08/07 ΌΝΤΡΙΑ - ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ ΒΟΥΝΟ

Όντρια -"Το ανάποδο βουνό"

Βαθμός Δυσκολίας  : A, Β
Συντονιστές : Κεραμιτζής Οδ. , Μπιτζένης Δ.
Κυριακή 8 Ιουλίου 2018
Αναχώρηση ώρα 07:00 από τα  γραφεία του Συλλόγου Καρόλου Ντηλ 19 καιΤσιμισκή.
Ακολουθούμε την Εγνατία προς Καστοριά. Μέσω Άργους Ορεστικού φτάνουμε στο χωριό Λάγκα και μετά στο διπλανό χωριό Βράχος περίπου στις 10:00.
Περπατούμε μέχρι το εκκλησάκι της Ανάληψης. Μία πορεία 1 ώρας μέσα από ένα πανέμορφο δάσος. Εδώ θα γίνει ολιγόλεπτη στάση για ανασύνταξη της ομάδας.
Συνεχίζουμε προς την κορυφή των μικρών Όντριων και μετά κατηφορίζουμε μέχρι την πηγή Κεφαλόβρυσο, πορεία διάρκειας  1,5 ώρας περίπου. 
Επιστροφή από δασικό δρόμο στον Βράχο, σε μία ώρα περίπου.
Σύνολο 4 ώρες περίπου.
H περιοχή έχει ιδιαίτερη ομορφιά, αλλά θέλει πολλή προσοχή η πεζοπορία από το εκκλησάκι μέχρι την κορυφή λόγω του εδάφους που είναι γεμάτο ανοίγματα από την διάβρωση του ασβεστολιθικού υπόβαθρου.


Λίγες πληροφορίες για το βουνό Οντρια…
Σκεφθείτε έναν κώνο πεσμένο στο πλάι με τη βάση του όρθια. Αυτό είναι το σχήμα των Οντριων (μικρή και μεγάλη, στο ίδιο ορεινό σύμπλεγμα) που εξαιτίας του χαρακτηρίσθηκε το «ανάποδο» βουνό.
Όταν το προσεγγίζει κανείς έχει την εντύπωση ότι πλησιάζει ένα εγκαταλελειμμένο κάστρο. Πρόκειται για ψευδαίσθηση, αφού τα εμφανιζόμενα σαν τεχνητά τείχη ουσιαστικά είναι φυσικές προεκβολές του βράχου που όμως σχηματίζουν ένα πραγματικό κάστρο. Η δε επιφάνειά τους (ουσιαστικά δεν υπάρχει κορυφή αλλά ένα λοξό επίπεδο) είναι γεμάτη από αξιοπερίεργα γεωλογικά (καρστικά) φαινόμενα και  κοιλώματα που ενώ θα μπορούσαν να θεωρηθούν δεξαμενές φτιαγμένες από άνθρωπο,  είναι όμως φυσικές. Στα πλαϊνά του υπάρχει ένα καταπληκτικό δάσος από οξιές και καστανιές.
Τα Οντρια είχαν μερίδιο, όπως όλος ο Γράμμος, στον εμφύλιο με φοβερές μάχες να έχουν διεξαχθεί πάνω τους. Τίποτα όμως από τη σημερινή ηρεμία δεν θυμίζει εκείνη την εποχή.
Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, 2 μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, πάνω από 1,5 lit νερό, φακός κεφαλής, σφυρίχτρα, αλουμινοκουβέρτα, ατομικά τρόφιμα, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο, κουτί πρώτων βοηθειών. Προαιρετικά δεύτερα ρούχα-παπούτσια στο λεωφορείο.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών ή και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.
Συμμετοχή:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€
Άνεργοι-Φοιτητές: 10€
 
Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος
Τηλ. 2310 266928, 2310 240889
 
 

Χορηγοί
Υποστηρικτές