29/07 ΜΑΡΜΑΡΑΣ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΊΤΑΜΟΣ

Μαρμαράς Παρθενώνας Ίταμος

Βαθμός Δυσκολίας  : Β
Συντονιστές : Καλογριδάκης Π., Σλίμπα Αθ.

ΟΡΕΙΝΗ ΣΙΘΩΝΙΑ, Ν.ΜΑΡΜΑΡΑΣ-ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ-ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Βαθμός δυσκολίας Α (+) εώς Β (2ο μέρος)

Η αναχώρηση θα γίνει στις 07:00 από τα γραφεία του Ε.Ο.Σ. Θεσ/νίκης στην Τσιμισκή με Καρόλου Ντήλ 19. Γύρω στις 09:00 θα φτάσουμε στον Ν.Μαρμαρά Χαλκιδικής απ’ όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας, από το επίπεδο σχεδόν της Θάλασσας.

Η διαδρομή κινείται αρχικά μέσα σε ρέμα, ενώ κατόπιν έχουμε βαθμιαία αύξηση του υψομέτρου σε λόφους χαμηλής κλίσης σε ένα περιβάλλον που βρίθει από χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Σταδιακά θα εισχωρούμε στο τυπικό για την περιοχή, μεσογειακό δάσος χαλέπιου πεύκης, ενώ η κλίση του εδάφους θα ομαλοποιείται, προκειμένου να καταλήξουμε στον αγροτικό δρόμο, που μετά από 2 ώρες περίπου πορείας θα μας οδηγήσει στο ημιορεινό χωριό «Παρθενώνας» σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων.Η σήμανση του μονοπατιού είναι ικανοποιητική. Θα έχουμε διανύσει ήδη περίπου 7 χιλιόμετρα πορείας.

Στον Παρθενώνα, θα γίνει ολιγόλεπτη στάση για ανασύνταξη της ομάδας, ενώ όσοι δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν μπορούν να σταματήσουν στο χωριό, που διαθέτει κάποιες ικανοποιητικές επιλογές σε ταβέρνες και καφέ.

Εδω θα συσταθούν 2 ομάδες.
Η πρώτη θα κατέβει στο Ν.Μαρμαρά όπου θα μπορέσει να κάνει μπάνιο στη θάλασσα ή γενικά θα έχει ελεύθερο χρόνο.
Ενω η δεύτερη ομάδα, θα συνεχίσει μέχρι την κορυφή του Ίταμου, το «Δραγουντέλη», όπου βρίσκεται και πυροφυλάκιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την περιοχή της Σιθωνίας. Θα ακολουθήσουμε αρχικά τον δασικό δρόμο που μας οδηγεί έξω από το χωριό, με ένα τοπίο κατάφυτο από πευκά, κουμαριές και παλιούς οπωρώνες των κατοίκων, ενώ σταδιακά θα αρχίσουμε να ανηφορίζουμε προκειμένου να κερδίσουμε υψόμετρο για να εισχωρήσουμε μέσα σε έναν σχετικά «απότομο» για τα δεδομένα της περιοχής νεροφαγωμένο αγροτικό δρόμο που μετά από 2,5 περίπου ώρες θα μας οδηγήσουν στην θέση «Πυροφυλάκιο» στην κορυφή του Όρους Ίταμος, απ΄ όπου θα μπορέσουμε έαν έχει καθαρή ατμόσφαιρα να απολαύσουμε την θέα της Χερσονήσου εώς την Συκιά, το νησάκι «Κέλυφος» στον Ν. Μάρμαρά, τα τοπία τόσο στον Σιγγιτικό, όσο και στον Τορωναίο κόλπο, και εάν είμαστε τυχεροί την «μεγαλοσύνη» του «Άθω».

Η κατάβαση για το χωριό «Παρθενώνας» θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι.

Η αναχώρηση μας θα γίνει γύρω στις 18:30 με 19:00 από τον Παρθενώνα και Ν.Μαρμαρά.
Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, 2 μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, πάνω από 1,5 lit νερό, φακός κεφαλής, σφυρίχτρα, αλουμινοκουβέρτα, ατομικά τρόφιμα, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο, κουτί πρώτων βοηθειών. Προαιρετικά δεύτερα ρούχα-παπούτσια στο λεωφορείο.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών ή και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.
Συμμετοχή:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€
Άνεργοι-Φοιτητές: 10€
 
Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος
Τηλ. 2310 266928, 2310 240889

Χορηγοί
Υποστηρικτές