21-22/09 ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ

21-22/09 ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ


Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει διήμερη εξόρμηση στον Αχέροντα και στην ευρύτερη περιοχή του Σουλίου.

Ο Αχέροντας είναι ένα αρκετά μεγάλο ποτάμι, που η ιστορία του ξεκινάει από τη μυθολογία.Σχετικά με τη μυθολογία του ποταμού Αχέροντα, λέγεται ότι κοντά στις εκβολές του υπήρχαν οι Πύλες του Άδη. Λεγόταν ότι ο κάθε νεκρός που ήθελε να περάσει τις Πύλες πλήρωνε έναν οβολό και ο Κέρβερος, το μυθικό τέρας που φύλαγε τις Πύλες του Άδη, τον άφηνε να περάσει.

Ακόμα, υπήρχε εκεί κοντά στις εκβολές του το νεκρομαντείο. Σ' αυτό μαζεύονταν όλοι οι θνητοί που ήθελαν να συναντήσουν κάποιον δικό τους νεκρό. Για να γίνει αυτό περνούσαν τον ποταμό και άφηναν στο νεκρομαντείο ως ανταμοιβή διάφορα προϊόντα όπως: λάδι, κρασί, καλαμπόκι, σιτάρι και γάλα.

Στο χωριό Γλυκή, που διασχίζεται από τον Αχέροντα, συνηθίζεται να πιστεύουν έναν τοπικό μύθο. Αυτός ο μύθος λέει ότι στον Αχέροντα ζούσε ένας δράκος, ο οποίος πίκραινε το νερό του ποταμού, με αποτέλεσμα να μην είναι πόσιμο.Κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνονταν θυσίες στο δράκο. Αυτός έτρωγε δεκαπέντε κορίτσια από το χωριό. Αυτό, όμως, το μαρτύριο το σταμάτησε ο Άγιος Ιωάννης, ο οποίος σκότωσε το δράκο και από τότε άρχισε να τρέχει γλυκό νερό και από αυτό το χωριό ονομάστηκε Γλυκή.

Η προέλευση και ετυμολογία του ονόματος του Σουλίου δεν έχει αποσαφηνιστεί.Ο Περραιβός, που ήρθε σε επαφή με ηλικιωμένους Σουλιώτες, ισχυρίστηκε πως το όνομά τους το πήραν από έναν Τούρκο ο οποίος είχε σκοτωθεί εκεί.Οι Οθωμανοί Τούρκοι προσπάθησαν επί πολλά χρόνια να κατακτήσουν τα εδάφη της συνομοσπονδίας των Σουλιωτών, όχι βέβαια για να επιβάλλουν φόρους σε μια τελείως άγονη περιοχή, όσο για να εξουδετερώσουν τους ανυπότακτους Σουλιώτες.Οι Σουλιώτες κέρδιζαν όλες τις αποφασιστικές μάχες, όμως ο Αλή Πασάς έχτιζε κάστρα στα γειτονικά χωριά για μακροχρόνια πολιορκία. Οι Σουλιώτες έκαναν τότε εκκλήσεις για βοήθεια στη Γαλλία και τη Ρωσία, που όμως δεν τελεσφόρησαν. Επακολούθησαν και νέες μάχες πολύ πιο σκληρές, με τελευταία στις 7 Δεκεμβρίου γύρω από το Κούγκι και την Κιάφα που είχαν αποσυρθεί. Μένοντας όμως χωρίς τρόφιμα και πυρομαχικά αναγκάστηκαν τελικά να συνθηκολογήσουν.

Συντονιστές : Κατσαρός Παναγιώτης, Παλμερ Κων/νος, Παπαχρήστου Χρήστος.

Αναχώρηση από το αρχαιολογικό μουσείο το Σάββατο 21/09/2019 06:30 π.μ. και επιστροφή αργά το βράδυ της Κυριακής 22/09/2019.

Διαδρομή Σαββάτου 21/09/2019
Πύλες Άδη - Γλυκή (Διάσχιση Αχέροντα)
Βαθμός Δυσκολίας :Β
Χιλιομετρική απόσταση 14,8 χλμ ώρες διαδρομής 6
Μέγιστο υψόμετρο 310mΕλάχιστο υψόμετρο 36m

Η διαδρομή ακολουθεί την κοίτη του Αχέροντα με πολλές εναλλαγές περνώντας αρκετές φορές μέσα από το ποτάμι. Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν μεγάλα πλατάνια, η παρόχθια βλάστηση παραχωρεί τη θέση της σε ασφάκες, πουρνάρια και άλλα είδη μεσογειακών θαμνότοπων (Χρειάζεται να φοράτε μαγιό και παπούτσια και να έχετε έναν αδιάβροχο σάκο για να προστατέψετε τα πράγματά σας- υπόψιν ότι το νερό είναι κρύο!).
Η διαδρομή έχει υπολογιστεί στις 6 ώρες περίπου.

