14/10 ΆΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Άγιος  Παύλος Φαλακρού (Σιβρί Λόφος) (υψόμετρο 1.770 μ.) 
Βαθμός δυσκολίας: Β++ 
Συντονιστές: Ελένη Βρυώνη, Γιώργος Μανιάτης 
Τύπος δράσης: Ανάβαση,  Συνολική απόσταση: 12 χλμ., Υψομετρική: 940 μ. 
Αναχώρηση στις 07:00 π.μ. από τα γραφεία του Συλλόγου (Καρόλου Ντηλ 19  & Τσιμισκή). Οι συμμετέχοντες πρέπει να βρίσκονται εκεί ένα τέταρτο νωρίτερα για την έγκαιρη αναχώρηση μας. Άφιξη μετά από 2 ½ περίπου ώρες στο χωριό Γρανίτης, ένα γραφικό ορεινό χωριό του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου του νομού  Δράμας, το οποίο απέχει 32 χλμ. από την πόλη της Δράμας και 182 χλμ. από την Θεσσαλονίκη. 
Ο ορεινός όγκος του Αγίου Παύλου (1.770 μ.) ανήκει στο ορεινό συγκρότημα του Φαλακρού. Βρίσκεται στα δυτικά του, ανάμεσα στην εθνική οδό Δράμας - Νευροκοπίου, το οροπέδιο του Νευροκοπίου και τις πηγές του Αγγίτη.  
Η ανάβαση ξεκινάει έξω από το χωριό Γρανίτης, μπροστά από τις παλιές παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στο δρόμο για το Νευροκόπι, σε υψόμετρο 830 μ. Στο σημείο αυτό υπάρχει χωματόδρομος με πινακίδα που υποδεικνύει τη διαδρομή προς την κορυφή Άγιος Παύλος, ο οποίος μας οδηγεί μετά από 15’ περίπου σ’ ένα εγκαταλελειμμένο φθισιατρείο.  
 Συνεχίζουμε ίσια σε πυκνό  δάσος οξιάς ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια στα δένδρα και τους βράχους, καθώς και τα σημάδια του αγώνα ορεινού τρεξίματος «Granitis Trail». Το ανηφορικό μονοπάτι, το οποίο διατρέχει μια τέτοια ποικιλία βλάστησης που δίνει στον παρατηρητικό πεζοπόρο την εντύπωση βοτανικού κήπου, ακολουθεί νότια κατεύθυνση και μας ανεβάζει στα 1030 μ.  
Από εκεί συνεχίζουμε την πορεία μας τραβερσάροντας τη δασωμένη πλαγιά του βουνού για περίπου 1 ώρα. Στο τέλος της τραβέρσας το μονοπάτι αρχίζει να ανηφορίζει και πάλι και γρήγορα μας οδηγεί στα πρώτα ξέφωτα. Εδώ μπορούμε να διακρίνουμε μπροστά μας την κορυφή του Αγίου Παύλου, που είναι και ο τελικός προορισμός μας.  Διασχίζοντας τα ξέφωτα και τα λιβάδια φτάνουμε σε μικρή ράχη που την ακολουθούμε με νότια κατεύθυνση και ξαναμπαίνουμε σε δάσος με οξιές που βρίσκετε στη πλαγιά αριστερά μας. Τραβερσάρουμε την πλαγιά και καταλήγουμε σε χαρακτηριστικό διάσελο στην κορυφογραμμή του βουνού στα 1380μ. απ' όπου μπορούμε να διακρίνουμε στα νότια τον κάμπο της Δράμας.   
Για την κορυφή μας χωρίζουν 400 μέτρα υψομετρικής διαφοράς που θα τα καλύψουμε σε περίπου μία ώρα. Η ανάβαση καταλήγει σε στενή οριζόντια ράχη, που μας βοηθάει να πάρουμε μια ανάσα λίγο πριν την κορυφή.  Άλλα 100 μ. ανηφορικής πορείας και βρισκόμαστε στην κορυφή Άγιος Παύλος, στα 1.770 μ. με το  ομώνυμο εκκλησάκι χτισμένο από τον Ελληνικό Στρατό το 1953, με εξαιρετική θέα σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Στα ανατολικά διακρίνουμε το Φαλακρό, στα βόρεια το λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου και τον Όρβηλο, στα νότια το Μενοίκιο και στα νοτιοανατολικά τον κάμπο της Δράμας και το Παγγαίο.  
Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι στο χωριό Γρανίτης. Χρόνος για φαγητό και ξεκούραση. Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη γύρω στις 17.00 μ.μ. Άφιξη στη Θεσσαλονίκη αργά το απόγευμα. 
 
Διάρκεια ανάβασης: 3 με 3 ½ ώρες,     Διάρκεια κατάβασης: 2 ½ - 3 ώρες  
Συνολική διάρκεια πορείας (με τις στάσεις): 6 ½ - 7 ώρες  
Χάρτης διαδρομήςhttp://www.hellaspath.gr/maps/trk.php?track_id=150 
Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης (25-35 lt), νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό, καπέλο. 
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για λόγους ασφάλειας της ορειβατικής ομάδας. 
Κόστος συμμετοχής: 
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€ 
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€ 
Άνεργοι-Φοιτητές: 10€ 
Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ. 
  
Δηλώσεις συμμετοχής: 
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος  όροφος, Τηλ. 2310 266928, 2310 240889 Όρος Φαλακρό  
To Φαλακρό όρος oρθώνεται επιβλητικό στο κέντρο του νομού Δράμας. Συγκροτείται από ένα σύμπλεγμα τριών όγκων: το βορειοδυτικό με ψηλότερη κορυφή το "Άγιο Πνεύμα" στα 1.629 μ., το νοτιοδυτικό με ψηλότερη κορυφή τον "Άγιο Παύλο" στα 1.770 μ. και στο ανατολικό με ψηλότερη κορφή τον "Προφήτη Ηλία" στα 2.232 μ. που περιβάλλεται και από τις κορυφές "Βάρδαινα" και "Χιονότρυπα". 

Γρανίτης 
Το χωριό Γρανίτης πήρε το όνομα του από τα παλιά λατομεία γρανίτη απ’ όπου έβγαιναν  τετράγωνες πέτρες (κυβόλιθοι) για το στρώσιμο των καλντεριμιών. Ήταν επίσης γνωστός για το εξαίρετο κλίμα του, γεγονός που εξηγεί την ίδρυση σανατορίου και παιδικών κατασκηνώσεων κατά τα μεταπολεμικά χρόνια. Το χωριό αποτελεί την φυσική πύλη εισόδου στο λεκανοπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου, το οποίο φρουρούσαν κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα οχυρά Λίσσε και Πυραμυδοειδές. Η παλιά μεταβυζαντινή εκκλησία, μια τρίκλιτη ξυλοστεγή βασιλική του 1837 είναι αφιερωμένη στους Ταξιάρχες. Από το χωριό ξεκινούν  πεζοπορικές διαδρομές, που όλες τους διασχίζουν πυκνά δάση από οξιές και βαλανιδιές ανάμεσα στις οποίες εμφανίζονται και οπωροφόρα δέντρα (καρυδιές, αιωνόβιες καστανιές, κερασιές, φουντουκιές, αχλαδιές κ.τ.λ.), απομεινάρια από παλιότερες δεντροκαλλιέργειες.