22/12 ΠΑΠΑ ΡΕΜΑ - ΚΡΕΒΑΤΙΑ

Παπά Ρέμα
 
Διαδρομή: Άγιοι Απόστολοι  Βροντούς 388μ. – ρέμα παπά -Κρεβάτια 1008 μ - Άγιοι Απόστολοι  Βροντούς 388μ. (κυκλική διαδρομή)
Συντονιστές: Μπιτζένης Δημήτριος & Σταυριανουδάκης Παντελής
Μήκος διαδρομής: 14,5 km
Βαθμός δυσκολίας: Β
Ώρες διαδρομής: 6 ώρες
 
Αναχώρηση 7:00 πμ όπως πάντα από τα γραφεία του συλλόγου (Καρόλου Ντηλ με Τσιμισκή γωνία). Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις.
 
Άφιξη στο καταφύγιο Ύστερα από περίπου μιάμιση ώρα θα φτάσουμε στο εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων στη Βροντού Πιερίας (υψόμ. 388 μ.). Από εκεί θα ξεκινήσει η πορεία γύρω από το Παπά Ρέμα αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.
 
Το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε αρχικά είναι χαραγμένο στη νότια όχθη του ρέματος και μας οδηγεί προς τα δυτικά, κόντρα στη ροή του νερού. Θα κινηθούμε μέσα σε δάσος οξιάς και πεύκου σε ικανή απόσταση από το ρέμα ακολουθώντας τα κοκκινοκίτρινα σημάδια (κίτρινο φόντο με κόκκινο κύκλο).
 
Στα δυόμιση χιλιόμετρα διαδρομής θα συναντήσουμε μία μεγάλη εσοχή βράχου αρκετά ενδιαφέρουσα και θα κάνουμε ολιγόλεπτη στάση ανασύνταξης.
 
Στα επτά χιλιόμετρα από την αρχή της πορείας μας θα βρεθούμε στη διασταύρωση για Παπά Αλώνι και Μεσονήσι (υψομ. 860 μ.). Εκεί θα στρίψουμε δεξιά και θα αρχίσει η κάθοδός μας προς το ρέμα, η διάσχιση του οποίου θα γίνει από ένα σημείο όπου σχηματίζονται καταρράκτες και λιμνούλες. Η διάσχιση του ρέματος απαιτεί προσοχή για να μην γλιστρήσουμε . Στη συνέχεια, η πορεία τρέπεται προς ανατολάς και ανεβαίνει τραβερσαριστά την βόρεια όχθη του ρέματος. Η σήμανση συνεχίζει να είναι κοκκινοκίτρινη αλλά αντίστροφη (κόοκινο φόντο με κίτρινο εσωτερικό κύκλο) Σε μιάμιση ώρα περίπου θα βρεθούμε στο οροπέδιο Κρεβάτια, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο καταφύγιο (υψόμ. 1008 μ.). Εκεί θα γίνει μεγάλης διάρκειας στάση για ξεκούραση και φαγητό για όσους το επιθυμούν. Η κατάβαση προς το σημείο εκκίνησης θα γίνει από το μονοπάτι που κατηφορίζει στη βόρεια ράχη του ρέματος και αρκετά ψηλότερα από αυτό. Θα πεζοπορήσουμε μέσα σε δάσος πεύκου και βελανιδιάς, σε μικρά λιβάδια με θέα προς τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου και σε πλαγιές με χαμηλή βλάστηση. Η σήμανση γίνεται γαλαζοκίτρινη. Σε περίπου μιάμιση ώρα θα βρεθούμε και πάλι στο εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων, όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο. Στην πορεία μας μπορούμε να επισκεφτούμε και το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας που χρονολογείται γύρω στο 1600 και είναι κτισμένο σε απόκρημνο βράχο πάνω από το ρέμα.
Η αναχώρησή μας από την περιοχή υπολογίζεται στις 5:00 το απόγευμα.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά τη διάρκεια της πορείας θα συναντήσουμε ρεματιές που περνούν κάθετα το  μονοπάτι με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ολίσθησης  και  τραυματισμού. Συνιστούμε ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάσχιση όπου και είναι απαραίτητα τα ορειβατικά μποτάκια και όχι απλά αθλητικά παπούτσια.
 
Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, ζακέτα fleece η μάλλινη, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα. Προαιρετικά δεύτερα ρούχα & παπούτσια στο λεωφορείο για χρήση μετά το τέλος της πορείας
 
Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια της ομάδας.
 
Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
 
Συμμετοχή:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€
Άνεργοι & Φοιτητές: 10€
Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ.
 
Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889