4-6/01/2019 ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ 4-6/01/2019


Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει τριήμερη εξόρμηση στην Κόνιτσα για την γιορτή των Θεοφανίων.

Η περιοχή της Κόνιτσας είναι ένας ορεινός χώρος με την ομώνυμη κωμόπολη και 42 χωριά. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Ιωαννίνων. 
Στα βορειοδυτικά του Δήμου Κόνιτσας κυριαρχεί ο ορεινός όγκος του Γράμμου, που αποτελεί το φυσικό όριο της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας με το Νομό Καστοριάς και την Αλβανία. Στο κέντρο και στα ανατολικά δεσπόζει το δεύτερο σε ύψος βουνό της Ελλάδας, ο Σμόλικας και λίγο πιο πέρα στέκει η Βασιλίτσα, χωρίζοντας την Ήπειρο από τη Δυτική Μακεδονία. Στα νοτιοανατολικά βρίσκεται η μεγαλόπρεπη χαράδρα του Αώου, που σχηματίζεται ανάμεσα από την Τραπεζίτσα και την απόκρημνη Τύμφη, αποτελώντας το όριο της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας με το διπλανό Ζαγόρι. Τέλος στα νότια στέκεται ο επιβλητικός ορεινός όγκος της Νεμέρτσικας και του γειτονικού Δούσκου.

Ανάμεσα από τα πανέμορφα και συνάμα άγρια αυτά βουνά κυλούν ορμητικά τα νερά τριών μεγάλων ποταμών και πλήθους παραποτάμων τους. Οι τρεις μεγάλοι ποταμοί: Αώος, Βοϊδομάτης και Σαραντάπορος, ενώνονται στον κάμπο της Κόνιτσας και των γύρω χωριών και ως ένας ποταμός πλέον, Αώος, κατευθύνουν βιαστικά τα νερά τους για τις ακτές της Αδριατικής, διαμέσου της Αλβανίας.

Η ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας αντανακλάται σχεδόν ξεκάθαρα στα χαρακτηριστικά και στις συνήθειες των ανθρώπων που από αρχαιοτάτων χρόνων κατοικούν εδώ, συνθέτοντας ένα μωσαϊκό από 47 οικισμούς. Ο Δήμος της Κόνιτσας, απαρτίζεται από τέσσερις διακριτές ανθρωπογεωγραφικές ενότητες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η κάθε μία, όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει –όπως άλλωστε και στο παρελθόν- η ίδια η πόλη της Κόνιτσας. Οι ενότητες αυτές είναι οι εξής: στα νότια η πόλη της Κόνιτσας και τα γύρω από τον κάμπο της χωριά, στα ανατολικά τα χωριά της λάκκας Αώου, στα βορειοδυτικά τα Μαστοροχώρια και στα μεγάλα υψόμετρα των βουνών τα Βλαχοχώρια. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του τόπου: http://www.konitsa.gr 

Βαθμός Δυσκολίας : Β+
Συντονιστές : Χρήστος Παπαχρήστου, Παντελής Σταυριανουδάκης, Ελένη Βρυώνη

Αναχώρηση από το αρχαιολογικό μουσείο την Παρασκευή 4/1/2019 4:00 μ.μ και επιστροφή αργά το βράδυ της Κυριακής 6/1/2019.

Διαδρομή Σαββάτου 05/01/2019.
Κόνιτσα - Τραπεζίτσα - Κόνιτσα
Βαθμός Δυσκολίας : Β+, Χιλιομετρική απόσταση 13 χλμ
Υψομετρική ανάβασης κατάβασης 1115m
Η Τραπεζίτσα είναι ένα ιδιόμορφο βουνό που ενώ είναι πολύ απότομο από όλες τις πλευρές είναι κατάφυτο κάτι εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα βουνά της περιοχής. Το πυκνό δάσος καλύπτει το βουνό μέχρι και την κορυφή στα 2024μ σε αντίθεση με όλα τα άλλα βουνά της περιοχής που η βλάστηση δεν ξεπερνά τα 1500 μέτρα. 

