09/03-11/03 ΠΗΛΙΟ - ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ


 Ο ΕΟΣ Θεσ/νικης στο Πήλιο (ΤΡΙΗΜΕΡΟ 9/03-11/03)

Συντονιστές : Λιτσαρδακης, Μπιτζένης

 Σάββατο 9/03 Αναχώρηση
Αναχώρηση το Σάββατο 9/03 στις 09:00 από το αρχαιολογικό μουσείο με κατεύθυνση την Τσαγκαράδα Πηλίου, όπου θα γίνει και η διαμονή μας με μια ενδιάμεση στάση για ξεμούδιασμα. Άφιξη το μεσημέρι στη Τσαγκαράδα στους ξενώνες. Αμέσως μετά από την τακτοποίηση ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε σε μία εύκολη κατηφορική διαδρομή 5 περίπου χιλιομέτρων και από υψόμετρο 480 μέτρων στην επιφάνεια της θάλασσας μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλης φυσικής ομορφιάς, για να καταλήξουμε κατόπιν στη μεγάλη αμμουδερή παραλία Παπά Νερό στον Αι Γιάννη περνώντας πρώτα από το λιμανάκι της Νταμούχαρης. (Σήμανση: πινακίδες, κόκκινα σημάδια) Στον Άγιο Ιωάννη μπορούμε να καθίσουμε για λίγη ώρα για ένα καφέ και μετά θα επιστρέψουμε με το λεωφορείο που θα μας περιμένει πίσω Τσαγκαράδα για φαγητό και ξεκούραση.
Ώρες πορείας 2 περίπου . Βαθμός δυσκολίας Α
  
Κυριακή 10/03 Διάσχιση Καλά νερά - Τσαγκαράδα
Αναχώρηση 8:30 με το λεωφορείο για προορισμό τα Καλά Νερά.
Εδώ θα χωριστούμε σε δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες θα ξεκινήσουν μαζί.
Α΄ ομάδα: Διάσχιση Καλά νερά - Μηλιές
Όσοι θελήσουν μπορούν να ακολουθήσουν το πρώτο κομμάτι της διαδρομής από την εκκίνησης της διαδρομής και μέχρι το χωριό Μηλιές μία απόσταση 5 χιλιομέτρων από το ύψος της θάλασσας και μέχρι το υψόμετρο των 378 μέτρων στη πλατεία των Μηλεών (Σήμανση: κόκκινα σημάδια).  Πρόκειται για μια εύκολη πορεία σε θαυμάσιο καλντερίμι ανάμεσα σε ελαιώνες, περνώντας από μια ρεματιά που πάντα έχει νερό, που καταλήγει σε ένα πανέμορφο ιστορικό χωριό του Πηλίου. Ίσως η καλύτερη εισαγωγή στις ομορφιές του Πηλίου. Η ομάδα θα παραμείνει στις γραφικές Μηλιές για 2-3 ώρες και θα περιηγηθεί στις ομορφιές του χωριού (Ιστορική εκκλήσία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1741) στην πλατεία του χωριού με θαυμάσιο επιχρυσωμένο τέμπλο και αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες, τον σιδηροδρομικό Σταθμό Μηλιών, την γέφυρα του ντε Κίρικο κλπ ). Στο τέλος της περιήγησης θα τους περιμένει το λεωφορείο και θα επιστρέψουν στη Τσαγκαράδα.
Ώρες πορείας 2 περίπου. Βαθμός δυσκολίας Β -
Β΄ ομάδα: Διάσχιση Καλά νερά - Τσαγκαράδα
Η διαδρομή συνεχίζει επάνω σε λιθόστρωτο καλντερίμι μέσα στο χωριό Μηλιές το οποίο καταλήγει σε χωματόδρομο και μονοπάτι καθώς μπαίνουμε στο δασωμένο μέρος της διαδρομής. Κατά διαστήματα συναντάμε λιθόστρωτα τμήματα δρόμου που χρησίμευε ως κύρια οδός μεταξύ των χωριών του Πηλίου. Η διαδρομή ξεκινάει από υψόμετρο 378 μέτρα, το υψηλότερο τμήμα της βρίσκεται στα 790 μέτρα και χαρακτηρίζεται ως μέτριας δυσκολίας.(Υψ. Ανάβαση: 1063 μ., υψ. Κατάβαση: 555 μ., Μέγιστο Υψόμετρο: 776 μ) Ωστόσο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι έχει μεγάλη διάρκεια και κάποια τμήματα ίσως έχουν κρατήσει χιόνι αυτή τη περίοδο. Αφού κατηφορίσουμε στο τελικό τμήμα της διαδρομής λίγο πριν την Τσαγκαράδα θα περάσουμε πάνω από το τοξωτό γεφύρι του Μυλοπόταμου χαρακτηριστικό δείγμα Πηλιορείτικης κατασκευαστικής τέχνης. Η συνολική διαδρομή είναι 16 χιλιόμετρα περίπου.
Ώρες πορείας 7 περίπου . Βαθμός δυσκολίας Β+
 
