01/12 ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΜΠΕΛΛΕΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ BELASITSA (ΜΠΕΛΛΕΣ)
ΚΟΡΥΦΗ ΡΟΥΠΕΣΚΟ (KONGUR) – ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΛΕΣΝΙΣΚΙ

Συντονιστές : Κουγιώνης Βασίλης, Στάμος Θωμάς, Παπαχρήστου Χρήστος


Προορισμός μας το βουλγαρικό Πετρίτσι, για ν΄ ανηφορίσουμε προς τις καταπράσινες πλαγιές του Μπέλλες (Belasitsa φυσικό σύνορο με την Ελλάδα), ακολουθώντας τα μονοπάτια προς τον γραφικό καταρράκτη Λεσνίσκι και την κορυφή Ρουπέσκο (Kongur).
Το βουλγαρικό τμήμα του βουνού καλύπτει περίπου το 30% της συνολικής έκτασής του. Το 2007 χαρακτηρίστηκε Φυσικό Πάρκο και οργανώθηκαν τουριστικές διαδρομές, στις οποίες μπορεί κανείς να βρει κατάλληλους χώρους για μια σύντομη ανάπαυση και όμορφη θέα στις κορυφογραμμές του βουνού.
Περίπου 1.200 είδη φυτών έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στη Βελάσιτσα, μερικά από τα οποία προστατεύονται από τον νόμο για τη βιοποικιλότητα. Στην περιοχή του βουνού υπάρχουν 120 είδη πουλιών. Η ζώνη καστανιάς έχει έκταση 2592 εκταρίων και βρίσκεται σε υψόμετρο μεταξύ 250m και 900m. Η μέση ηλικία των δέντρων είναι τα 95 έτη αλλά υπάρχουν και ηλικίας 350 ετών με διάμετρο 2,5m και ύψος μέχρι 18m.
Η πανίδα του βουνού προσφέρει μεγάλη βιοποικιλότητα με περισσότερα από 150 είδη πεταλούδας.
Στο Πετρίτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το μικρό σπίτι που έζησε η … «νοστράδαμος» της Βουλγαρίας, η φημισμένη Μπάμπα Βάνγκα (Baba Vanga), που οι προφητείες της συνεχίζουν να προκαλούν παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η Vangelia Pandova Dimitrova, όπως ήταν το κανονικό της όνομα, γεννήθηκε το 1911 και πέθανε το 1996 στο Πετρίτσι.
Η ίδια είχε δηλώσει όσο ήταν εν ζωή πως κάποια στιγμή στη ζωή της ένας ανεμοστρόβιλος τη σήκωσε ψηλά και τελικά έπεσε με το πρόσωπο στο έδαφος. Το αποτέλεσμα ήταν να γεμίσουν σκόνη και χώμα τα μάτια της και αργότερα να χάσει την όρασή της εξαιτίας του τραυματισμού ίσως και λόγω μόλυνσης. Δεν έγραψε βιβλία αλλά οι προφητείες της συγκεντρώθηκαν από ανθρώπους της χώρας της και μεταφέρονται από στόμα σε στόμα. Το σπίτι που έζησε η Βουλγάρα μάντισσα από το 1911 έως το 1996, λειτουργεί ως Μουσείο. Σ’  αυτό, την είχε επισκεφθεί ο κομμουνιστής ηγέτης της χώρας Τόντορ Ζίβκοφ (Todor Zhivkov), προκειμένου να μάθει τα μελλούμενα.  Το σπίτι είναι διαμορφωμένο με τα έπιπλα και τα προσωπικά αντικείμενα της, καθώς και πολλά αναμνηστικά δώρα που της είχαν χαρίσει ξένοι ηγέτες που την επισκεπτόντουσαν κατά καιρούς.
Διαδρομές:                                                                         

