31-1-2016 ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ

 
ΟΛΥΜΠΟΣ, 31 Ιανουαρίου 2016
Γκορτσιά Πετρόστρουγκα Και Σκούρτα
 
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ:
Β+ για Πετρόστρουγκα
Γ για Σκούρτα (απαιτείται ορειβατική γνώση & εμπειρία)
 

Αναχώρηση ώρα 07:00 από τα γραφεία του Συλλόγου Καρόλου Ντηλ 19-Τσιμισκή με προορισμό τη θέση Γκορτσιά (Διασταύρωση) στον Όλυμπο, σε υψόμετρο ~1.000 μέτρα, απ' όπου και θα αρχίσει η ανάβασή μας.
Μετά από περίπου 1 ώρα ανηφορικής πορείας αναμένεται να φθάσουμε στην θέση Μπάρμπα (~10:00). Αφού περάσουμε το καταπληκτικό δάσος οξιάς και το διάσελο της Κόκας (~11:00) θα κατευθυνθούμε προς  την θέση Πετρόστρουγκα, όπου και βρίσκεται το ομώνυμο καταφύγιο στα 2000 μέτρα.
Στην Πετρόστρουγκα θα γίνει στάση.
Η κυρίως ομάδα θα παραμείνει στο καταφύγιο. Το καταφύγιο προσφέρει ζεστά ροφήματα και φαγητό.
Μία δεύτερη ομάδα με μόνο έμπειρα μέλη και εξοπλισμένα με κραμπόν και πιολέ θα πάρει το μονοπάτι "Ντερέκι". Πρόκειται για μια ανηφόρα περίπου 1 με 1,5 ώρας με έντονη κλίση. Το "Ντερέκι" θα μας βγάλει σε οροπέδιο και μετά από λίγη πορεία ακόμη ελαφρώς ανηφορική θα φτάσουμε στην κορφή της Σκούρτας (~13:00), απ' όπου (εάν ο καιρός είναι καλός) θα έχουμε την εκπληκτική θέα των κορφών του Ολύμπου. Μετά την κορυφή ξεκινάμε την επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι. Στο Καταφύγιο της Πετρόστρουγκας θα σταματήσουμε για ανασυγκρότηση και για όποιον επιθυμεί ένα ζεστό ρόφημα.
Η αναχώρηση από το καταφύγιο εκτός απορόπτων αναμένεται στις 15:00.
Στην θέση Γκορτσιά αναμένεται να φτάσουμε γύρω τις 17:00.
Λόγω του γεγονότος ότι νυχτώνει νωρίς κρίνεται απαραίτητο να έχουμε όλοι μαζί μας φακούς κεφαλής, ή όσοι δεν διαθέτουν οποιοδήποτε φακό.
Στο χιονισμένο πεδίο που αναμένεται να είναι παγωμένο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ιδίως στην έξοδο για το οροπέδιο της Σκούρτας και στο κατέβασμα για Πετρόστρουγκα. Όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν να ακολουθήσουν τους κανόνες ασφάλειας και τις οδηγίες των συντονιστών.
Η ομάδα για Σκούρτα πρέπει οπωσδήποτε να έχει πιολέ και κραμπόν. Όποιος δεν έχει μπορεί να δανειστεί από τον σύλλογο την Τετάρτη μετά τις 20:30
 
Οι αναγραφόμενες ώρες είναι ενδεικτικές και εξαρτώνται από την σύνθεση της ομάδος και τις συνθήκες που θα συναντήσουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Σε περίπτωση που το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας θα είναι κλειστό (θα μας ενημερώσουν οι διαχειριστές του καραφυγίου μετά την Τετάρτη) το πρόγραμμα θα αλλάξει.
Θα υπάρξει μόνο μία ομάδα και ΔΕΝ θα επιχειρηθεί η ανάβαση στην Σκούρτα. Θα φτάσουμε όλοι μέχρι την Πετρόστρουγκα και θα επιστρέψουμε από το ίδιο μονοπάτι μέχρι την θέση Μπάρμπα. Απο την Μπάρμπα θα πάρουμε το μονοπάτι που οδηγεί στο Μάνα Σέλωμα και εν συνεχεία στο καταφύγιο του συλλόγου ΜΠΟΥΝΤΟΛΑ. Στο καταφύγιο θα έχουμε τον χρόνο για ροφήματα/φαγητό.


Απαραίτητος Εξοπλισμός:
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για όσους θα συμμετάσχουν είναι να διαθέτουν ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΜΠΟΤΑΚΙΑ, ΓΚΕΤΕΣ & ΦΑΚΟ,
επίσης αδιάβροχο, φλις ή μάλλινη μπλούζα, ισοθερμική φανέλα, σκούφος, γάντια, ατομικά τρόφιμα, 1,5 λιτ νερό. (Σε κάθε ορειβατική εξόρμηση θα πρέπει να υπάρχουν στο σακίδιο εκτός των άλλων: υλικά Α βοηθειών, σφυρίχτρα, αλουμινοκουβέρτα, φακό).
 
Το πρόγραμμα μπορεί να μεταβληθεί από τους αρχηγούς, αναλόγως των συνθηκών, για λόγους ασφάλειας της ομάδας.

Συντονιστές Εξόρμησης: Νικολάου Ρούλα