26-28/10 ΠΑΡΘΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΦΡΑΚΤΟΥ


Παρθένο Δάσος Φρακτού 26-28 Οκτωβρίου 2018

Διαμονή σε εγκαταστάσεις του εργοταξίου του Φρακτού (6κλινα+4κλινα δωμάτια ) και σε σκηνές.
Συντονιστές: Γλυκερία Κουβαλακίδου, Ανθή Παραβάλου
 
Το Παρθένο Δάσος του Φρακτού είναι το πιο άγριο δάσος της χώρας μας και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα, εναπομείναντα, αδιατάρακτα δασικά οικοσυστήματα της Ευρώπης. Υπάρχει μια σχετική σύγχυση, όσον αφορά τις ονομασίες της περιοχής. Το Παρθένο Δάσος Φρακτού αποτελεί ένα μέρος του Δάσους του Φρακτού, το οποίο με τη σειρά του είναι ένα μέρος του Δασικού Συμπλέγματος του Φρακτού. Η έκταση του τελευταίου φτάνει τα 119.352 στρέμματα, ενώ η έκταση του Παρθένου Δάσους φτάνει τα 5.892 στρέμματα. Ονομάζεται και Παρθένο Δάσος Παρανεστίου, ενώ η παλιότερη ονομασία του ήταν Ζαγκραντένια που, όπως και η τωρινή του ονομασία, σημαίνει το φραγμένο μέρος. Πράγματι, το δάσος απλώνεται σε μια λεκάνη που είναι φραγμένη από κορυφές στα βόρεια και η μόνη διέξοδος από αυτό είναι στα νότια. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νομού Δράμας, πάνω ακριβώς στα σύνορα με τη Βουλγαρία και αποτελεί μέρος μιας ορεινής περιοχής με ψηλότερη κορυφή τη Δελήμποσκα στα 1.953 μέτρα. Άλλες κορυφές είναι το Ύψωμα (1.873 μ.), η Λυκόλακκα (1.850 μ.), το Καψαλάκι (1.829 μ.), η Ράχη (1.817 μ.), το Μακρουλό (1.752 μ.) και το Μνήμα Παρασκευά (1.640 μ.). Η περιοχή είναι γεμάτη από ρέματα με σημαντικότερα το Αχλαδόρεμα, το ρέμα της Λυκόλακκας, το ρέμα της Βαγγελίνας και το Στενόρεμα. Στο Φρακτό βρίσκεται η Χαράδρα του Αγριόγιδου, που αποτελεί ένα σημαντικό βιότοπο για τα αγριόγιδα, αλλά και οι όμορφοι καταρράκτες του Αχλαδορέματος. Το Παρθένο Δάσος του Φρακτού έχει κυρηχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, ήδη από το 1980, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής, οικολογικής και ιστορικής του αξίας.
 
1η ημέρα: Φρακτός -Καταρράκτες
Αναχώρηση στις 6 το πρωί από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Κατευθυνόμαστε προς τη Δράμα και το Παρανέστι όπου και θα έχουμε ολιγόλεπτη στάση. Υπολογίζουμε ότι θα φτάσουμε στο δασικό χωριό γύρω στις 11:30 .
 Έχουμε φροντίσει να έχουμε έτοιμο το σακίδιο ημέρας για να ξεκινήσουμε αμέσως την πορεία μας. Η πορεία θα είναι προς τους 3 καταρράκτες με ύψος 7, 18 και 70 μέτρα αντίστοιχα. Μία πανέμορφη διαδρομή  στην οποία θα συναντήσουμε σημύδα, ερυθρελάτη και πενταβέλονη πεύκη. Επιστροφή στο δασικό χωριό και τακτοποίηση για ύπνο.
 Ώρες πορείας: 5 ώρες
Μήκος διαδρομής: 10 χλμ
Βαθμός δυσκολίας: A+
 
