13/12/2015 ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΜΠΑΡΜΠΑΛΑΣ

ΟΛΥΜΠΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΛΑΣ

Κορυφή Μπαρμπαλάς (1847 μέτρα)

Τύπος εξόρμησης: Ανάβαση

Βαθμός δυσκολίας: Β-Γ

13 Δεκεμβρίου 2015

Αναχώρηση στις 07:00 (όλοι θα πρέπει να παρευρίσκονται έως τις 06:45 στον χώρο γιατί το λεωφορείο θα φύγει στις 7:00) από τα γραφεία του συλλόγου, άφιξη στο χώρο που θα ξεκινήσουμε μετά από 2 περίπου ώρες.

Η διαδρομή ξεκινά από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας πάνω από τη Βροντού Πιερίας και υψόμετρο περίπου 350 μέτρα. Από εκεί, κινούμενοι αρχικά μέσα σε χαμηλή βλάστηση και μετά το υψόμετρο των 750 μέτρων σε οξιές και μαυρόπευκα, σε 1:30 με 2:00 ώρες φτάνουμε στο οροπέδιο Κρεβάτια, όπου μετά από λίγο συναντούμε και το ομώνυμο καταφύγιο, σε υψόμετρο 1020 μέτρων.

Η πρώτη ομάδα, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΔΙΟ, θα επιχειρήσει για την κορυφή Μπαρμπαλά και θα ακολουθήσει το μονοπάτι μετά το καταφύγιο που ελίσσεται, αρκετά ανηφορικό στην αρχή, ανάμεσα σε οξιές και μαυρόπευκα, ενώ λίγο πριν την κορυφή, γίνεται πάλι έντονα ανηφορικό, σε γυμνή πλαγιά με λίγα πυξάρια. Η ανάβαση, από το καταφύγιο ως την κορυφή, διαρκεί περίπου 2:00 με 2:30 ώρες και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω της κλίσης και της υγρασίας για την αποφυγή πτώσεων.

Η δεύτερη ομάδα θα φτάσει με πιο αργό ρυθμό στο καταφύγιο όπου και θα περιμένει την πρώτη ομάδα για να επιστρέψουν κάτω μαζί.
Το καταφύγιο έχει υποδομή για όποιον θέλει να γευματίσει ή να πιει κάποιο ρόφημα. 

Η επιστροφή γίνεται από το ίδιο μονοπάτι.

Συνολική διάρκεια της πορείας περίπου 7+ ώρες, για όσους ανέβουν στην κορυφή.

Επιστροφή αργά το βράδυ, αναχώρηση από την περιοχή περίπου στις 17:00.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), 2 μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, {πιολέ-κραμπόν ανάλογα με το πεδίο} .

Ώρες πορείας: 7+ για την ομάδα κορυφής. 4+ για την δεύτερη ομάδα.

Συντονιστές ανάβασης: Αλεξάνδρου Βασίλειος Καψούδας Πέτρος, Μπαντέκας Στέργιος

Προϋποθέσεις συμμετοχής: Στην ομάδα κορυφής μπορούν να συμμετέχουν ΜΟΝΟ άτομα με πολύ καλή φυσική κατάσταση και εμπειρία και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Άτομα που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ τις προϋποθέσεις θα αποκλειστούν. Σε περίπτωση βροχής, χιονιού ή πεδίου με υγρασία θα πρέπει να προσέχουμε τα βήματα μας για την αποφυγή πτώσεων και διαστρεμμάτων.

Αιτήσεις συμμετοχής: Όλοι θα πρέπει να έχουνε προπληρώσει το αντίτιμο έως την Παρασκευή το βράδυ στα γραφεία του συλλόγου. 

Το πρόγραμμα της ανάβασης μπορεί να τροποποιηθεί από τους συντονιστές ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες καθώς προέχει η ασφάλεια.