19~21-06-2021 ΓΡΑΜΜΟΣ

ΓΡΑΜΜΟΣ

Κορυφές:
Τσούκα Πέτσικ (2521 μ),
Περήφανο (2444μ)
Άνω Αρένες (2196 μ)
Γκέσος (2163)
Χάρος  (1447 μ)
Τύπος εξόρμησης: Πολυήμερο με αναβάσεις στο Γράμμο
Βαθμός δυσκολίας: Β+Β-

Ενημερωτικά στοιχεία: Ο Γράμμος είναι το 4ο υψηλότερο βουνό της χώρας μετά τον Όλυμπο 2918, Σμόλικα 2637, Βόρα 2524 και ανάμεσα στα 5 πιο ψηλά με υψόμετρο πάνω από 2500 μέτρα, κλείνει τη λίστα η Γκιώνα 2510. Έχει πολλές και σημαντικές κορυφές και βρίσκεται στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι στα χαμηλότερα υψόμετρα σκεπασμένος από πυκνά δάση και από αυτόν ξεκινούν πολλά υδάτινα ρεύματα όπως ο Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος. Στο Γράμμο διεξήχθη η τελική φάση του εμφυλίου πολέμου και έγιναν αρκετές σκληρές μάχες ιδιαίτερα κατά το διάστημα 1948-1949.

Συντονιστές εξόρμησης: Μπιτζένης Δημήτρης, Κούρος Παναγίωτης

1η ημέρα: Σάββατο 19 Ιουνίου:
Αναχώρηση στις  8:00 από το χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ακολουθούμε την Εγνατία και από την έξοδο για Καστοριά, Νεστόριο και προορισμό στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Υπολογίζουμε ότι θα φτάσουμε γύρω στις 12 το μεσημέρι. Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης βρίσκεται σε υψόμετρο 1450μ. στην καρδιά του Γράμμου, περίπου 50 χλμ. νοτιοδυτικά της Καστοριάς και η λειτουργία του αποτελεί υπόδειγμα θεματικού τουρισμού και ένα μεγάλο κεφάλαιο στις ιστορικές-φυσιολατρικές διαδρομές στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Θα μας γίνει οργανωμένη ξενάγηση  και θα υπάρξει ομιλία και παρουσίαση με θέμα τα γεγονότα στο Γράμμο την περίοδο του εμφυλίου. Μετά θα γίνει ορειβατική πορεία από το Πάρκο Συμφιλίωσης στη κορυφή Χάρος – κορυφή Πύργος Κοτύλης – Πάρκο Συμφιλίωσης μία κυκλική πορεία 9 χιλιομέτρων σχετικά εύκολη με 440 μέτρα υψομετρική  Ώρες πορείας περίπου 2,5 ανάλογα με τις στάσεις. Καλό θα είναι για το μεσημέρι να έχουμε ένα κολατσιό μαζί μας  γιατί το γεύμα θα το κάνουμε στην Αετομηλίτσα
Αναχώρηση στις 16:00 και άφιξη στην Αετομηλίτσα μετά από περίπου μιάμιση περίπου μιάμιση ώρα. Ένα χωριό στα ορεινά των Ιωαννίνων, το οποίο έχει ζωή μόνο πέντε μήνες τον χρόνο! Η Αετομηλίτσα, ένα βλαχοχώρι που βρίσκεται «σκαρφαλωμένο» στις νότιες πλαγιές του Γράμμου σε υψόμετρο 1.520 μέτρων -διεκδικώντας την πρωτιά του ψηλότερου χωριού της Ελλάδας- πέφτει σε χειμέρια νάρκη από τα μέσα Οκτωβρίου και «ξυπνά» τον Μάιο.

2η ημέρα:  Κυριακή  20 Ιουνίου:
Η Α και η Β ομάδα θα ξεκινήσουμε μαζί στις 8:00 το πρωί και θα πρέπει να έχουμε αρκετό νερό μαζί μας. Ακολουθούμε την πορεία η οποία στην αρχή είναι δίπλα σε δάσος οξυάς και μετά θα είναι σε αλπικά λιβάδια ως την κορυφή Γκέσος (2163) που είναι το μνημείο για τον Εμφύλιο Πόλεμο. Η Β΄ ομάδα θα  ξεκουραστεί και θα επιστρέψει πίσω στο χωριό
Δυσκολία Β
Ώρες πορείας 4-5 ανάλογα με το ρυθμό και τις στάσεις.
10 χιλιόμετρα
ΥΔ 787 μέτρα
Μετά το μνημείο η Α ομάδα θα συνεχίσει  ακολουθώντας την ράχη θα πάμε στην κορυφή Περήφανο ή Σκίρτση (2444) και από εκεί θα καταλήξουμε στην κορυφή Τσούκα Πέτσικ ( 2521). Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι στο χωριό της Αετομηλίτσας. Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της πορείας θα συναντήσουμε αρκετά αμπριά-χαρακώματα και υπολείμματα των άγριων μαχών από την εποχή του εμφυλίου πολέμου.
Δυσκολία Β+
Ώρες πορείας  9-10 ανάλογα με το ρυθμό και τις στάσεις.
22 χιλιόμετρα
ΥΔ 1760 μέτρα
 