Καθαρή Δευτέρα 11/03 Ανάβαση Τισαίο όρος
Αναχώρηση στις 09:00 για το Τρίκερι από όπου και ξεκινάει η πορεία για το Τισαίο όρος. Η διαδρομή ξεκινάει από το εκκλησάκι της Παναγίας και κινείται ανηφορικά μέχρι την μεγάλη λάκα και από εκεί ως την κορυφή του Τισαίου όρους (644 μέτρα). Η θέα που θα συναντήσουμε αν οι συνθήκες το επιτρέψουν είναι εκπληκτική καθότι βλέπουμε όλο τον Παγασητικό κόλπο από την μια μεριά και τις Σποράδες στο Αιγαίο από την άλλη. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 2 ώρες και η κατάβαση 1,5. Από εκεί επιστρέφουμε πίσω από τον ίδιο δρόμο.  Μετά την εξόρμηση θα γευματίσουμε και θα αναχωρήσουμε με το λεωφορείο. Άφιξη στη Θεσσαλονίκη το βράδυ.
Ώρες πορείας 4 περίπου . Βαθμός δυσκολίας Β.
 
Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, ισοθερμικό, ζακέτα fleece, γάντια, σκούφος σακίδιο ημέρας, υδροδοχείο με νερό, σνακ για τις μέρες πορείας , δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα αφήσουμε στο λεωφορείο, φακός κεφαλής, σφυρίχτρα.
 
Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια της ομάδας.
 
Κόστος συμμετοχής:
Μεταφορά: 65 ευρώ για τα μέλη του συλλόγου και 75 ευρώ για τα μη μέλη.
Διαμονή: Το ξενοδοχείο Filoxenia (Τσαγκαράδα) με τιμή συμμετοχής κατά άτομο 44 ευρώ το διήμερο μαζί με το πρωινό. Στο παραπάνω ξενοδοχείο υπάρχει και η δυνατότητα να στηθούν σκηνές στο προαύλιο του ξενοδοχείου με υποχρεωτικό στους σκηνίτες το πρωινό στα 5 ευρώ το άτομο. Σε διαφορετικούς  ξενώνες στη Τσαγκαράδα υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενίας σε δίκλινο κατά άτομο με 60 ευρώ το διήμερο με πρωινό και 44 ευρώ σε τρίκλινο με πρωινό.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι μία περίοδος με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον για το Πήλιο είναι σημαντικό να γίνουν οι κρατήσεις το συντομότερο. Η συμμετοχή των φίλων ορειβατών εξασφαλίζεται με την έγκαιρη καταβολή του αντιτίμου που αφορά τη μεταφορά τους.
 
Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310266928, 2310240889
 
Συντονιστές:
Μπιτζένης Δημήτριος 6937085208
Λιτσαρδάκης Μιχάλης 6943106929