23/03-25/03 ΣΜΟΛΙΚΑΣ


Ο Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης στο Σμόλικα (ΤΡΙΗΜΕΡΟ 23/03-25/03)
 
Σμόλικας
Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, με υψόμετρο 2.637 μέτρα. Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και το δυτικό του νομού Γρεβενών. Περικλείεται από τον Γράμμο στα βόρεια, την Τύμφη στα νότια και την Πίνδο στα νότια και ανατολικά. Ουσιαστικά είναι τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που καταλαμβάνει ολόκληρη την δυτική Ελλάδα.
To Σμόλικα βόρεια τον χωρίζει από το όρος Γράμμος ο ποταμός Σαραντάπορος (παραπόταμος του Αώου), στα βορειοανατολικά χωρίζεται από το όρος Βοΐο με το Ζουζουλιώτικο ρέμα και με το ρέμα Παλιομάγερο. Στα νοτιοδυτικά ένας χαμηλός αυχένας χωρίζει το Σμόλικα από το βουνό Τραπεζίτσα, που βρίσκεται πάνω από την Κόνιτσα, ενώ στα νότια χωρίζεται από την Γκαμήλα με τον Αώο ποταμό, και τέλος στα ανατολικά τον χωρίζει από τον σχηματισμό της Βασιλίτσας, το ρέμα της Σαμαρίνας. 
Ο Σμόλικας τροφοδοτεί ακόμη με τα νερά του τους ποταμούς Σαραντάπορο, Αώο, και Αλιάκμονα. Από τον Σμόλικα πηγάζουν οι παραπόταμοι του Αλιάκμονα, Βενέτικος και Γρεβενιώτικος .
Στο Σμόλικα βρίσκονται μερικά από τα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας, όπως η Σαμαρίνα, η Σμίξη, η Φούρκα, οι Πάδες και άλλα.
Ο Σμόλικας διαθέτει πολλές κορυφές με υψόμετρο πάνω από 1600 μέτρα. Αυτές είναι οι: Μόσια (2610μ), Κούτσουρο (2318μ ), Καπετάν Τσεκούρα (2253μ), Μπογντάνι ή Βούζι (2239μ), Αλογότοπος (2230μ), Παλιοστρούγγι (2221μ ), Μισσοράχη (2217), Νταλιάπολη (2077μ),  Πέτρα Γκαγκαράντζα  (2045μ), Σμίλιανη (2014μ), Σκούρτζα (1799μ), Ανίτσα (1700μ), Κίρκορη (1860μ), Ζεκίρι (1700μ), Ταμπούρι (1878μ),  Γύφτισα (1752), Προφήτης Ηλίας Φούρκας   (1650μ) και Κλέφτης ( 1846μ). 
Δημοφιλείς αναβάσεις στην κορυφή του Σμόλικα γίνονται από τη Σαμαρίνα στα ανατολικά, από την Αγία Παρασκευή (ή Κεράσοβο) στα βόρεια και από το Παλιοσέλι και τους Πάδες από τα νότια.
Ο Σμόλικας καλύπτεται από πλούσια βλάστηση, που περιλαμβάνει κυρίως μαυρόπευκο, ρόμπολο, οξιά και διάφορα φυλλοβόλα. 
Κάτω από την υψηλότερη κορυφή του σχηματίζεται η Δρακόλιμνη. Μικρότερες παροδικές αλπικές λίμνες σχηματίζονται σε λοιπά σημεία του βουνού. Οι Δρακόλιμνες είναι ορεινές υποαλπικές λίμνες στην Βόρεια Πίνδο. Οι υψηλές θερμοκρασίες, τα λιγοστά θρεπτικά συστατικά, η έντονη ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι, η έλλειψή της τον χειμώνα για αρκετούς μήνες, καθιστούν τις αλπικές λίμνες μοναδικά οικοσυστήματα. Δεύτερη σε μέγεθος μετά την Γκαμήλα, αλλά ισάξιας ομορφιάς, είναι η Δρακόλιμνη του Σμόλικα ή Λύγκα όπως αλλιώς λέγεται. Στα βλάχικα λέγεται Ντιβιρλίγκα. 
Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.150 μέτρων κάτω από τον κώνο που σχηματίζει η κορυφή του Σμόλικα. Έχει έκταση 3 με 4 στρέμματα, με περίμετρο περίπου 375 ανθρώπινα βήματα, αλλά έχει μεγάλο βάθος.
 
Σάββατο 23/03: ΠΑΔΕΣ-ΑΩΟΣ
Αναχώρηση το Σάββατο 23/03 στις 7:00 π.μ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση το χωριό Πάδες μέσω Εγνατίας οδού. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.140μ. στις πλαγιές του Σμόλικα και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Ιωαννίνων, διοικητικά ανήκει στον Δήμο Κόνιτσας. Άφιξη μετά από 5.30 ώρες περίπου (247χλμ), με μια ενδιάμεση στάση για ξεμούδιασμα. Αμέσως μετά από την τακτοποίηση στον ξενώνα Munti Smolikas που θα μας φιλοξενήσει ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε την διαδρομή της ημέρας.
Από το χωριό Πάδες ξεκινάει η όμορφη διαδρομή μέσα στις βελανιδιές και στους κέδρους που οδηγεί στις όχθες του ποταμού Αωού. Φτάνουμε σε μια τοποθεσία με βάθρα από άργιλο και αμμουδιά . Η εκκίνηση τις διαδρομής γίνεται από τα 1.140μ. και καταλήγει στα 660μ. υψόμετρο. Επιστροφή από το ίδιο-δηλαδή ανάβαση από τα 660μ. στα 1.140μ. υψόμετρο.
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 6
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 2-3
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: A+