 3η ημέρα : Δευτέρα 21 Ιουνίου:
Η Α ομάδα θα πρέπει να ετοιμάσει τα πράγματά της και να τα φορτώσει στο λεωφορείο καθώς θα κάνει διάσχιση και στο τέλος της διαδρομής θα επιβιβαστεί με σκοπό την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη. Και οι δύο ομάδες Α και η Β ομάδα θα ξεκινήσουμε μαζί στις 8:00 το πρωί και θα πρέπει να έχουμε αρκετό νερό μαζί μας για τις Άνω Αρένες Ακολουθούμε για λίγο τον δρόμο και μπαίνουμε σε δάσος κωνοφόρων. Προχωράμε και φτάνουμε στους πρόποδες των Άνω Αρένων μέχρι το οροπέδιο Καμπίτσιος  (περίπου 1750). Η Β΄ ομάδα θα ξεκουραστεί και θα επιστρέψει πίσω στο χωριό
Δυσκολία Β-
Ώρες πορείας 4-5 ανάλογα με το ρυθμό και τις στάσεις.
10 χιλιόμετρα
ΥΔ 500 μέτρα
Ανεβαίνουμε στην κορυφή (2196 μέτρα) με απίστευτη πανοραμική θέα 360 μοιρών. Στη συνέχεια κατεβαίνουμε μία απότομη πλαγιά και φτάνουμε στην λίμνη Μουτσάλια. Ένα σύμπλεγμα δύο μικρών αλπικών λιμνών στη σκιά του Γράμμου που αποτελούν ένα από τα ομορφότερα ορεινά υδάτινα οικοσυστήματα της Ελλάδας. Η ονομασία τους προέρχεται από τη βλάχικη λέξη «μουτσάλι» που σημαίνει «βρεγμένο», ενώ η ονομασία Αρένα προέρχεται από το επίσης βλάχικο και λατινικό «arena», που σημαίνει «αμμουδερός τόπος». Η πορεία θα συνεχιστεί μέχρι το χωριό Πευκόφυτο όπου εκεί θα μας περιμένει το λεωφορείο να επιβιβαστούμε  για επιστροφή στη Θεσσαλονίκη
Δυσκολία Β+
Ώρες πορείας  8-9 ανάλογα με το ρυθμό και τις στάσεις.
14 χιλιόμετρα
ΥΔ 850 μέτρα


Διαμονή: Η διαμονή μας θα γίνει στο οργανωμένο καταφύγιο της Αετομηλίτσας, και στον ξενώνα (http://www.grammos.gr) .  Το καταφύγιο διαθέτει  δωμάτια με κουκέτες, υπάρχει ατομικό μπάνιο και δυνατότητα για ντούζ. Ο ξενώνας διαθέτει  τρίκλινα και τετράκλινα δωμάτια.
Το κόστος ανέρχεται σε 15 € το άτομο την βραδιά με πρωινό για το καταφύγιο , το τρίκλινο 50 € την βραδιά με πρωινό, και το τετράκλινο 60€με πρωινό  (Το κόστος διαμονής θα πληρωθεί απευθείας στο ξενώνα ).
Συμμετοχή στο λεωφορείο: 75€ για τα μέλη του συλλόγου, 80€ για τα μη μέλη του συλλόγου.
Λόγω της αυξημένης ζήτησης οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μόνο με προκαταβολή 75 ευρώ.


Απαραίτητος εξοπλισμός:
Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο
μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντιηλιακό, καπέλο.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν
συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
 
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

 ΜΕΤΡΑ COVID-19
Εφαρμόζουμε όλα τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα Υγείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID 19 όπως έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που επιβάλλονται αυτό το καιρό σε κάθε ομαδική εξόρμηση ( Θερμομέτρηση μασκα), κατά την μετακίνηση.