16/09 ΚΑΒΑΛΑ - ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

«Ο δρόμος του νερού» Παλαιά Καβάλα – Καβάλα (16/09/2018).
Βαθμός Δυσκολίας: Α

Αναχώρηση στις 07:00 από τα γραφεία του Συλλόγου (Τσιμισκή και Καρόλου Ντηλ). Ύστερα από δύο ώρες θα φτάσουμε στο χωριό Παλαιά Καβάλα. Λίγο έξω από το χωριό υπάρχει παλιός νερόμυλος και χώρος αναψυχής. Από το σημείο αυτό θα ξεκινήσει και η πορεία μας.
Αρχικά θα κινηθούμε μέσα δίπλα στο ποτάμι και κάτω από τη σκιά μεγάλων πλατάνων. Σε είκοσι λεπτά θα αφήσουμε το ποτάμι, καθώς το μονοπάτι αρχίζει να ανηφορίζει ομαλά και να τρέπεται προς βορρά. Το μονοπάτι είναι καλά σηματοδοτημένο και ορίζεται με ξύλα που στρώνονται στις άκρες του. Σε μία ώρα περίπου από την αφετηρία μας, θα βρεθούμε σε ένα παρατηρητήριο, από το οποίο θα θαυμάσουμε τη θέα προς την πεδιάδα των Φιλίππων και το Παγγαίο. Αφού γίνει μία ιστορική-τοπογραφική ενημέρωση θα συνεχίσουμε την πορεία μας και σε δέκα λεπτά θα φτάσουμε σε αυχένα, απ’ όπου η θέα αλλάζει και θα δούμε για πρώτη φορά τον Στρυμωνικό Κόλπο και τη Θάσο.
Από εκεί, θα περπατήσουμε για λίγα μέτρα πάνω σε έναν χωματόδρομο και θα βγούμε για λίγο από το μονοπάτι για να επισκεφτούμε ένα εγκαταλελειμμένο μεταλλείο. Εκεί θα βγάλουμε τις φωτογραφίες και θα πάρουμε μια ανάσα στο κιόσκι και στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στο μονοπάτι για να συνεχίσουμε την πορεία μας. Από εδώ αρχίζει η συνεχής κατηφορική πορεία μας. Σε περίπου δύο ώρες από την έναρξη της πορείας μας θα βρεθούμε σε βρύση με δροσερό νερό, η οποία ονομάζεται «Μάνα του νερού» και υπήρξε μία από της πηγές που τροφοδοτούσαν με νερό την πόλη της Καβάλας. Εκεί θα γίνει στάση για ενυδάτωση και ανανέωση των αποθεμάτων μας σε νερό
Στη συνέχεια, ακολουθώντας αρχαίο κτιστό αγωγό νερού, θα κατηφορίσουμε απότομα μέσα σε ρεματιά με πυκνή βλάστηση. Θα περπατάμε πάνω στον αγωγό νερού και θα δούμε στην άκρη δεξαμενές και κρήνες. ΘΑ περάσουμε και πάνω από δύο γέφυρες, οι οποίες χτίστηκαν αποκλειστικά για την όδευση του αγωγού. Σε τρεις ώρες από την έναρξη της πορείας, και αμέσως μετά τη δεύτερη και πιο εντυπωσιακή γέφυρα του αγωγού, θα βρεθούμε κάτω από τη μία χαραδρογέφυρα της Εγνατίας Οδού. Στη συνέχεια το τοπίο αλλάζει και μπαίνουμε σε πευκοδάσος που μας συνοδεύει μέχρι τις παρυφές της Καβάλας. Περνάμε άλλες τρεις γέφυρες του αγωγού και σε περίπου μία ώρα φτάνουμε στα πρώτα σπίτια της Καβάλας. Αφού συγκεντρωθούμε όλοι στο τέλος του μονοπατιού, θα διασχίσουμε την πόλη μέχρι την παραλία Περιγιάλι, όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο. Εκεί μπορούμε να αλλάξουμε και να κάνουμε μπάνιο, να φάμε και να πιούμε καφέ.
Η αναχώρηση για Θεσσαλονίκη υπολογίζεται στις 17:00.

Συνολικές ώρες πορείας: 4
Συνολική απόσταση: 14 χιλιόμετρα

Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
 
Συντονιστές: Πέτρος Καψούδας, Γιώργος Καραμανίδης
 
Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, 2 μπατόν, αδιάβροχο μπουφάν, νερό, φακός κεφαλής, σφυρίχτρα, αλουμινοκουβέρτα, ατομικά τρόφιμα, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο, κουτί πρώτων βοηθειών. Προαιρετικά δεύτερα ρούχα-παπούτσια-μαγιό στο λεωφορείο.
Συμμετοχή:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€
Άνεργοι-Φοιτητές: 10€

Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος
Τηλ. 2310 266928, 2310 240889