Κυριακή 24/03: ΠΑΔΕΣ-ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ(2.150μ.)-ΚΟΡΥΦΗ ΣΜΟΛΙΚΑ- ΓΕΡΟ(2.637μ.)          
Νωρίς το πρωί παίρνουμε πρωινό και ξεκινάμε την πορεία μας στις 7:00π.μ. Η ανάβαση ξεκινάει από τον ξενώνα μας  στην πλατεία του χωριού . Το μονοπάτι είναι ανηφορικό και μετά από 1,6χλμ συναντάμε διχάλα (προς Σάρα ή Παντελέξαρχο). Στα 2,6 χλμ. το μονοπάτι ξανα-ενώνεται. Η διαδρομή γίνεται μέσα σε πλούσια βλάστηση από μαυρόπευκα, ενώ υψηλότερα συναντάμε τα επιβλητικά ρόμπολα αρκετά από αυτά χτυπημένα από κεραυνούς. Στα 2.050μ. στον αυχένα Μουγκουρίδα, το μονοπάτι ενώνεται με αυτό που έρχεται από το Παλιοσέλι και κινείται πλέον σε αλπικό τοπίο. Στα 2.150μ. συναντάμε την Δρακόλιμνη με τα δρακάκια της-Αλπικοί Τρίτωνες! Για να την προσεγγίσουμε θα χρειαστούμε περίπου 8 χιλιόμετρα και 3 – 4 ώρες πεζοπορίας (Β’ ομάδα). Κατόπιν έχουμε συνεχόμενη ανηφόρα για την κορυφή του Σμόλικα το Γέρο (Α’ ομάδα). Θα χρειαστούμε περίπου 1.30΄ για να πατήσουμε στα 2.637μ., στην δεύτερη υψηλότερη κορυφή της Ελλάδος. Αναλόγως των καιρικών συνθηκών, υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν κραμπόν για να φθάσουμε στην κορυφή. Όσοι γνωρίζουν την χρήση τους μπορούν να δανειστούν από το σύλλογο.
Α’ ΟΜΑΔΑ(ΜΕΧΡΙ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ):
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 19 χλμ.
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΒΑΣΗΣ: 1500μ.
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 9-10
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Γ
Β’ ΟΜΑΔΑ (ΜΕΧΡΙ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ):
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 16 χλμ.
 ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΒΑΣΗΣ: 1000μ.
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 7-8
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: B με B+ (αναλόγως των καιρικών συνθηκών)

Δευτέρα 25/03: ΠΑΔΕΣ-ΚΟΡΥΦΗ ΤΣΟΥΜΑ ΚΑΛΙΟΡΟ(ΑΛΟΓΟΤΟΠΟΣ)2.230μ.
Μαζεύουμε τα πράγματά μας νωρίς το πρωί και μετά το πρωινό γεύμα ξεκινάμε το περπάτημα της ημέρας στις 7:30 π.μ. Η διαδρομή ξεκινάει μετά από το Μυλοπόταμο, λίγο μετά από το χωριό Πάδες. Η ανάβαση αρχίζει από τα 1.050μ. και φτάνει στην κορυφή των 2.230μ. Στο μονοπάτι συναντάμε πεύκα, κέδρους, τεράστια ρόμπολα και βγαίνοντας στο αλπικό κομμάτι ανοίγεται μπροστά μας τοπίο μοναδικής θέας που περιλαμβάνει την οροσειρά της Τύμφης, τον Σμόλικα, την Μόσια, το Περιστέρι, το Αυγό στην Βάλια Κάλντα, τις Φλέγγες, τα Άγραφα, κ.α. Επιστροφή στους Πάδες, φαγητό και αναχώρηση το απόγευμα για Θεσσαλονίκη.
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 14 χλμ.
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΒΑΣΗΣ: 1180μ.
ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 5-6
ΒΑΘΜΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: B

ΔΙΑΜΟΝΗ
Η διαμονή μας θα λάβει χώρα στον ξενώνα MUNTI SMOLIKAS στο χωριό Πάδες σε τετράκλινα, εξάκλινα και οχτάκλινα δωμάτια. Η τιμή είναι 13€ κατ’άτομο για κάθε διανυχτέρευση. Προαιρετικά, υπάρχει δυνατότητα πρωϊνού γεύματος σε μπουφέ με επιβάρυνση 5€ κατ’ άτομο. Επίσης, ο ξενώνας διαθέτει πολύ ωραία γεύματα(δοκιμασμένα από τον γευσιγνώστη μας Παντελή Σταυριανουδάκη)είτε “α λα καρτ”, είτε πλήρες μενού στην τιμή των 10€(σαλάτα άνα 4 άτομα, γαλοτύρι και επιλογή του κυρίως πιάτου).
Συντονιστές : Σταυριανουδάκης Παντελής, Μανιάτης Γιώργος, Παλάγκας Δημήτρης
Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες ορειβασίας, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης, μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα για τις πεζοπορικές διαδρομές, γάντια, σκούφος, φακός κεφαλής, αλουμινοκουβέρτα, κουτί Α’ βοηθειών, σφυρίχτρα. 

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για λόγους ασφάλειας της ορειβατικής ομάδας.
Συμμετοχή στο λεωφορείο: 65€ για τα μέλη του συλλόγου, 75€ για τα μη μέλη του συλλόγου.