Διαδρομή Κυριακής 22/09/2019
Κιάφα – Σαμονίδα – Κούγκι – Γλυκή
Βαθμός Δυσκολίας : Α+
Χιλιομετρική απόσταση 9,5 χλμ συνολικά 4 ώρες
Μέγιστο υψόμετρο 701m Ελάχιστο υψόμετρο 28m

Κλασική διαδρομή για τα χωριά του Σουλίου με αφετηρία τη σκάλα Τζαβελαινας κοντά στο χωριό Γλυκη. Το μονοπάτι ελίσσεται κατά μήκος του φαραγγιού. Το μονοπάτι περνά από δύο γέφυρες, στο σημείο που ενώνεται ο Αχέροντας με το Τσαγκαριώτικο ρέμα.
Η δεύτερη γέφυρα είναι παραδοσιακή τοξωτή πέτρινη, γνωστή με το όνομα Ντάλα. Το σημείο αυτό είναι από τα ωραιότερα του φαραγγιού. Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν μεγάλα πλατάνια, ενώ διασώζονται και τα ερείπια ενός παλιού νερόμυλου.Καθώς το μονοπάτι ανηφορίζει προς το οροπέδιο, η παρόχθια βλάστηση παραχωρεί τη θέση της σε ασφάκες, πουρνάρια και άλλα είδη μεσογειακών θαμνότοπων. Σε αρκετά σημεία υπάρχει χαμηλή βλάστηση με ρίγανη, θυμάρι και ασφάκα.
Η δενδρώδης βλάστηση είναι αραιή, αποτελούμενη από φιλλύκια και βελανιδιές. Αφού διασχίσει τη συμβολή του Αχέροντα με το Τσαγκαριώτικο ρέμα, περνά τη γέφυρα Ντάλα και ανηφορίζει προς το οροπέδιο του Σουλίου. Λίγο πριν το χωριό Σαμονίδα αφήνουμε το χωματόδρομο και παίρνουμε το μονοπάτι για το ιστορικό Φρούριο της Κιάφας. Από εκεί κατηφορίζουμε στο διάσελο και ακολουθούμε το δρόμο για το χωριό με κατάληξη στο μαρτυρικό Κουγκι. Με κατεύθυνση ΝΔ κατηφορίσουμε το λόφο, αρχικά σε δύσβατο έδαφος και προσεγγίζουμε μια πολύ όμορφη τοποθεσία χαμηλά στο Τσαγκαριωτικο ρέμα 800μ πριν τους μύλους του Σουλιου.Στην επιστροφή μας κινούμαστε στην αρχή πότε δεξιά κ πότε αριστερά της κοίτης του ποταμού.
Η διαδρομή έχει υπολογιστεί στις 8 ώρες.

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα για λόγους ασφάλειας της ορειβατικής ομάδας.

Συμμετοχή στο λεωφορείο: 55€ για τα μέλη του συλλόγου, 60€ για τα μη μέλη του συλλόγου.
Η διαμονή μας θα γίνει στο ξενοδοχείο "ΕΙΡΗΝΗ" στη Γλυκή ( http://www.hoteleirini.gr/ ).
Το κόστος ανέρχεται σε 18,00 € το άτομο την βραδιά με πρωινό (Θα πληρωθεί απευθείας στο ξενοδοχείο ).

Έξτρα παροχή
Υπάρχει η δυνατότητα με κόστος 5 ευρώ να κάνουν οι συμμετέχοντες ραφτιγκ ενώ με το κόστος των 10 ευρώ ιππασία σε συνεργασία με το ξενοδοχείο.
Σε περίπτωση που θα υπάρχουν άτομα που δεν θα θέλουν να πεζοπορήσουν στην διάσχιση του Αχέροντα θα δημιουργηθεί μια ομάδα που θα κάνει την διαδρομή Γλυκη, Γέφυρα Νταλα (Πηγές Αχέροντα) .Βαθμός δυσκολίας Α

Λόγω της αυξημένης ζήτησης οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μόνο με προκαταβολή [55 ευρώ].


Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889