21/09-23/09 ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ (ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ)

Ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης με χαρά αποδέχθηκε την πρόταση του ΕΟΣ Λασιθίου να οργανώσει από κοινού ανάβαση στην κορυφή Σπαθί της Δίκτης, με αφορμή τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του συλλόγου και προς τιμή του Νικολάου Κασάπη. Ο γιατρός Νικόλαος Κασάπης υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ο πρώτος πρόεδρος του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης το 1930.Το 1931 με τον ίδιο σαν αρχηγό πραγματοποίησε την πρώτη οργανωμένη ανάβαση από Ελληνικό ορειβατικό σύλλογο στην κορυφή της Δίκτης. Στη συνέχεια πρόσφερε πολλά στους κατοίκους του Οροπεδίου Λασιθίου όπου και επιτέλεσε σπουδαίο έργο.
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 21-09-2019 
 
Ανάχωρηση από Θεσσαλονίκη στις 06:35 με πτήση της Aegean. Άφιξη στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στις 07:45 όπου μας παραλαμβάνει λεωφορείο με προορισμό το χωριό Κασταμονίτσα.
 
-Κασταμονίτσα και Μινωική Διαδρομή Λύκτος – Ψυχρό 
Θα πραγματοποιήσουμε  πεζοπορία διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών με αφετηρία την Αρχαία Λύκτο  και τερματισμό στο Ψυχρό.
Το Οροπέδιο Λασιθίου αποτελούσε κατά την αρχαιότητα την τέταρτη περιοχή της Επικράτειας της Λύκτου, οι Λασύνθιοι ήταν ένα από τα τέσσερα μέρη των Λυκτίων και η ύπαρξη τους βεβαιώνεται από επιγραφικά στοιχεία. Μια εντυπωσιακή διαδρομή, μια επιβλητική ιερά οδός, ένωνε την Μητρόπολη της Λύκτου τόσο με το ιερό  σπήλαιο της Δίκτης, τόπο γέννησης του πολιούχου της Βελχάνου, όσο και με την εύφορη πεδιάδα του Οροπεδίου Λασιθίου.
Αφίξη στο Ψυχρό ,ξεκούραση και μετάβαση με λεωφορείο στον Άγιο Γεώργιο το 
δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του Οροπεδίου.
Από εκεί με ανάβαση από παλιό μονοπάτι 2 ωρών φτάνουμε αρχικά στο οροπέδιο
Λιμνάκαρο (1200μ.) κάτω από τις επιβλητικές κορφές της Δίκτης και μετά από άλλη μία ώρα ανάβαση στο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ "ΣΤΡΟΒΙΛΙ" του ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ όπου και διανυκτερεύουμε. 
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 22-9-2019 
 
-Ανάβαση στο Σπαθί της Δίκτης (2147 Μ.)
Μετά το πρωινό ξύπνημα θα ακολουθήσουμε αρχικά ίχνη παλιού μονοπατιού, θα περάσουμε από το μικρό οροπέδιο "του σταριού το πλάι",όπου και θα συνατήσουμε το μονοπάτι Ε4. Ακολουθούμε την πορεία του και ανεβαίνουμε σε μια από τις πιο
ψηλές πηγές που συναντάμε στην Δίκτη στα 1850 μ. την πηγή «Αβαρσάμη». Το νερό,που σε αυτά τα υψόμετρα χαρακτηρίζεται "βάλσαμο",είναι αυτό που δίνει το όνομα στην πηγή.Από το διάσελο με την όμορφη θέα στα ανατολικά και δυτικά της Κρήτης με πορεία βορειοανατολική θα ανέβουμε στην κορυφή μετά από συνολική ανάβαση 4,5 ωρών.Απολαμβάνουμε την εξαιρετική θέα της κορυφής και επιστρέφουμε μετά από 3ωρη κατάβαση στο καταφύγιο.
Διανυκτέρευση.
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 23-9-2019   
 
-Καταφύγιο Στροβίλι-Δικταίο Άντρο
Ξεκινάμε το πρωί από το καταφύγιο και μετά από περίπου 3 ώρες διαδρομής φτάνουμε στο Δικταίο Άντρο.
Το επιβλητικό Σπήλαιο του Δία, το Δικταίο Άντρο, βρίσκεται πάνω από το χωριό Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου, σε υψόμετρο 1025μ.Η διάρκεια ανάβασης είναι περίπου 15 λεπτά και η διαδρομή για το σπήλαιο είναι υπέροχη, καθώς η θέα προς τον κάμπο του Λασιθίου είναι πανοραμική. Το σπήλαιο, που έχει έκταση 2200 τμ, φωτίζεται επαρκώς, ενώ οι διαδρομές μέσα σε αυτό γίνονται από καλά διαμορφωμένο μονοπάτι συνολικού μήκους 250μ.
 Το σπήλαιο φαίνεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί ως τόπος κατοικίας και ταφής από το 2800 π.Χ.. Εικάζεται ότι περίπου το 2000 π.Χ. το Δικταίο Άντρο έγινε τόπος λατρείας, Περίπου το 700 π.Χ., παρέδωσε τα σκήπτρα της λατρείας στο Ιδαίο Άντρο του Ψηλορείτη. Διάφορες λιθωματικές μορφές που μοιάζουν με ανθρώπους ή ζώα, φαίνεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη λατρεία.Οι περισσότεροι μελετητές ταυτίζουν το Σπήλαιο Ψυχρού με το γνωστό από τη Μυθολογία «Δικταίον Αντρον», όπως το αναφέρει ο Ησίοδος, όπου γεννήθηκε και ανατράφηκε ο Δίας με την βοήθεια της Αμάλθειας και των Κουρητών.
 Το μεσημέρι γευματίζουμε στο χωριό Ψυχρό και στη συνέχεια αναχωρούμε για το αεροδρόμιο Ηρακλείου από όπου αναχωρούμε με την πτήση 19:15 της Aegean.
Άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 20:25.
 
 
Το συνολικό κόστος (μεταφορικά και διαμονή) είναι περίπου 240 € κατ΄άτομο.
Το κόστος ενδέχεται να μειωθεί ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων.
 
Δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε το αργότερο μέχρι τις 5 Αυγούστου προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα αεροπορικά εισιτήρια.
 
Συντονιστές Δ.Σ.
Πληροφορίες Ε.Χατζηθεόκλητος :6972327490
 
Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος
Τηλ. 2310 266928, 2310 240889