2η ημέρα: Φρακτός-Πυραμίδες(κορυφές 146,147 και βράχοι αγριoκάτσικου)
Αναχώρηση στις 8:00 για την πορεία μας προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οι στόχοι μας είναι οι κορυφές στις πυραμίδες 146 και 147 με πανοραμική θέα και η πυραμίδα 148 η οποία τοποθετείται σε εκπληκτικό ξέφωτο. Μετά την πυραμίδα 148 αρχίζει η κυκλική μας επιστροφή.
Ώρες πορείας: 7-8 ώρες 
Μήκος διαδρομής: 20,7 χλμ και 850 υψομετρική
Βαθμός δυσκολίας: Β+
 
3η ημέρα: Φρακτός- Φαρασινό Ρέμα
Έχουμε ετοιμάσει τα πράγματα μας και τα παραδίδουμε στο λεωφορείο. Αναχώρηση στις 8:00. Κατευθυνόμαστε προς την αρχή του ρέματος Αχλαδοχωρίου το οποίο συνεχίζει και γίνεται το Φαρασινό Ρέμα. Μαζεύει τα νερά πολλών μικρών ρυακιών από τις νοτιοανατολικές ψηλές κορυφές της Ελληνικής Ροδόπης. Μετά από 6 περίπου ώρες κατηφορικής πορείας θα καταλήξουμε στην άσφαλτο όπου και θα μας περιμένει το λεωφορείο. Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη και άφιξη αργά το βράδυ με ενδιάμεση στάση για φαγητό.
Ώρες πορείας: 6 ώρες
Βαθμό δυσκολίας: Β-

Σημαντικές πληροφορίες 
Το Δασαρχείο Δράμας θα μας φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του δασικού χωριού του Φρακτού το οποίο χρησιμοποιείται ως εργοτάξιο. Ο χώρος διαθέτει  καταλύματα με κρεβάτια, τουαλέτες ,κοινόχρηστοι χώροι (σαλόνι ,κουζίνα με ψυγείο) και ψησταριά.
Το δασικό χωριό βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή και ως εκ τούτου δεν υπάρχει δυνατότητα κανενός είδους ανεφοδιασμού.
 
Ειδικός εξοπλισμός
Υπνόσακος(3 εποχών), σεντόνια, μαξιλάρι, σκηνή 3 εποχών για όσους μείνουν σε σκηνή, προσωπικά είδη υγιεινής και προσωπικό εξοπλισμό γευμάτων(καραβάνα κτλ). Επίσης, ο καθένας να έχει φροντίσει μαζί του το φαγητό για την διάρκεια της ημέρας των τριών ημερών και οπωσδήποτε το βραδινό της πρώτης διανυκτέρευσης. Για την δεύτερη βραδιά έχουμε προγραμματίσει κοινό γεύμα(ψήσιμο) με προαιρετική συμμετοχή. Όσοι ενδιαφέρονται να το δηλώσουν στην γραμματεία με την εγγραφή τους. Το κόστος υπολογίζεται  6-8 ευρώ το άτομο.
Φεύγοντας θα πρέπει να αφήσουμε τους χώρους καθαρούς.
Επειδή ο αριθμός των κρεβατιών είναι περιορισμένος θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
 
Απαραίτητος Εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης(35-45λ.), ορειβατικά μποτάκια(ΟΧΙ χαμηλό παπούτσι), μπατόν πεζοπορίας, φακό κεφαλής, αδιάβροχο αντιανεμικό μπουφάν, fleece, σφυρίχτρα, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καπέλο, σκούφο, γάντια. Ατομικά τρόφιμα όπως προαναφέραμε.  Πόσιμο νερό υπάρχει στο δασικό χωριό οπότε θα χρειαστεί να πάρετε μαζί μόνο για το ταξίδι μέχρι εκεί.
 
Οι συντονιστές των αναβάσεων μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για λόγους ασφάλειας της ορειβατικής ομάδας.
 
Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα  γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος
ΜΟΝΟ με κατάθεση στην τράπεζα  55€ για τα μέλη του συλλόγου, 65€ για τα μέλη άλλων συλλόγων.
Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 24088