Η διαδρομή ξεκινά από τον αυχένα στο δρόμο από την Κόνιτσα προς το χωριό Πηγή (ASASMN-ARXH) και ακολουθεί το καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι μέχρι τα 1800μ υψόμετρο. Η σήμανση είναι με κόκκινο-κίτρινα μεγάλα μεταλλικά σημάδια αλλά και η ποιότητα του μονοπατιού κατά το μεγαλύτερο μέρος είναι άριστη. Αρχικά ακολουθεί την δεξιά ομαλή ράχη του αυχένα και έπειτα αρχίζει να τραβερσάρει τις βόρειες πλαγιές. Μετά από περίπου μια ώρα πορεία περνά από μια χαρακτηριστική τοποθεσία με τον ονομασία Ασπρόχωμα όπου είναι μια μεγάλη σάρα και το χώμα έχει άσπρο χρώμα. Στα 1230 μέτρα συναντάμε διασταύρωση προς τα δεξιά που πηγαίνει προς την κορυφή Αημηνάδια 1665μ. Λίγο ψηλότερα συναντάμε ένα κτιστό πέτρινο κούκου με ύψος πάνω από 2 μέτρα δίπλα στο μονοπάτι, το σημείο αυτό είναι καλό για στάση. Στη συνέχεια η διαδρομή έχει κατεύθυνση ανατολική και περνά από μια βρύση με λιγοστό νερό με την ονομασία Γόνη που πιθανόν να μην έχει νερό όλο το χρόνο. Δεξιά πάνω μας υψώνονται οι απότομοι βράχοι της κορυφής από τους οποίους εμείς περνάμε από χαμηλά με στόχο να φτάσουμε στην βορειοανατολική ράχη του βουνού. Αν συνεχίσουμε λίγο ακόμα στην ράχη, κατεβαίνοντας λίγο αρχικά, συναντάμε σε 50 περίπου μέτρα τον πραγματικό βράχο της κορυφή που για να ανέβει κανείς θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Στην κορυφή υπάρχει ένα μικρό τριγωνικό μεταλλικό σημάδι και όχι τριγωνομετρικό. Η θέα ήταν καταπληκτική προς τις κορυφές της Τύμφης (Γκαμήλας) και του Σμόλικα. Η κατάβαση γίνετε από την ίδια διαδρομή αφού η κλίση του βουνού από όλες τις πλευρές δεν αφήνει περιθώρια εύκολη κατάβασης από άλλη πλευρά.

Διαδρομή Κυριακής 06/01/2019.
Αναλόγως των καιρικών συνθηκών και της ώρας αναχώρησης θα πραγματοποιηθεί μια από τις παρακάτω διαδρομές,.
Άνω Κλειδωνιά - Πάπιγκο – Άνω Κλειδωνιά.
Κλειδωνιά – Γεφυρα Αρίστης – Κλειδωνιά.
Κόνιτσα – Μονή Στομίου – Κόνιτσα.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά παπούτσια, γκέτες ορειβασίας, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης, μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα για τις πεζοπορικές διαδρομές, γάντια, σκούφος, φακός κεφαλής, αλουμινοκουβέρτα, κουτί Α’ βοηθειών, σφυρίχτρα. 

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για λόγους ασφάλειας της ορειβατικής ομάδας.

Συμμετοχή στο λεωφορείο: 65€ για τα μέλη του συλλόγου, 75€ για τα μη μέλη του συλλόγου. 
Η διαμονή μας θα γίνει στο ξενοδοχείο "ΚΟΝΙΤΣΑ -ΠΑΝΟΡΑΜΑ" στην Κόνιτσα.
Το κόστος ανέρχεται σε 65,00 € το δίκλινο ανά βραδιά, 80,00 € το τρίκλινο ανά βραδιά και 90,00 € το τετράκλινο ανά βραδιά, με πρωινό και δείπνο. Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται ποτά-αναψυκτικά. 
Το πρωινό είναι σε μπουφέ και περιλαμβάνει ζυμωτό ψωμι, βούτυρο, μέλι, κέικ, αυγά, ζαμπόν τυρί, γιαούρτι, δημητριακά, ρυζόγαλο,τραχανά, φρούτα, καφέ, γάλα, χυμό.
Το δείπνο της πρώτης βραδιάς περιλαμβάνει σαλάτα και φέτα ανά 2 άτομα, ατομική χειροποίητη πίτα, χοιρινή μπριζόλα ή φιλέτο κοτόπουλο ή μπιφτέκι με ριζότο ή πατάτες τηγανιτές και επιδόρπιο. Το δείπνο της δεύτερης βραδιάς περιλαμβάνει μοσχάρι γιουβέτσι σε πήλινο ή μοσχάρι βραστό ή γίδα βραστή.

https://panorama-konitsa-gr.book.direct/el-gr

Λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης των ημερών οι θέσεις είναι περιορισμένες και καλό θα είναι να δηλώσουμε τις συμμετοχές μας ως τις 21 Δεκεμβρίου. 

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη γραμματεία του Συλλόγου.