21/10 ΠΑΪΚΟ - ΓΚΟΛΑ ΤΣΟΥΚΑ

Πάϊκο - ΓΚΟΛΑ ΤΣΟΥΚΑ


Βαθμός Δυσκολίας  : Β
Συντονιστές:  Παπαχρήστου Χ., Καραγκιόζη Β., Σαλμανίδου Μ.
Τύπος δράσης: Διάσχιση. 

Ήρθε η ώρα για την εξόρμηση στο πανέμορφο Πάϊκο με τα πανέμορφα χρώματα του Φθινοπώρου. 
Αναχώρηση στις 07:00 π.μ. από τα γραφεία του Συλλόγου (Καρόλου Ντηλ 19 & Τσιμισκή). Οι συμμετέχοντες πρέπει να βρίσκονται εκεί ένα τέταρτο νωρίτερα για την έγκαιρη αναχώρηση μας. Άφιξη μετά από 2 περίπου ώρες λίγο έξω από στο χωριό Καστανερή.

Πληροφορίες Εξόρμησης

Η πορεία μας θα ξεκινήσει λίγο μετά το γραφικό χωριό Καστανερή, από δασική περιοχή σε υψόμετρο 1100 μέτρων περίπου. 
Θα περπατήσουμε αρχικά σε δασικό δρόμο για 1 χιλ. περίπου μέχρι να συναντήσουμε μικρό λιθόστρωτο μονοπάτι.
Θα συνεχίσουμε για λίγο ακόμα σε κατάφυτο δρόμο μέχρι να κόψουμε δεξιά για να μπούμε στην καρδιά πυκνού δάσους! Εκεί, θα ακολουθήσουμε πανέμορφη ανηφορική διαδρομή 2 χιλ. περίπου μέχρι να προσεγγίσουμε χαρακτηριστικό οροπέδιο που απλώνεται κάτω από την κορυφή, όπου θα γίνει και στάση για ανασυγκρότηση.

Από το σημείο αυτό, θα ξεκινήσει και το τελευταίο κομμάτι ανάβασης με τελικό προορισμό την κορυφή στα 1650μ., τη Γκόλα Τσούκα, που φιλοξενεί τον χαρακτηριστικό μοναχικό μεταλλικό ορειβάτη.
Η κατάβαση  γίνεται αριστερά από την κορυφή, σε πετρώδες έδαφος. Θα συναντήσουμε ένα κιόσκι και θα συνεχίσουμε σε δασωμένη πλαγιά περνώντας από την θέση Αγνάντι (Το Αγνάντι είναι ξέφωτο με θέα προς τα νότια). Από εκεί συνεχίζουμε μέχρι την βρύση Όρλια Βόντα όπου και θα κάνουμε μια μικρή στάση για ανασυγκρότηση. Το μονοπάτι συνεχίζει μέσα από το πυκνό δάσος περνάει από την θέση Αλώνι και τερματίζουμε στο χωριό Ελευθεροχώρι, στην τοποθεσία Αγ. Παρασκευή.
Βαθμός δυσκολίας: Β.
Συνολική διάρκεια πορείας : 6 ½ - 7 ώρες. 
Χιλιομετρική αποσταση:19Km.
Πάικο
Το όρος Πάικο σχηματίζεται στην καρδιά της Μακεδονίας στα σύνορα των νομών Πέλλας και Κιλκίς. Το όνομά του προέρχεται από το σλαβικό "pajak" που σημαίνει αράχνη και του ταιριάζει απόλυτα, γιατί απλώνεται με τους χαμηλούς λόφους του σε μια μεγάλη έκταση και θυμίζει ιστό αράχνης!
Το δάσος του είναι κατάφυτο με οξιές, ενώ αποτελεί και το μεγαλύτερο δάσος καστανιάς της Ελλάδας! Περισσότερες από 250 οικογένειες της περιοχής, που έχουν ως δεύτερο επάγγελμά τους το κάστανο.

Γκόλα Τσούκα
Η υψηλότερη κορυφή του όρους είναι η Γκόλα Τσούκα σε υψόμετρο 1650μ. και έχει πάρει το όνομά της από το σλαβικό "gola" που σημαίνει γυμνή, μιας και στην κορυφή δεν υπάρχουν καθόλου δέντρα. Η θέα από την κορυφή προς Καϊμακτσαλάν, Πίνοβο και Τζένα είναι εξαιρετική και ανταμείβει τον κάθε πεζοπόρο – εξερευνητή!

Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης (25-35 lt), νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό, καπέλο. 
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για λόγους ασφάλειας της ορειβατικής ομάδας. 
Κόστος συμμετοχής: 
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€ 
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€ 
Άνεργοι-Φοιτητές: 10€ 

Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ. 

Δηλώσεις συμμετοχής: 
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, Τηλ. 2310 266928, 2310 240889