20/10 ΒΩΛΑΚΑΣ - ΤΡΑΝΑ -ΧΑΛΙ 1515 - ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ 1631

ΒΩΛΑΚΑΣ - ΤΡΑΝΑ -ΧΑΛΙ 1515 - ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ 1631
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ
Βαθμός Δυσκολίας: Α ομάδα Β+, Β ομάδα Β

Συντονιστές:  Μπιτζένης Δ., Ρήγκας Ε.

Κορυφή Άγιο Πνεύμα Φαλακρό Δράμας

Αναχώρηση 7:00πμ. όπως πάντα από τα γραφεία του συλλόγου (Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία). Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις, με προορισμό το χωριό Βώλακας.
Το Φαλακρό είναι το ψηλότερο βουνό της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με μεγαλύτερο υψόμετρο τα 2.232 μέτρα και έναν όγκο που καλύπτει μια επιφάνεια 600 τ.χλμ. και ξεπερνά σε μήκος τα 45 χλμ. Το βουνό αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τριών κυρίων όγκων, το βορειοδυτικό με ψηλότερη κορυφή το Αγιο Πνεύμα (1.631 μ.), το νοτιοδυτικό με ψηλότερη κορυφή τον Αγιο Παύλο (1.768 μ.) και το κεντρικό, που είναι και το πιο εντυπωσιακό, με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (2.232 μ.)

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει έξω από το χωριό του Βώλακα από υψόμετρο 850 μέτρα. Αρχικά κατηφορίζουμε για 15 λεπτά ένα χωματόδρομο ο οποίος περνά κοντά από στάνες και στη συνέχεια μπαίνουμε αριστερά σε ένα δυσδιάκριτο μονοπάτι το οποίο θα μας κατευθύνει προς τη κορυφή Τράνα. Μετά από μία διαδρομή περίπου δύο χιλιομέτρων καθώς θα ανεβαίνουμε θα έχουμε μία υπέροχη θέα έχοντας πανοραμικά το όρος Φαλακρό. Μετά από 5 χιλιόμετρα ορειβατικής διαδρομής θα φτάσουμε στη κορυφή Τράνα σε υψόμετρο 1300 μέτρων όπου βρίσκεται ένα κατεστραμμένο πυροβολείο απομεινάρι του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Στη περιοχή αυτή υπάρχει μια σειρά έργων που κατασκευάστηκαν με σκοπό την άμυνα της Ελλάδας σε περίπτωση εισβολής κατά τον Β’ Π.Π. Η Γραμμή Μεταξά αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό οχυρωματικό έργο στη νεότερη ιστορία
Στη θέση αυτή θα έχουμε μία υπέροχη θέα τόσο προς τη πλευρά της Βουλγαρίας όσο και προς τη πλευρά του Φαλακρού.
 Στο σημείο αυτό η Β ομάδα μπορεί να ολοκληρώσει την ανάβασή της και στη συνέχεια να επιστρέψει από την ίδια διαδρομή πίσω.

Η Α΄ ομάδα μπορεί να συνεχίσει  στην επόμενη κορυφή που ονομάζεται Χαλί και βρίσκεται στα 1515 μέτρα. Στη συνέχεια προχωρώντας θα έχουμε θέα  προς τα βόρεια την κορυφή  του Αγ. Πνεύματος, βορειοδυτικά τον Όρβηλο, δυτικά τα όρη Βροντούς, νοτιοδυτικά την κορυφή Αγ. Παύλος. Τέλος προς τα ανατολικά θα διακρίνουμε τις ψηλότερες κορυφές του Φαλακρού.
Μετά από μία αρκετά απότομη ανάβαση προσεγγίζουμε την αξιολογότατη κορυφή Άγ. Πνεύμα στο 8 χιλιόμετρο της διαδρομής μας το οποίο βρίσκεται στα 1631 μέτρα υψόμετρο με υπέροχη θέα προς το κάμπο του Νευροκοπίου.  Πιο κάτω αριστερά θα δούμε και σχετικό εικονοστάσι. Ένα εντυπωσιακό έθιμο της περιοχής είναι είναι και η πομπή αλόγων, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος ξεκινούν  καβαλάρηδες από το Βώλακα και ανεβαίνουν στο ξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος, όπου τελείται η λειτουργία και ακολουθεί πανηγύρι με χορούς, «κουρμπάνι» και ιππικές επιδείξεις. Στη συνέχεια η ορειβατική ομάδα θα συνεχίσει κάνοντας κυκλική διαδρομή και περνώντας δίπλα από τη κορυφή Άγιος Πέτρος ακολουθώντας ένα υπέροχο δασώδες μονοπάτι και στη συνέχεια σ ένα χωματόδρομο θα φτάσει στην αρχική θέση από όπου ξεκίνησε συμπληρώνοντας 15.500 μέτρα πορείας.   
για την Α΄ ομάδα
Συνολική Απόσταση 15.500 μέτρα (κυκλική διαδρομή)
Χαμηλότερο σημείο 850 μ
Υψηλότερο σημείο 1631 μ
Βαθμός δυσκολίας Β+

Για την Β΄ ομάδα
Συνολική Απόσταση 9.000 μέτρα
Χαμηλότερο σημείο 850 μ
Υψηλότερο σημείο 1300 μ
Βαθμός δυσκολίας Α+, Β-
Εξοπλισμός : Ορειβατικό μποτάκι, φλις, αντιανεμικό/αδιάβροχο, σκούφος/καπέλο, γάντια, ΝΕΡΟ το λιγότερο 1.5 λίτρο, σνακ, σακίδιο πλάτης, σφυρίχτρα, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, ατομικό κουτί Α βοηθειών .

Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια της ομάδας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Συμμετοχή: Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€, Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€, Άνεργοι & Φοιτητές: 10€ Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889