30/09 ΚΑΚΟΥΡΟΥ

Κακούρου ή Κουκουρού 1354 από Προμάχους.

Βαθμός Δυσκολίας  : Β+
Συντονιστές: Κατσαρός Π., Μπιτζένης Δημ. 
Κοινή ανάβαση με Ορειβατικό Σύλλογο Αριδαίας
Ανάβαση
Αναχώρηση στις 07:00 από τα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας).
Μετά από περίπου 2 ώρες θα φτάσουμε στο χωριό Πρόμαχοι (Μπάχοβο) στα 290 περίπου μέτρα υψόμετρο, το λεωφορείο θα σταματήσει στην άκρη του χωριού από όπου και θα ξεκινήσει η πορεία μας και δε θα μπει στην πλατεία. Αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και ετοιμαστούμε θα αρχίσουμε το περπάτημα μέσα από το χωριό και σε 15 περίπου λεπτά θα βρεθούμε στην άκρη του χωριού από όπου και ξεκινά το μονοπάτι σε έναν όμορφο χώρο όπου καταλήγει το ρέμα.
Η πορεία μας στην αρχή θα είναι ανηφορική για να βγούμε στο χωματόδρομο που με σταδιακό τρόπο και περνώντας δίπλα από στάνη, προσοχή στη διέλευση μας εφόσον έχει ζώα, θα μας οδηγήσει στη δεξιά όχθη του ρέματος πριν αρχίσει να κατηφορίζει για να βγούμε στο μονοπάτι.
Στα 40 λεπτά από την αρχή του μονοπατιού θα φτάσουμε στην Άσπρη Πέτρα έναν ιδιόμορφο και μοναδικό γεωλογικό σχηματισμό ο οποίος θα αποσπάσει τα βλέματα μας.
Η πορεία συνεχίζεται σε ανηφορικό μονοπάτι μέσα σε δάσος οξιάς το οποίο από την εκτεταμένη χρήση τρακτέρ έχει φθαρεί σε σημαντικό βαθμό και έχει πολλές πέτρες και κροκάλες στις οποίες, κάτι που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του βηματισμού μας τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας. Σε μια ωρίτσα μετά την πέτρα θα φτάσουμε σε μεγάλο χωματόδρομο και θα στρίψουμε αριστερά όπου σε 5 λεπτά θα φτάσουμε σε σημείο θέας. Από το σημείο αυτό και μετά η θέα προς τις κορυφές Πέτερνικ 1749, Αλέξανδρος 1659, Παρθένα 1385, Σκόλο Μπίλο 1402, Λιβάδια 1377 θα είναι υπέροχη. Η ομάδα κορυφής θα συνεχίσει την πορεία και μετά από περίπου μια 30 λεπτά θα φτάσει στη βάση της Κακούρου, από εκεί με μια πορεία περίπου μισής ώρας, έντονα ανηφορικής θα φτάσει στη βραχώδη κορυφή. Λόγο της διαμόρφωσης της κορυφής, βράχος , θα πρέπει να προσέχουμε τα βήματα μας και να αποφύγουμε την προσέγγιση μας στην άκρη της λόγο των γκρεμών. Μετά την απαραίτηση στάση θα πρέπει να προσέξουμε και στο κατέβασμα στο απότομο πεδίο μέχρι να πιάσουμε το “κανονικό” μονοπάτι.

Θα δημιουργηθεί και Β' Ομάδα η οποία θα ακολουθήσει την πορεία έως ένα σημείο θέας στα 900 περίπου μέτρα στα 4,2 χλμ απόσταση, όπου και θα κάτσει για να απολαύσει τη θέα στην περιοχή και τις τριγύρω κορυφές. Μετά θα επιστρέψει στο χωριό από την ίδια πορεία και θα έχει χρόνο να γευματίσει μέχρι την επιστροφή της Α΄Ομάδας.

Οι συνολικές ώρες ανάβασης είναι περίπου 4 για την ομάδα κορυφής και θα χρειαστούμε και άλλες 3 για την επιστροφή στο σημείο εκκίνησης.
Η υψομετρική ανάβαση είναι περίπου πάνω από 1000 μέτρα και η απόσταση ως την κορυφή κοντά στα 6 χλμ., όποιος πάει στην ομάδα κορυφής θα πρέπει να έχει αρκετά καλή φυσική κατάσταση για να φτάσει ενώ πρέπει να υπολογίζει-προβλέψει να έχει δυνάμεις και για την επιστροφή στο κακοτράχαλο δρόμο.
Αναχώρηση αργά το απόγευμα και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη μετά τις 19:00.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας στο δασωμένο περιβάλον που θα συναντήσουμε στο τέλος της ανάβασης πριν την κορυφή λόγο της ολισθηρότητας των φύλλων και της μεγάλης κλίσης.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών ή και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.
Κόστος συμμετοχής: Μέλη 13 ευρώ, άνεργοι-φοιτητές 10 ευρώ.
Εξοπλισμός: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια (Όχι χαμηλά παπούτσια), μπατόν πεζοπορίας (θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό στο μονοπάτι), αδιάβροχο αντιανεμικό μπουφάν, fleece, νερό τουλάχιστον 2,5 λίτρα υγρά, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καπέλο, σκούφος, γάντια καθώς και ΔΕΥΤΕΡΑ ΡΟΥΧΑ και ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ τα οποία θα είναι στο λεωφορείο για να αλλάξουμε όταν κατεβούμε.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ:
Όλη η περιοχή της Αλμωπίας ήτανε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια του Α' Π.Π. ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις και στις Βουλγάρικες που είχαν καταλάβει και οχυρωθεί στις κορυφογραμμές της περιοχής.
Η κορυφή Κακούρου 1354 και το Βουλγάρικο παρατηρητήριο της (υπολοίματα των χαρακωμάτων του μπορούν να δουν λίγο πριν την κορυφή) καταλήφθηκε στα πλαίσια επίθεσης του 35ου Συντάγματος υπό το συνταγματάρχη Γαργαλίδη με νυχτερινή έφοδο το Σεπτέμβριο του 1918, κάτι το οποίο άνοιξε το δρόμο για την επίθεση στο στρατηγικής σημασίας ύψωμα Γκόλο Μπίλο και την υποχώρηση των αντίπαλων δυνάμεων από την περιοχή Πρεσλάπ.
Αν και σπάνιο είναι πιθανό κατά την πορεία μας να συναντήσουμε κάποιο θραύσμα ή καλύκα από τυφέκια.
 
Η κορυφή Κακούρου, Κουκουρού για τους τοπικούς ή Κουκουρούζ Σελίμ σύμφωνα με χάρτη του Α' Π.Π., είναι μια χαρακτηριστική πυραμίδα απομωνομένη και ξεχωριστή ακόμα και από πολύ μακριά στον κάμπο της Αλμωπίας, ανάμεσα στο Πρεσλάπ που είναι Ανατολικά της (Δυτικά του Πινόβου) και στο Πέτερνικ που είναι στα δυτικά της.