Α Ομάδα: Καταφύγιο Belasitsa (720m) - καταρράκτης Λεσνίσκι (780m)  5,6Km
 Βαθμός δυσκολίας: A
Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από τις  πλαγιές του Μπέλες (Belasitsa) σε υψόμετρο 550m, όπου και θα μας αφήσει το λεωφορείο. Ακολουθώντας την «κόκκινη» διαδρομή, θα φτάσουμε στο καταφύγιο Μπελάσιτσα (720m). Στη συνέχεια θα κινηθούμε Ν.Δ στις καταπράσινες πλαγιές του βουνού, ακολουθώντας τη «μπλε» διαδρομή, που καταλήγει στο καταρράκτη σε υψόμετρο 780m. Περπατώντας τ’ οργανωμένο μονοπάτι, διασχίζοντας ουσιαστικά ένα αιωνόβιο δάσος οξιάς. Θα περάσουμε τρία ρέματα, και τις γραφικές ξύλινες γέφυρες που ενώνουν τις όχθες τους, για ν’ αντικρίσουμε στο τελευταίο τον γραφικό καταρράκτη Λεσνίσκι, το ύψος του αγγίζει τα 6,5, τα νερά του συνεχίζουν νότια και καταλήγουν στους πρόποδες του βουνού. Η διαδρομή είναι εύκολη και οι υψομετρικές διαφορές πολύ μικρές και δεν υπάρχουν επικίνδυνα σημεία. Θα επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή προς το καταφύγιο Belasitsa. Από το καταφύγιο το λεωφορείο θα μας οδηγήσει στο Πετρίτσι, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το σπίτι – μουσείο της θρυλικής Μπάμπα Βάνγκα (Baba Vanga), που έζησε τον προηγούμενο αιώνα στην πόλη οι προφητείες της γιαγιάs και μάντισσαs που είχε κάνει μεγάλες προβλέψεις για το μέλλον, που επαληθεύτηκαν μετά το θάνατό της. Θα ακολουθήσει ελεύθερο πρόγραμμα στην πόλη του Petrich, έως την αναχώρηση για Θεσσαλονίκη.

Β Ομάδα: Καταφύγιο Belasitsa (727m) – Κορυφή Ρουμπέσκο (1951μ)  14,6Km    
Βαθμός δυσκολίας: Β+

Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από το καταφύγιο Belasitsa ακολουθώντας τα κόκκινα άσπρα σημάδια. Η διαδρομή είναι από την αρχή της ανηφορική ακολουθώντας την πίστα για mount bike μέσα από ένα πυκνό δάσος από καστανιές και μεγάλες οξιές. Θα συναντήσουμε στην πορεία μας μικρές εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και μετά από 4Km θα φτάσουμε στο καταφύγιο Κονγκούρ (Kongur) όπου και θα γίνει και η βασική στάση. Εφόσον είναι ανοικτό θα έχουμε την δυνατότητα για πιούμε κάποιο ρόφημα – αναψυκτικό. Μετά από 1km θα αφήσουμε πίσω μας το υπέροχο δάσος περνώντας σε αλπική ζώνη και μετα από μια διαδρομή 2,5Km θα φτάσουμε στην κορυφή Ρουπέσκο (Kongur). Η θέα θα μας αποζημιώσει καθώς στα νότια θα έχουμε δυνατότητα να δούμε την λίμνη Κερκίνη ενώ στα βόρεια την οροσειρά Πιρίν. Ανάλογα με την ώρα που θα επιστρέψουμε στο καταφύγιο Belasitsa θα αποφασίσουμε εάν μείνουμε εκεί για ξεκούραση και φαγητό πριν επιστρέψουμε στο Πετρίτσι για να ενωθούμε με την πρώτη ομάδα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας στο στο δασωμένο περιβάλλον λόγο της ολισθηρότητας των φύλλων.
 Νερό υπάρχει σε δυο σημεία στην διαδρομή μας αλλά θα πρέπει να έχουμε σε κάθε περίπτωση  μαζί μας επαρκή απόθεμα.

Αναχώρηση 06:00 όπως πάντα από τα γραφεία του συλλόγου (Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία). Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις, για το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα (πρέπει να έχετε έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου) με προορισμό το Πετρίτσι.
Ισοτιμία νομίσματος 1Ευρώ=1,95Leva.
Επιστροφή περίπου 20:00 με 21:00

Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν(απαραίτητα), αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, ζακέτα fleece ή μάλλινη, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.

Προαιρετικά δεύτερα ρούχα & παπούτσια στο λεωφορείο για χρήση μετά το τέλος της πορείας.

Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια της ομάδας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Συμμετοχή: Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 18€ Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 20€ Άνεργοι & Φοιτητές: 15€.

Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889