14-15/07 Κεντρικό Ζαγορι - Διασχιση Φαραγγιου Βίκου


ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ  (ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΒΙΚΟΥ)

Διήμερο 14-15 Ιουλίου
 
Συντονιστές: Καραμανίδης Γιώργος, Κατσαρός Παναγιώτης, Φλώρος Νάσος
 
Το φαράγγι του Βίκου αποκαλείται και «Γκραντ Κάνιον της Ελλάδας».
Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και βαθύτερα φαράγγια στον κόσμο και οπωσδήποτε ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης με τους κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς και τη μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων. Έχει μήκος 20 χλμ περίπου (ξεκινάει από τη γέφυρα του Κόκορου και τελειώνει στη γέφυρα του Βοϊδομάτη) και μέγιστο ύψος 1000 μ., ενώ μέσα του ρέει ο ποταμός Βοϊδομάτης. Έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες ως το βαθύτερο φαράγγι σε αναλογία με το πλάτος του. Το φαράγγι του Βίκου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Ζαγορίου και του νομού Ιωαννίνων γενικότερα.
  
1η μέρα
Αναχώρηση  το  Σάββατο νωρίς το πρωί στις 7:00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας).
Προορισμός μας είναι το μνημείο του Καπετάν Αρκούδα, το οποίο βρίσκεται μετά το χωριό Δίλοφο Ζαγορίου στη θέση «Σκούρτη»(άφιξη περίπου 11:30). Απο το παρκινγκ που βρίσκεται το μνημείο  του Καπετάν Αρκούδα και το ομώνυμο γεφυράκι θα ξεκινήσουμε μια κυκλική πορεία (περιήγηση) σε μερικά  από τα γνωστότερα Πετρόχτιστα γεφύρια (Γεφύρι του Καπετάν-Αρκούδα Γεφύρι Πλακίδα Γεφύρι  Κοντοδήμου Γεφύρι του Κόκκορη) και μετά  από 1 ώρα περίπου πορεία θα φτάσουμε στο χωριό Κουκούλι, όπου θα έχουμε ολιγόωρη ξεκούραση  στο καφενείο Βικογιατρός. Συνεχίζοντας μέσα από μονοπάτι και περνώντας από το  γεφύρι του Κόκκορη ή Νούτσου θα επιστρέψουμε στο  μνημείο του Καπετάν Αρκούδα ( Ώρες Πορείας 2.30).
Έπειτα, επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο με προορισμό το Μονοδένδρι Ιωαννίνων, όπου θα τακτοποιηθούμε στους ξενώνες και θα ξεκουραστούμε. Στο Μονοδένδρι θα έχουμε ελεύθερη ώρα για να επισκεφτούμε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, να περπατήσουμε στα καλντερίμια του χωριού και να απολαύσουμε τον καφέ μας,  μαζί με χειροποίητες πίτες στις 2 πλατείες του χωριού.
 
Διαδρομή 1ης μέρας: Πέτρινα γεφύρια
Ωρες Διαδρομής: 2,5-3 ωρες
Μήκος διαδρομής: 7,5 χλμ
Βαθμός Δυσκολίας: Α+
 
 
2η μέρα
Πρωινό ξύπνημα  και  αφού πάρουμε το πρωινό μας στον ξενώνα μαζευόμαστε  και  ξεκινάμε την πορεία  για την Διάσχιση του Φαραγγιού. Σε 1,5 ώρα φτάνουμε στον πυθμένα  του  φαραγγιού όπου η θέα κόβει πραγματικά την ανάσα. Μετά από 3+ ώρες περίπου φτάνουμε με μια μικρή παράκαμψη στις πήγες του Βοϊδομάτη, όπου θα κάνουμε στάση μισής ώρας. Στην συνέχεια  μετά από περπάτημα περίπου 30 λεπτών αντικρίζουμε το χωριό  Βίκος, όπου θα αρχίσουμε την άνοδο μας  από τον πυθμένα του φαραγγιού. Ανασυγκρότηση και ξεκούραση στο χωριό.
 
Διαδρομή 2ης μέρας: Διάσχιση Φαραγγιου Βίκου
Ώρες Διαδρομής: 6 ώρες
Μήκος διαδρομής: 14,5 χλμ
Βαθμός Δυσκολίας: Β
 
 
Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη θα γίνει αργά το βράδυ.
 
Συμμετοχή - Διαμονή
Συμμετοχή λεωφορείου: 40€ για τα μέλη του συλλόγου, 45€ για τα μέλη άλλων συλλόγων.
Κόστος διαμονής: 22,5€ το άτομο σε δίκλινα με πρωινό, 20€ το άτομο σε τρίκλινα και τετράκλινα με πρωινό
 
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.
 
Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια,  μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσουμε στο λεωφορείο, 2 ζευγάρια γάντια (το ένα αδιάβροχο), σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.
 
Εγγραφές για την εξόρμηση γίνονται στα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ 19,
ΜΟΝΟ με προκαταβολή 40€ για τα μέλη του συλλόγου, 45€ για τα μέλη άλλων συλλόγων ΜΕΧΡΙ 11 Ιουλίου
 
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2310 266928, 2310 240889