποτάμι (στη νηπιακή του μορφή) χρωστά το δεύτερο όνομά του (Ασπροπόταμος) είτε από παραφθορά του Χαλκίς.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ημέρα 1η: Χαλίκι Τρικάλων – Δάσος Ρόνας
Αναχώρηση στις 07.00 π.μ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Αφιξη περίπου στις 12:00 μμ στο χωριό Χαλίκι Τρικάλων (υψόμετρο 1.150 μ), όπου θα διανυκτερεύσουμε στον ξενώνα «Κασαρια».
Η πορεία μας θα ξεκινήσει από το χωριό με κατεύθυνση ΒΑ προς το βουνό Δοκίμι και την περιοχή του δάσους Ρόνας με τις ομώνυμες πηγές. Το νερό κατεβαίνοντας σχηματίζει μικρούς καταρράκτες κρυμμένους μέσα σε πυκνή βλάστηση, τους οποίους θα συναντήσουμε στο διάβα μας.
Περπατάμε παράλληλα με το Άσπρο ρέμα και αντίθετα προς τον ρου του, πάνω στη βλαχόστρατα, το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί κάτοικοι του χωριού για τις μετακινήσεις τους προς Μέτσοβο και Καλαμπάκα. Κομμάτι της βλαχόστρατας αποτελεί η περίφημη «σκάλα Μιχαλάκη Φίλου» -σκαλοπάτια σκαλισμένα στα βράχια- και το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Φίλου, με άνοιγμα τόξου 8μ., τα οποία κατασκευάστηκαν τον 18ο αιώνα με δαπάνες του Μιχαλάκη Φίλου, σπουδαίας προσωπικότητας του Χαλικίου.
Βαδίζουμε μέχρι να συναντήσουμε το σημείο που τα δύο ρέματα τέμνονται και συνεχίζουμε προς τη θέση «Πίτες» και τις πηγές, άλλοτε πάνω σε δασικό δρόμο κι άλλοτε μέσα σε σκιερό μονοπάτι γεμάτο δέντρα, -κέδρους, αγριοτριανταφυλλιές, πλατάνια, έλατα- και αναρριχητικά φυτά, διασχίζοντας μικρά ξέφωτα με εκπληκτική θέα στις καταπράσινες πλαγιές του δάσους και τις κορυφές του Λάκμου.
Επιστροφή στο Χαλίκι από το ίδιο μονοπάτι, μετά από στάση στους καταρράκτες και το ξέφωτο κάτω από τις πηγές.
Διάρκεια πορείας: 2 ώρες και 30’ περίπου.
Βαθμός δυσκολίας: Α
Επιστροφή στο Χαλίκι γύρω στις 16.30-17.00, τακτοποίηση στον ξενώνα. Ελεύθερος χρόνος.
Όσοι επιθυμούν μπορούν να απολαύσουν μια βουτιά στα παγωμένα νερά του Άσπρου, στα «καζάνια», τις μικρές βάθρες που σχηματίζει το ρέμα σε κοντινή απόσταση από το χωριό στο δρόμο προς Βερλίγκα.

Ημέρα 2η Βερλίγκα – Τσουκαρέλα : Ξύπνημα στις 05.45 π.μ. Αφού ετοιμάσουμε τα πράγματά μας για την επιστροφή και πάρουμε πρωινό, θα ξεκινήσουμε στις 07.00 π.μ. την πορεία μας προς τη Βερλίγκα (υψόμετρο 2.050 μ) και την Τσουκαρέλα (σε υψόμετρο 2.295 μ.)
Διασχίζουμε το χωριό, περνάμε από την πλατεία και κατηφορίζουμε προς το ρέμα κατευθυνόμενοι δυτικά. Βρισκόμαστε πάνω στον δασικό δρόμο που φτάνει ως την Βερλίγκα. Σε μικρή απόσταση από το χωριό το ρέμα σχηματίζει μικρές βάθρες, τα καζάνια, όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι. Εδώ, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που το χωριό σφύζει από ζωή, οι κάτοικοι δροσίζονται στα γάργαρα και παγωμένα νερά του Ασπροπόταμου. Στη συνέχεια, αφήνουμε το δασικό δρόμο, διασχίζουμε το ρέμα στα αριστερά μας και ανηφορίζουμε προς το ελατοδάσος. Μπαίνουμε στο δάσος ακολουθώντας τη σήμανση (κορδέλες). Η διαδρομή τέμνει τον δασικό δρόμο 3 φορές προσεγγίζοντας την αλπική ζώνη, σε υψόμετρο περίπου 1.600 μ. Απο δω ξεκινάει πιο ευδιάκριτο σηματοδοτημένο μονοπάτι (κόκκινα σημάδια), που άλλοτε διασχίσει ανθισμένα αλπικά λιβάδια κι άλλοτε βραχώδεις ανηφοριές και θα μας οδηγήσει στο οροπέδιο της Βερλίγκα μετά από 2 περίπου ώρες.
Στάση για ξεκούραση και φαγητό, για να απολαύσουμε την ομορφιά του τοπίου με τα ανθισμένα λουλούδια, τα φιδωτά ρυάκια, τις χιούρες στις πλαγιές του βουνού, τις πηγές του Αχελώου και την εξαιρετική θέα προς τις γύρω κορυφές. Η συνολική διάρκεια της πορείας μας ως την Βερλίγκα είναι περίπου 3 ½ - 4 ώρες, ανάλογα με τον ρυθμό της ομάδας.
Αφήνοντας την Βερλίγκα στα δεξιά μας, συνεχίζουμε προς το διάσελο για να πάρουμε την τελική ανηφοριά προς την κορυφή Τσουκαρέλα. Βαδίζουμε πάνω στη ράχη με εκπληκτική θέα προς τα γύρω βουνά (Κόζιακας, Τζουμέρκα, Κακαρδίτσα, Γκαμήλα, Σμόλικας, Βάλια Κάλντα). Η πορεία διαρκεί περίπου 1 ώρα.
Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι.
Συνολική διάρκεια πορείας:
8 ώρες για τη διαδρομή Χαλίκι –Τσουκαρέλα -Χαλίκι
6 ½ ώρες για τη διαδρομή Χαλίκι - Βερλίγκα - Χαλίκι
Βαθμός δυσκολίας: Β+,
Υψομετρική διαφορά: 900 μ. για Βερλίγκα, 1.145 μ. για Τσουκαρέλα

Επιστροφή στο χωριό Χαλίκι. Χρόνος για φαγητό. Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη γύρω στις 18.00 μ.μ.. Άφιξη στη Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης (35 lit), νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφο, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό, καπέλο.
Συμμετοχή - Διαμονή: Συμμετοχή λεωφορείου 40,00 €.
Κόστος διανυκτέρευσης στον ξενώνα12,00 €/ άτομο. Προαιρετικά πρωϊνό 5,00 €/ άτομο.

Ο ξενώνας (www.facebook.com/xenonasxalikioy) διαθέτει 6 πεντάκλινα δωμάτια. Λόγω του περιορισμένου αριθμού κλινών θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης σε σκηνή κοντά στον ξενώνα με δικό σας εξοπλισμό (σκηνή 3 εποχών, υπόστρωμα, υπνόσακο).

Δηλώσεις συμμετοχής: στη γραμματεία του Συλλόγου, μέχρι τις 10 Ιουνίου, ΜΟΝΟ με καταβολή 40,00 €