31/03 ΚΙΣΣΑΒΟΣ


ΚΙΣΣΑΒΟΣ
 
Διαδρομή: Καταφύγιο Κισσάβου(1.517 μ.) - Κορυφή Πρ. Ηλίας(1.978 μ.) - Σπηλιά(850 μ.)  Από την νότια πλευρά
Συντονιστές: Τοπαλίδης, Κατσαρος, Κουγιώνης
Βαθμός Δυσκολίας: Β++
Ώρες διαδρομής: 6 ώρες
 
Αναχώρηση 7:30 πμ όπως πάντα από τα γραφεία του συλλόγου (Καρόλου Ντηλ με Τσιμισκή γωνία). Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις, με προορισμό το καταφύγιο του ΕΟΣ Λάρισας. Άφιξη μετά από 2,5 ώρες περίπου.
 
Η πορεία ξεκινά από το καταφύγιο του ΕΟΣ Λάρισας σε υψόμετρο 1517μ. Με νοτιοανατολική κατεύθυνση αρχικά κινούμαστε πάνω στα απομεινάρια ενός παλιού λιφτ και στη συνέχεια σε γιδόστρατα. Το μονοπάτι καταλήγει σε χωματόδρομο κάτω από το κτίριο του ΟΤΕ και στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στην αρχή της χαρακτηριστικής ράχης που οδηγεί στην κορυφή. Ακολουθώντας τη ράχη σε μισή ώρα καταλήγουμε στην κορυφή του βουνού με το υπόγειο εκκλησάκι του Πρ.Ηλία. Η θέα απο την κορυφή είναι εντυπωσιακή.
Από την κορυφή αρχίζουμε να κατηφορίζουμε προς τα νοτιοανατολικά την απότομη πέτρινη πλαγιά ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια. Κινούμαστε συνεχώς στο «χείλος» της νότιας πλευράς του λουκιού του Κισσάβου, έχοντας καταπληκτική θέα στην πιο άγρια πλευρά του βουνού. Συνεχίζοντας την κατηφόρα προσεγγίζουμε τα πρώτα δένδρα και γρήγορα καταλήγουμε σε φαρδύ διάσελο με χαρακτηριστικό τριγωνικό βράχο και σημάδι πάνω του. Για τη Σπηλιά στρίβουμε δεξιά και μπαίνουμε στο πυκνό δάσος με έλατα. Τραβερσάρουμε την κατάφυτη πλαγιά περνάμε δύο μικρά ρεματάκια και ανεβαίνουμε γρήγορα στην απέναντι ράχη. Από εδώ κατηφορίζοντας καταλήγουμε στη «Συναχόβρυση», πηγή με ποτίστρα και μικρό εικονοστάσι. Εδώ καταλήγει και ο δρόμος που έρχεται από τη Σπηλιά. Ακολουθώντας πάντοτε την πέτρινη ράχη προσπερνάμε κολονάκι της ΓΥΣ και βλέποντας τα πρώτα σπίτια του χωριού φτάνουμε σε ποτίστρα και μεγάλη στέρνα δίπλα σε στάνες. Ακολουθώντας τον χωματόδρομο που βρίσκεται δίπλα στο πευκοδάσος φτάνουμε στα πρώτα σπίτια του χωριού και από εκεί στην πλατεία.
 
Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, γκέτες, ζακέτα fleece ή μάλλινη, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα. Προαιρετικά δεύτερα ρούχα & παπούτσια στο λεωφορείο για χρήση μετά το τέλος της πορείας
 
Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια της ομάδας.
 
Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
 
Συμμετοχή:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€
Άνεργοι & Φοιτητές: 10€
Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ.
 
Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889